Hlavní obsah

Koupili vybavený dům, designéři jim pomohli s doladěním detailů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé koupili dům, který byl po předchozích nájemnících už vybavený, ale aby se v něm cítili dobře, chtěli ho přece jen trošku přizpůsobit k obrazu svému. S tím se obrátili na studio Zaki Design. Zadání znělo – dotvořit celý dům a sladit exteriér s interiérem.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dominantou obytného prostoru v přízemí je středový modul obložený dubovou dýhou. Nabízí úložné prostory, krb i místo pro TV a další audio.

Článek

V případě moderního rodinného domu nešlo o nějakou důkladnou rekonstrukci, ale o osvěžení interiéru a nastavení jednotné linky, která se měla vinout celým domem a zčásti zasáhnout i do zahrady.

Foto: Lukáš Hausenblas

Předsíň je prostorná i kvůli tomu, aby se dalo pohodlně projít s bicyklem.

Bylo také nutné dotáhnout nedodělávky a vtisknout domu jednotný rukopis. Designéři (včetně interiérové designérky Renaty Pokorníkové) tedy sestavili koncept materiálů a funkčních i efektních prvků, které by celý dům osvěžily. Vsadili na dubovou dýhu a betonovou stěrku a pohráli si s výběrem i rozmístěním osvětlení.

Všestranný modul

Dominantním prvkem je středový modul v přízemí, který už byl v interiéru naznačený, ale nebyl kompletní. Musel se předělat a dokončit. Teď je z převážné části obložený dubovou dýhou.

Ze strany schodiště jsou do něj integrované úložné prostory a ze strany obývacího pokoje je v něm vestavěná krbová vložka, prostor na dřevo, televize a veškerá audiotechnika a také další úložné prostory.

Foto: Lukáš Hausenblas

Středový modul je ze strany z předsíně vybavený úložnými skříňkami.

Středem modulu prochází komín, který je v horním patře odhalený v nerezovém provedení a „probíhá“ i sedačkou na galerii.

Komín slouží k vytápění v přízemí, ale díky průduchům v soklu sedačky cirkuluje teplý vzduch i nahoře. Toto řešení si majitelé pochvalují a hojně ho využívají.

Foto: Lukáš Hausenblas

K odpočinku slouží kožená sedačka značky Natuzzi a modrý ušák s podnožkou. Konferenční stolky jsou vlastní zakázková výroba.

Původně byl v těchto místech malý pracovní stůl, ale sedělo se zády ke schodišti a to bylo majitelům nepříjemné. Proto uvítali záměr designérů využívat místo jako relaxační zónu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Galerii nad schody zabydlela sedačka vyráběná na míru. Její součástí je i přiznaný nerezový komín od krbu v přízemí.

Foto: Lukáš Hausenblas

Relaxační zóna na galerii

Další úpravy

Kuchyň byla hotová a majitelům svým vzhledem i vybavením vyhovovala, tedy ji zachovali. Jediné, co se dodělávalo, byla bílá potravinová skříňka, která je vyřešena modulem, jenž se vysouvá z dříve nevyužitého prostoru pod schodištěm.

Foto: Lukáš Hausenblas

V kuchyni přibyla stěrka na stěnách a výsuvná potravinová skříň.

Pracovně dodaly nový šmrncovní vzhled nástěnné moduly k ukládání kancelářských potřeb a techniky. Částečně hotové byly i koupelny, ale bylo nutné je zkompletovat a doladit nábytkem.

Foto: Lukáš Hausenblas

Nové nástěnné skříňky v pracovně jsou velikostně přizpůsobené šanonům, ale i kancelářské technice.

Do ložnice nechalo studio vyrobit bytelnou postel, noční stolky a nástěnné „kostky“. Při dolaďování interiéru se vycházelo z konceptu dubové dýhy, která se objevuje na podlahách, na středovém modulu, skříňkách v koupelně, nábytku v pracovně i ložnici. Ve všech detailech je dřevina jednotná, včetně identické povrchové úpravy.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ložnice získala nový nábytek a efektní i účelové podhledy.

Na zdech v kuchyni a obývacím prostoru s jídelnou je použita dekorační stěrka, zbylé malby na stěrku odkazují.

Světla pro náladu

Nejdominantnějším osvětlovacím prvkem v přízemí je stropní panel, který protíná celou délku obývacího pokoje a osvětluje tak jídelní i relaxační zónu v tomto prostoru.

V panelu jsou integrovaná bodová svítidla, dále ledky sloužící jako příjemné nepřímé osvětlení, nad jídelním stolem jsou zavěšené dvě černé kovové lampy. U sedací soupravy a křesla jsou ještě dvě stojací lampy, vhodné ke čtení.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jídelní a odpočinkovou část přízemí protíná stropní panel se zabudovaným osvětlením. Dekorační stěrka na zdech se skvěle doplňuje s obkladem krbu.

Dlouho se ladila intenzita světla, až se dosáhlo uživatelsky velmi příjemné kombinace.

Osvětlení je také nedílnou součástí schodiště: krásně ho dokreslilo a pochopitelně tam funguje také jako bezpečnostní prvek.

Foto: Lukáš Hausenblas

Stávající koupelny bylo třeba vybavit novým nábytkem z bukové dýhy.

Ještě je třeba zmínit zajímavě řešené lampičky u nočních stolků v ložnici, kde jsou kabely vytažené z nově vytvořených stropních podhledů a sahají od stropu až nad stolky.

Foto: Lukáš Hausenblas

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám