Hlavní obsah

Konferenční stolky umějí překvapit

Stolek před sedačkou v obývacím pokoji nabízející svůj vzhled a odkládací desku je sázka na tradici. Nové nároky domácností ale vyžadují chytrá řešení, lehkost pro snadné přenášení a dostatek úložného prostoru!

Foto: Ateliér Paletky

Masivní stůl Matahari prohřeje prostor červenými tóny exotického mahagonu.

Článek

Většina interiérů bojuje s nedostatkem místa, proto od konferenčního stolku očekáváme odkládací možnosti navíc: zásuvky, otevřené poličky, košíky, v nichž uskladní dálkové ovladače, knihy, tablet, pléd, polštářky.

K vyhledávaným patří dnes spíše kulaté, oválné a čtvercové tvary stolků. Standardní obdélník se objevuje nejčastěji ve spojení dřevěného masivu a kovu v tmavším provedení, výjimkou není ani samotný masiv.

Při výběru stolku dbáme na ideální míry! Výška by měla být stejná, jakou má sedačka, sedák křesla, abychom z nich na vše pohodlně dosáhli. Šířka desky má odpovídat třetině až jedné polovině gauče; stolek i pohovka tak vedle sebe lépe vypadají.

Hlavně flexibilita

Optimálním řešením pro menší interiéry jsou sety stohovatelných stolků, které seskládáme k sobě, čímž získáme větší plochu. Když je rozdělíme, v různých místnostech poslouží třeba jako odkládací stolky.

Mezi mladými lidmi jsou rozšířené lehce přemístitelné varianty, ať už na kolečkách, v podobě koše, stojanu s držákem. S variabilitou souvisí často nadčasový vzdušný design.

Foto: Artek

Ikonický vozík k servírování čaje, kávy Artek Tea Trolley 900 navrhl v roce 1936 finský architekt Alvar Aalto. Je ideální do obývacího pokoje i ložnice.

K přizpůsobivému nábytku náleží i výškově nastavitelné stolky či verze s výklopnou deskou, která vytvoří zvýšenou plochu. Stolky se sklopnými deskami umožňují definovat velikost stolu.

Podobnou funkci mají podstavce s vrchní otáčivou deskou, díky níž získáme dvojnásobek plochy.

Oblíbené materiály

Moderností i elegancí zaujmou konferenční stolky s prosklenou deskou a s kovovými nožkami, jež mohou svým tvarem tvořit originální podstavec. Tvrzené sklo je bezpečné, deska z něj vyrobená mívá ideálně tloušťku 10 mm.

V průhledné, probarvené podobě i s potiskem působí sklo subtilně, dobře se kombinuje s dalším nábytkem.

Kam s televizí? Tam, kde nebude rušit

Jak na to

Celokovový konferenční stolek ze slitin hliníku uvítají příznivci industriálního stylu, v některých případech i s deskou z masivu tropického dřeva.

V luxusnější klasice vítězí právě masiv, někdy i celodřevěný stůl.

Cenově dostupnější a s menší hmotností jsou výrobky z dýhy, z dřevovláknité MDF desky s laminovaným či lakovaným povrchem. Povrchy na MDF deskách nabízejí imitace např. betonu, kamene, mramoru.

Foto: Bonami

Konferenční stolek Marckeric je z dubové dýhy. Má přidělaný kulatý tác z lakovaného MDF, do něhož vkládáme dekorace apod. Cena 6799 Kč.

Spolehnout se můžeme také na speciálně upravenou kvalitní papírovou lepenku, tzv. karton, který je velmi lehký a překvapivě pevný.

Nábytek z kartonu se dá rozkládat i ukládat, když ho právě nevyužíváme.

Anketa

Líbí se vám flexibilní konferenční stolky?
Ano, to je vždy lepší, když je lze různě uzpůsobit.
17,9 %
Jen některé.
58,5 %
Osobně bych je moc nevyužil/a, ale je to pěkný nápad.
9,5 %
Ne, podle mě je to zbytečnost.
14,1 %
Celkem hlasovalo 1237 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Designové lahůdky do interiéru

Vybavení bytu odráží náš styl života, vkus a preference. Je důležité ho pojmout jako kompaktní celek, pracovat jen s několika materiály, zvolit a kombinovat...

Výběr článků

Načítám