Hlavní obsah

Koberce, dlažba nebo dřevo. Při navrhování podlah je z čeho vybírat

Právo, Gisela Růžičková

Naši pozornost si zaslouží podlaha, i když po ní každý den pouze šlapeme. Ať už to jsou koberce, dřevo, či dlažba. Všechny materiály jsou v kurzu, žádný není překonaný. Při výběru podlahy rozhodují kvalita a cena, tedy kompromis mezi naší vlastní představou a finančními možnostmi.

Foto: QUICK STEP (3x)

Dekor vinylové podlahy v podobě klasického světlého kaštanu reprezentuje dokonalost a svým autentickým leskem a malými suky propůjčí podlaze něžný romantický půvab.

Článek

Po letech se do našich domovů vracejí koberce. A ne ledajaké, ale kvalitní, ručně tkané, oživené barvami, méně umělé, ze zemí Orientu. Milovníci tradice si zvolí rustikální prvky, ostatní si podlahu ozdobí třeba atraktivními běhouny.

Trh podlahových krytin dobývá hlavně vinyl. Právě vinylové podlahy jsou věrohodnými imitacemi přírodních materiálů, kde se klade velký důraz na snadnou údržbu a na kvalitu.

Design již nemusí odpovídat konkrétnímu druhu materiálu, proto vinyl představuje atraktivní a dostupnou alternativu k dřevěným podlahovým krytinám.

Co máme vědět

Posuzujeme především schopnost podlahy přijímat teplo. Zejména kolik tepla odčerpá podlaha z povrchu nohy. Podle toho se podlahy dělí na teplé (korek a dřevo) a studené (keramická dlažba, kámen a potěry).

Přitom musí být podlaha také krokově neprůzvučná, což je typické pro panelové byty. Zvuk, který při chůzi vzniká, se vibračně přenáší do okolí.

Foto: QUICK STEP

Nové podlahy z kolekce Livyn kombinují půvab přírodního kamene s teplem a uživatelskou přívětivostí vysoce kvalitního vinylu. Do detailu propracované a nesmírně autentické vzory vyvolávají specifickou atmosféru.

Z hlediska tepelně- a zvukověizolačních vlastností podlahy je kromě kvality použitých materiálů důležitá i její hloubka a způsob ukládání jednotlivých vrstev.

Budoucnost patří vinylu

Vinylové podlahy jsou výjimečné nejen svojí kvalitou, ale také autentičností materiálů –  lze je totiž jen těžko rozeznat od pravého dřeva nebo přírodního kamene. Také vinylové dlaždice s kamenným či betonovým designem dodají interiéru neotřelý styl.

Vinyl má ojedinělý design, různorodý vzhled a nabízí paletu fascinujících barevných odstínů od světlé až po tmavou.

Praktické vlastnosti: vinylové podlahy jsou teplé, voděodolné, trvanlivé a mají schopnost absorbovat zvuk. Unikátní technologie spár zdůrazňuje autentický dojem dřevěné či kamenné podlahy.

Vinylová podlaha je neobyčejně tenká, takže ji lze jednoduše položit na původní podlahu. Skvěle vodí teplo a dá se tak rovněž položit na podlahové vytápění nebo chlazení. Díky zaklikávacímu systému je pokládka jednodušší než v případě tradičních vinylových rolí, které se lepí.

Mezi výhody vinylu patří vysoká odolnost vůči vodě a tichá chůze. Největší přínos se však skrývá ve vrchní vrstvě podlahy. Ta je odolná vůči skvrnám a šmouhám a velmi snadno se udržuje.

Příjemné koberce

Celoplošné koberce volně ležící nebo nalepené jsou dnes opět v kurzu.

Výhodou koberců je tepelná a zvuková izolace, příjemný pocit na dotyk a optické sjednocení prostoru.

Foto: WWW.JAINANDKRIZ.COM

Překrásný ručně tkaný koberec Classique (15 400 Kč) je vhodný do každého interiéru. Materiál 100% bavlna, rozměry: 150 x 230 cm, nutné profesionální čištění, země původu Indie.

K nevýhodám patří pohlcování prachu a složitější odstraňování nečistot. Nevyhovují alergikům.

Nejžádanější jsou kusové ručně zpracované vlněné orientální koberce. Dnes nahrazují přírodní materiály kvalitní syntetická vlákna, která se snadno udržují. Proto se většina kvalitních koberců vyrábí ze směsi přírodních a syntetických vláken. Podle způsobu výroby se dělí na smyčkové kovraly a stříhané plyše.

Foto: BAKERO

Orientální koberec Kazak (9800 Kč) z Afghanistánu, materiál vlna, rozměry 0,84 x 1,23 m. Ručně vázaný koberec je právem považován za malé umělecké dílo.

Smyčkové koberce se lépe udržují, ale poskytují menší komfort. Vlastnosti stříhaných plyšů určuje výška vlasu a hustota vláken.

