Hlavní obsah

Kombinace pračky a sušičky v jednom překvapivě tolik praktická není

Novinky, tnk

Pračka a sušička v jednom spotřebiči sice šetří místo, ale tak praktická jak by se na první pohled mohlo zdát není. Výrobci tento typ spotřebičů nabízejí a své místo na českém trhu si jistě našly, ale i oddělené spotřebiče mají své výhody. Na důvody jsme se zeptali specialisty Pavla Trky, traning manažera společnosti specializující se na výrobu praček.

Článek

Praktičnost je podle Trnky pouze z pohledu prostoru. Jeden spotřebič logicky zabere méně místa než dva. "Ale i tento problém má řešení. Mnoho výrobců nabízí pračky a sušičky, které nejen že jsou ve shodném designu, ale také je můžete postavit na sebe, takže sušička zabere pouze mnohdy nevyužitý prostor nad pračkou," sdělil Trnka.

Dalším zajímavým tipem jak ušetřit místo i se dvěma spotřebiči je tzv. mezikus, který je koncipován jako výsuvná deska mezi oběma spotřebiči. "Na tu je pak možné položit např. koš s prádlem při jeho vkládání nebo vyjímání z pračky či sušičky," sdělil Trnka.

Hlavní nevýhoda spotřebičů "v jednom" je kapacita

Sjednocené spotřebičem mají nevýhodu v kapacitě praní - to je podle Trnky u kombinované pračky a sušičky vždy vyšší než kapacita sušení a to téměř o polovinu. "V praxi to znamená, že množství, které Vám tento spotřebič vypere, budete sušit nadvakrát. Prádlo při sušení totiž získává zpět svůj objem, a proto by se plná náplň při praní na sušení nevešla," vysvětluje.

"Kombinované pračky se sušičkou mají zároveň obecně menší kapacitu než pračky nebo sušičky obecně," dodává.

Sušící plocha na pár kusů oblečení někdy postačí

Malé sušení několika kusů umožní zajímavá výsuvná plocha, kterou některé pračky dnes disponují. Ty mohou být vhodnou volbou pro malé domácnosti.

Pračky i sušičky prošly v posledních letech podle Trnky obrovským vývojem, mají jednoduché ovládání, přehledné displeje, mnoho antibakteriálních funkcí, některé mají 6. smysl. Nechybí tak senzory, které samy přizpůsobují prací cyklus podle velikosti náplně nebo které v sušičkách bez přestávky monitorují míru vlhkosti a zastaví proces sušení v okamžiku, kdy je prádlo vysušené.

Prádlo můžeme dnes nechat jen i vyvětrat od cigaretového kouře

Na trhu jsou také pračky, které ošetří prádlo na bázi páry. Ta je vstřikována do bubnu během pracího cyklu a pomáhá odstraňovat odolné skvrny z oblečení

i bez použití chemických přípravků.

Díky páře prací prášek pronikne hluboko k vláknu. "V rychlém programu u pračky Aquasteam 9701 od společnosti Whirlpool můžeme nechat pouze „provětrat“ prádlo od cigaretového kouře nebo výparů z jídla. Během 30-ti minut je prádlo opět svěží a připravené k dalšímu použití," sdělil Trnka.

Pračka umožní i pozdější snadné vyžehlení prádla

Automatické pračky Bosch zase přinášejí také funkci „snadné žehlení“, při jejím zvolení přejde pračka na speciální průběh praní a odstřeďování, čímž znatelně zamezí záhybům na prádle. Praktické je i odložené spuštění - např. Fagor nabízí odložení až o 19 hodin.

Nevýhodou kombinace pračky a sušičky je také nižší energetická třída kombinace pračky se sušičkou, než samostatných spotřebičů. Nevýhodou spotřebičů extra je ale na druhou stranu zase vyšší celková cena než v jejich kombinaci.

Češi jsou zatím spíše "balkónoví sušiči"

"Své místo na trhu si sušičky jistě našly, ale řekl bych, že Češi jsou spíše tradiční balkónoví sušiči. Teprve v posledních několika málo letech se začínají více zajímat o sušičky," uzavírá Trnka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám