Hlavní obsah

Když architekti a designéři tvoří pro psy

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad spojení architektury, designu a psů působí možná poněkud nevšedně. Ale právě takovou výstavu, nazvanou prostě „Architektura pro psy“, mají možnost zhlédnout návštěvníci šanghajského Muzea Hymalayas až do 11. října. Objekty určené pro nejlepšího přítele člověka na ní představují nejpřednější asijští designéři a architekti.

Foto: MAD Architects

Sada pelíšků pro labradory ve tvaru kusu masa podle čínského architekta Ma Jen-sunga.

Článek

Výstava je putovní a byla zahájena už v roce 2012. V Šanghaji se ovšem dočkala několika rozšíření a úprav, a tak ji organizátoři představují znovu publiku, o němž doufají, že se nebude rekrutovat pouze z řad chovatelů psů.

Foto: Ding Yifei, Shanghai Himalayas Museum

Hara Design Institute navrhl pro výstavu dvojici přístřešků pro psy ve tvaru kuželů.

Foto: Ding Yifei, Shanghai Himalayas Museum

Pelíšek použitelný i například pro převoz zraněného či starého psíka plemene Shiba navrhovl japonský architekt a držitel Pritzkerovy ceny Tojoo Itó.

Foto: Ding Yifei, Shanghai Himalayas Museum

Japonský architekt Kengo Kuma navrhl pro mopse hravou schovávačku.

„Snad každý zná psy a alespoň trochu se o ně zajímá. ‚Pes‘ představuje univerzální a velice rozsáhlé téma,“ říká kurátor výstavy, japonský grafický designér Kenya Hara, jehož prodloužená verze D-tunelu má právě v Šanghaji svou premiéru.

Horkou šanghajskou novinkou je také psí pelíšek ve tvaru a v barvě kusu masa navržený čínským architektem Ma Jen-sungem.

Foto: Ding Yifei, Shanghai Himalayas Museum

Prodloužená verze D-tunelu, který pro malé teacup pudlíky navrhl kurátor výstavy, japonský designér Kenya Hara.

Foto: Ding Yifei, Shanghai Himalayas Museum

Japonské studio Torafu Architects pro Jack Russell teriéry vymyslelo dva typy pelíšků nazvaných Wanmock. Jsou tvořené překližkovou kostrou a tričkem. Jako doplněk je kost ze stejného materiálu.

Smyslem výstavy je mj. připomenutí, že psi s námi často sdílejí prostor, který je primárně navrhovaný pro nás, lidi, a podle našich, lidských potřeb, které se ovšem ne vždy zcela shodují s těmi psími.

Designéři a architekti se proto snažili svými uměleckými prostředky vytvořit objekty, jež by na jedné straně odpovídaly požadavkům na moderní design, ovšem na straně druhé by největší radost přinesly právě psům. Každý z designérů přitom tvořil pro jednu konkrétní psí rasu.

Foto: Ding Yifei, Shanghai Himalayas Museum

Pro francouzského papillona navrhoval japonský architekt a držitel Pritzkerovy ceny Šigeru Ban. Jak je jeho tradicí, za materiál si vybral lepenkové trubice, z nichž kromě židle, stolku a pelíšku navrhl i malé bludiště pro zábavu psíka.

Foto: Ding Yifei, Shanghai Himalayas Museum

Pódium s vlastním zrcadlem a šuplíkem například na pomůcky pro péči o psíka navrhl německý průmyslový designér Konstantin Grcic.

Příjemným doplňkem výstavy je pak „psí park“, tedy prostor před galerií vyhrazený pro psy návštěvníků, kde mají možnost si pohrát s domky, které pro ně byly navrženy.

Foto: Ding Yifei, Shanghai Himalayas Museum

Výstava Architektura pro psy

Reklama

Výběr článků

Načítám