Dřevo v mnoha podobách

Dřevěné podlahy se hodí téměř do všech místností, snadno se renovují, mají dobrou tepelnou izolaci a příjemný přírodní vzhled. Jsou vhodné pro alergiky.

Foto: KPP

Vrstvená dřevěná podlaha z modulární kolekce Kährs Bloc má unikátní spojovací systém mezi lamelami bez použití lepidla. K dispozici jsou tři dekory: Dub Bloc bílý, Dub Bloc šedý, Dub Bloc přírodní a formáty: 300x300x15 mm, 300x600x15 mm a 300x900x15 mm.

Klasické dřevěné prkenné podlahy se zpravidla přibíjejí na dřevěný rošt. Hodí se do rekonstruovaných chalup, kde zdůrazňují rázovitost interiéru.

Dřevěné parkety se lepí na připravený rovný podklad speciálními lepidly.

Lamelové dřevěné podlahy představují vícevrstvé celodřevěné desky (sendviče) nebo desky s nášlapnou vrstvou z kvalitního dřeva v kombinaci s jinými materiály, které se pokládají jako plovoucí podlahy nebo se lepí na rovný podklad podobně jako parkety.

Dřevěné podlahy nejsou vhodné do mechanicky namáhaných a vlhkých prostor.

Laminátové podlahy

Věrně imitují podlahy ze dřeva, kamene, linolea či dlažby. Neleští se, nevoskují ani nelakují.

Jsou mnohem levnější než materiály, které imitují. Nabízejí ohromný výběr vzorů a barev.

Foto: QUICK STEP

Laminátové plovoucí podlahy Arte (1088 Kč Kč) jsou majestátní dlaždice v dezénu leštěného tmavého betonu s jemnou drážkou. Spojují šarm a autentičnost originální podlahy s praktickými výhodami laminátu.

Hodí se do suchých prostor, výhodou je jejich rychlá pokládka. Jsou vhodné do místností s podlahovým vytápěním, ale nehodí se do vlhkých a mokrých prostor, jako jsou kuchyně či koupelny, kde se lamely vlní a nevratně ničí.

Téměř vyloučená je renovace podlah z lamina – funkční a dekorativní je jen horní cca 1–2 mm tlustá vrstva, po jejím zbroušení se obnaží dřevotřískové jádro.

Podlahu vnímáme jako tvrdou a chladnou, proto není vhodná do obývacích a dětských pokojů.

Korkové podlahy

Také korkové podlahy jsou oblíbené kvůli vynikajícím vlastnostem, jako jsou přírodní vzhled, pružnost, odolnost, a hlavně tepelný komfort.

Korkovou podlahu můžeme instalovat snad v každém interiéru, jak v kuchyni, ložnici, dětském pokoji, tak v předsíni či obývacím pokoji.

Foto: TILO

Korkovou plovoucí podlahu v třívrstvém provedení lze vybírat z různých dekorů, od krémově bílých odstínů až po tmavě hnědé tóny. Nášlapnou vrstvu tvoří 3 mm vysoce slisovaného korku. Vysokou odolnost získá korková podlaha celoplošným přelakováním.

Korková podlaha umí imitovat vzhled mramoru, keramiky, přírodního kamene apod., má komfortní vzhled, vysokou životnost a trvanlivost, snadnou a nenáročnou údržbu, antistatické vlastnosti, výrazně tlumí kročejový hluk a nedrží alergeny a roztoče, je tedy vhodná pro alergiky.

K nevýhodám korkových podlah patří malá mechanická odolnost, podlahu nelze renovovat. Nehodí se do mechanicky namáhaných prostor.

Tradiční dlažba

Je maximálně odolná vůči mechanickému poškození, chemikáliím či vodě. Snese vysoké zatížení a bez následků odolá i dlouhodobému tlaku nábytku.

Je k dostání v mnoha barvách, odstínech i barevných vzorech, často imitujících vzhled jiných přírodních materiálů.

Foto: RAKO

Dlažba ze série Como - jasná barevná kombinace poskytne skvělý základ modernímu i klasickému interiéru.

Podmínkou perfektního vzhledu dlážděné podlahy je správné zaspárování dlaždic voděodolnou spárovací hmotou, v níž se nedrží špína. Dlažba je vynikající volbou pro místnosti s podlahovým vytápěním. Podobné vlastnosti jako dlážděné podlahy mají také kamenné podlahy.

Foto: RAKO

Série Pebbles je univerzální materiál pro využití v interiéru i v exteriéru. Slinutá glazovaná dlaždice 33 x 33 cm imituje dva typy kamenů při využití technologie HD Printu.

Skvěle se uplatní v kuchyních, koupelnách, WC a v chodbách, tedy v místnostech s nároky na častou údržbu vodou se saponáty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Patří mezi tvrdé a studené podlahy, proto není vhodná do místností, kde preferujeme měkkost došlapu a odhlučnění kročejového hluku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám