Hlavní obsah

Krbová kamna zahajují topnou sezonu

Právo, Sylva Svobodová

Krbová kamna jsou snadná a přímá cesta, jak si doma užít plápolající oheň. A podzim je na to více než vhodné období. Venku ještě nemrzne a nevyplatí se pouštět celý topný systém. Právě krbová kamna dokážou i při nevelkých rozměrech dům důstojně vytopit.

Foto: Karma Český Brod a.s.

Plynová kamna Art si zamilujete kvůli vzhledu, ale i díky jejich ovládání a ušetřenému času. Možná je volitelná barva kachlí, cena 67 875 Kč.

Článek

Při správné volbě ušetříte na vytápění tisíce korun ročně, a ještě se chováte šetrně k přírodě, protože využíváte obnovitelné zdroje: dřevo, štěpku, dřevěné brikety.

Krbová kamna lze volit jednoplášťová, jež jsou vhodná na vytápění pouze jedné místnosti, ale jejich sálající teplo je rychlejší.

Naopak dvouplášťová konvekční kamna ohřívají vzduch v mezeře mezi dvojitým pláštěm, ten stoupá a šíří se po místnosti. A když otevřete dveře, sousední místnosti se pěkně vyhřejí.

Výkon je základ

Určitě vás zajímá vzhled kamen, ale nejdříve se zaměřte na jejich výkon. Protože co se může stát? Předimenzovaná kamna v malém prostoru vydají teplo, které neblaze působí na nábytek, také dřevěné podlahy se vysušují, praskají.

Poddimenzovaná kamna se zase přetápějí, vysoká teplota poškozuje kouřovod, okolí i samotná kamna.

Foto: Karma Český Brod a.s.

Krb Noblesse 50 H nabízí extra vysoké prosklení otevřené do tří stran pro jedinečný pohled na hořící plameny.

Jak výkon správně stanovit? Za prvé musíme vědět, kolik kubických metrů v domě či bytu budeme vytápět. Výkon kamen se udává v kW. Platí: co kW, to cca 20 m³ vytopeného prostoru.

Rozhodně si před nákupem též ověřte, zda komín, který máte v domě, bude odpovídat požadovanému výkonu.

Z čeho budou, není jedno

Kamna mohou být z různého materiálu: ocelová kamna se chovají jinak než z přírodního kamene či keramická.

U přírodních materiálů platí, že materiál je naprosto jedinečný, nikdy nejsou dva shodné výrobky, proto je nelze vzájemně porovnávat. Mramor, žula, mastek je vždy originál, a tak křemenné žíly, póry, nebo barevné odstíny jsou dané a nedají se měnit.

Materiál se musí použít tak, jak se nachází v přírodě, není strojově vyrobený, stále stejný.

Topíte správně? Kamnář radí, jak se ohřát bezpečně a ekologicky

Domácí

Krbová kamna z oceli rychle hřejí, ale i rychle chladnou. Jsou šikovná do místností, jež potřebujeme rychle vyhřát.

Krbová kamna s obložením potřebují na rozehřátí mnohem delší čas, ale teplo hezky drží. Vyhřátý prostor nevychladne a teplo v místnosti máme ještě druhý den ráno při snídani.

Foto: Hornbach

Krbová kamna Panadero Saphir, tepelný výkon 7,1 kW, rozměr 71 cm x 57,2 cm x 39,6 cm. Cena 20 499 Kč.

Velmi oblíbené jsou kachlové obklady, které nabízejí mnoho barevných a designových variant: můžete je podle typu zvolit do stylové chalupy, jiné zase do moderního domu s čistými linkami. Kachle navíc uvolňují teplo nejpomaleji, provoz je ekonomický, protože nespotřebují tolik paliva.

Jak správně topit v krbových kamnech

Tipy a trendy

Čím topit

Krbová kamna jsou z velké části vyrobena na použití dřeva, dřevěných briket, některá zvládnou i uhelné brikety. Ale uhlí při spalování kouří a dehtuje, špiní sklo, celá kamna i komín, je důležité je čistit.

Foto: Karma Český Brod a.s.

Stavíte nebo rekonstruujete dům či byt? Ušetříte desítky minut denně přípravou dřeva, přikládáním a úklidem díky plynovému krbu Style. Volitelný design rámečku.

Chovat se šetrně k přírodě ale znamená zvolit obnovitelné zdroje: oblíbené jsou třeba pelety, jež se vyrábějí z odpadu, který vzniká při výrobě dřeva. Je to vlastně slisovaný kousek pilin, bez chemikálií.

Praktické je, že je lze lépe a snadněji skladovat než velké kusy dřeva, proto je preferují zejména lidi ve městech.

Bezpečnost na prvním místě
Nejdříve se ujistěte, že máte funkční komín, zkontrolovaný pravidelnou revizí. A samotná krbová kamna postavte pouze na nehořlavý materiál, ideální je dlažba. Když máte dřevěnou podlahu, určitě si pořiďte izolační desku z plechu nebo skla, která musí přesahovat po stranách a vzadu minimálně 10 cm, v přední části 30 cm. Dbejte na to, aby okolo kamen nebyly hořlavé předměty!

Anketa

Máte doma krbová kamna?
Ano, máme je.
69 %
Doma ne, na chalupě.
11,7 %
Měli jsme, ale už je nemáme.
1,6 %
Zatím ne, ale plánujeme je.
8,8 %
Ne, to nemáme.
8,9 %
Celkem hlasovalo 1747 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Topení v kamnech nemusí být dřina

Chcete si dopřát pobyt na chalupě a přemýšlíte, jak zvládnete topit v kamnech, když se vám v noci nechce vstávat a přikládat? Malý návod, jak na kamna, přijde...

Moderní kamna: každé dílo je originál

Kachlová kamna a sporáky znaly už naše (pra)babičky. A současné generace je začínají objevovat znovu. Kromě toho, že jsou v interiéru krásným prvkem, mají...

Výběr článků

Načítám