Hlavní obsah

Každý milovník vína ocení domácí vinotéku

Ta správná teplota, to je základ pro to, abyste si mohli lahev svého oblíbeného vína opravdu dobře vychutnat. Klasická lednička tak pro vychlazení nebude ideální. Pro víno jsou určeny speciální vinotéky. A vybírat je skutečně z čeho!

Foto: Philco

Jednozónová, kompresorová, senzorově ovládaná, vinotéka PW40LV na 40 lahví, v energetické třídě A s Label View uspořádáním, díky němuž vidíte, kde je které víno uložené a to bez otevření dveří. Doporučená cena 21 990 Kč.

Článek

Odborníci se shodují na tom, že nejlepší je skladovat vína ve sklepě. Pro ty, kteří takovou možnost nemají, je tu alternativní řešení v podobě domácích vinoték.

Volně stojící vinotéky můžete postavit prakticky kamkoliv. Kdo by rád i tento spotřebič měl jako součást kuchyňské linky, sáhne po některém z vestavných modelů.

Na výběr jsou rovněž různé velikosti, přičemž uváděné jsou v počtu lahví. Nejmenší modely jsou třeba jen na šest či osm lahví, ty největší pojmou klidně 200 lahví vína.

První jsou pro skutečné milovníky vína nejspíš malé, ty druhé by se jim hodily, ale pro běžnou domácnost jsou příliš velké. Nejžádanější jsou středně velké vinotéky s kapacitou několik desítek lahví.

Kolik zón je správně?

Nejlevnější jsou jednozónové vinotéky. V tom případě se ale budete muset rozhodnout, jaký typ vína chcete skladovat. Červené, nebo bílé? Jak napovídá již název, v jednozónové vinotéce bude všude stejná teplota.

Foto: Philco

Model PW12KF je jednozónová kompresorová vinotéka pro 12 lahví. Vinotéka má interiér osvětlený LED světly a jednoduché senzorové ovládání. Dveře jsou hermeticky uzavřené, ovládací panel má dětský zámek. Doporučená cena 5990 Kč.

Chcete-li skladovat oba typy, pak raději sáhněte po dvouzónové vinotéce, kde lze v každé zóně nastavit teplotu zvlášť.

Kromě těchto dvou standardních typů jsou ale na trhu i vícezónové vinotéky, např. troj- či šestizónové.

Otevírací doba a svátky 2023: Kde nakoupíte o Vánocích, na Silvestra či Nový rok

Vánoce

Dokonce existují modely bez oddělených zón, v nichž se teplota odshora dolů snižuje. Pak třeba do vrchního patra uložíte červené víno, protože to není nutné chladit na nízkou teplotu, do střední části bílé a dolů šumivé víno.

Způsoby chlazení

Velmi důležitý je i způsob chlazení. K dostání jsou vinotéky bez kompresoru (tzv. termočlánkové), sloužící spíše ke krátkodobému uchování vína. Bývají menší a také levnější. Jejich ceny začínají kolem čtyř tisíc.

Foto: Datart

Se speciální kompresorovou vinotékou ETA 529 90010G si můžete být jisti, že kdykoliv víno otevřete, vychutnáte si jeho jedinečnou chuť i vůni tak, jak to výrobce zamýšlel. Pojme až 28 lahví. Interiér je členěn šesti chromovanými policemi. Cena 7990 Kč.

Pro dlouhodobé skladování vinného moku se lépe hodí výrobky s kompresorem, které udržují správnou teplotu i vlhkost.

Některé modely jsou vybaveny antivibračním systémem a ochranou proti UV záření. Otřesy ani sluneční záření totiž vínu v lahvích nesvědčí.

Pozor na spotřebu energie

Při výběru se zaměřte rovněž na energetickou třídu vinotéky. Podobně jako lednice totiž chladí 24 hodin denně. A mějte na paměti i další fakta.

Spotřebu energie ovlivňuje také teplota v interiéru. Platí: čím tepleji kolem vinotéky bude, tím více bude muset chladit, a tedy také spotřebuje více energie. I s tím ovšem výrobci počítají a vyrábí je v několika klimatických třídách. Např. klimatická třída ST je určena pro teploty od +18 °C do +38 °C, klimatická třída SN pak od +10 °C do +32 °C.

Právě okolní teplotu vinotéky můžete do určité míry ovlivnit tím, kam ji v domácnosti umístíte. Určitě by neměla stát blízko varné desky a trouby, ani blízko radiátorů nebo třeba krbu.

Anketa

Máte doma vinotéku?
Ano, ovšem.
43 %
Zatím ne, ale plánujeme ji pořídit.
17,2 %
Ne, máme vinný sklep.
14,3 %
Ne, nemáme.
25,5 %
Celkem hlasovalo 447 čtenářů.

Reklama

Související články

Remosky a pekáče nové generace

Remoska je českou legendou, pekly v ní doma naše babičky i maminky a stále je oblíbeným kouskem. Slouží hlavně tam, kde není dostatek prostoru na vestavěnou či...

Kuchyňské desky padnou vám i kuchyni

Při výběru pracovní desky do kuchyňské linky či na ostrůvek zohledníme materiál, a to s ohledem na jeho vlastnosti a náročnost údržby. Důležité jsou také dekor...

Výběr článků

Načítám