Hlavní obsah
Obkladové desky za pracovní deskou jsou z tvrzeného skla. Odstřikující omastek se snadno a rychle setře. Foto: Oresi

Když kuchyň září čistotou

Chráníme se před viry, dezinfikujeme ruce, povrchy. Výrobci přinesli na trh i dezinfekční přípravky na podlahy, prací prostředky, přípravky do máchání i spreje na dezinfekci a pročištění vzduchu. Ruku v ruce s tím najednou kráčí větší povědomí o přirozeně bakteriálních materiálech, které mají nízké nároky na údržbu, a to i v kuchyni.

Obkladové desky za pracovní deskou jsou z tvrzeného skla. Odstřikující omastek se snadno a rychle setře. Foto: Oresi
Když kuchyň září čistotou

Základem je udržovat hygienicky čistou pracovní desku. Proto vybírejte materiál, který je odolný, má dlouhou životnost, ale především se snadno udržuje.

Spokojenost najdete s pracovní deskou z neporézního technického kamene nebo kompaktního laminátu, jež mají antibakteriální úpravu v celé tloušťce desky.

Preferujte snadnou údržbu

Je užitečné vědět, jaké materiály napomáhají udržet hygienu na uzdě. V kuchyni jsou to třeba i obkladové panely. Mají minimum spár a dobře se čistí.

Oceníte i desky z lamina a laminátu či moderní skleněné obklady z kaleného skla.

Pracovní deska je nejvíce zatěžovanou částí kuchyně. Volte snadno čistitelné, nejlépe kompaktní materiály.

Foto: Senesi

Antibakteriální úpravy najdete i ve vnitřních prostorech chladničky, vybírejte si také dřezy z neporézních materiálů, baterie, které reagují na pohyb rukou a vodu spustí samy. Na senzor fungují i koše na odpadky, světla lze ovládat dálkově, nejen dotykově.

Zaměřte se také na podlahovou krytinu, která zabírá největší plochu v interiéru. Ideální jsou bezespárové podlahy, jako jsou stěrky, marmoleum či linoleum. Jsou ze své podstaty antimikrobiální a hypoalergenní.

Do kuchyně vyberte bezespárovou podlahu, která zvládne náročnější provoz.

Foto: Trachea

Do namáhaných prostor volte materiály dobře čistitelné, třeba dlažbu nejlépe s velkoformátovými díly, které mají minimum spár. Dokonce i vypínače, zásuvky a kliky mohou mít antibakteriální úpravu.

Hygiena potravin

Koupit si kvalitní a zdravou potravinu je důležité, stejně jako umět ji správně skladovat. Jedině tak zůstane její nutriční hodnota zachována. Moudré je proto pořídit komfortní a dobře vybavenou chladničku.

Moderní výrobky nabízejí spoustu zajímavých a užitečných funkcí. Zabraňují např. tvorbě nežádoucích mikroorganismů, zajistí uchování původní chuti a vzhledu potravin, mají přímý vliv na množství živin, vitaminů a minerálních látek.

Základem je správná teplota v chladničce. Ideální by měla být pod 5 °C a v mrazicí části minus 15 °C. Potraviny přehledně rozdělte a uspořádejte je tak, aby měly dostatek místa a studený vzduch mohl volně proudit.

Chladnička s funkcí Adapt Tech udržuje v chladničce ideální teplotu bez ohledu na to, jak často ji otevíráte. Vzduch je navíc obohacen o záporné ionty a umí odstranit nepříjemné pachy.

Foto: Gorenje

Nejdůležitější je uchování ovoce a zeleniny, na to jsou určené speciální boxy, kam tyto potraviny vždy patří.

Do spodní části chladničky je vhodné dávat maso, které teprve budeme zpracovávat, ale vždy musí být v uzavřené nádobě! Horní část ledničky je vyhrazena na mléčné výrobky.

Samostatným místem je mrazicí část, kam patří pouze potraviny balené. Pamatujte, již jednou rozmrazené potraviny se nesmí znova mrazit!

Anketa
Jak často dopřáváte kuchyni "velký úklid"?
Tak jednou za rok...
6 %
Dvakrát do roka
5.3 %
Zhruba každé dva měsíce
5.4 %
Každý měsíc
3.3 %
Častěji než jednou za měsíc
3.9 %
Velký úklid neprovozujeme, uklízíme v kuchyni pravidelně
76.1 %
Celkem hlasovalo 2255 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků