Hlavní obsah

Kachlová kamna se hodí na chalupu i do moderního bytu

Právo, Sylva Svobodová

Zásadní je, zda mají kachlová kamna plnit funkci zdroje tepla či nikoliv. Jde-li nám jen o pohled do plamenů, stačí kachlový krb. Pro vytápění ale potřebujeme výhřevná kachlová kamna. Počítejme však s tím, že jsou náročnější na stavební přípravu i finance.

Foto: Mountfield (2x)

Kachlová kamna s praktickým místem na uložení palivového dřeva. Oceníme odkládací "okénko" ve vrchní části. Hrnek s čajem či kávou zůstane teplý po celý den. Cena 14 950 Kč.

Článek

Tradiční kachlová kamna jsou vyrobena na zakázku jako naprostý originál. Jejich velikost, tvar, zbarvení a doplňky jsou odlišné, podle přání zákazníka.

Postavit kachlová kamna vyžaduje um, proto oslovíme zkušeného a šikovného kamnáře. Zhodnotí, kde mohou stát, zda staticky nezatíží podlahu, vypočítá efektivitu vytápění domu, navrhne stavební přípravu.

Rozhodne, zda bude pro kamna vhodnější stavěné šamotové topeniště a akumulační tahy či litino-šamotová kamnová vložka a tahy složené z prefabrikovaných kusů.

Foto: Temr

Kachlový kobkový sporák v tradiční šarlatově červené glazuře s nerezovým kováním je doplněný o pracovní plochu s integrovanou sklokeramickou varnou plotnou. V kobce je umístěna pečicí trouba, ale také kamnovec na ohřívání vody pro použití v kuchyni.

Foto: Bauhaus

Kachlová kamna Treviso II, materiál plech, keramika, výkon 3,4-10,7 kW, velikost (v x š x h) 1100 x 746 x 486 mm, cena 31 990 Kč.

Zahřejí po těle i na duši

Vytopit ekonomicky, efektně a rychle - to přesně zvládnou kachlová kamna! Patří mezi nízkoteplotní zdroje tepla, které vydávají rovnoměrné teplo po dlouhou dobu. Spotřebují kolem 8 kg dřeva za den a hřejí poctivě až 12 hodin. Přitom přikládat stačí jednou až dvakrát, teplo pěkně naakumulují a je s nimi možné rozvést tah i do ostatních místností.

Provoz a údržba je snadná: jejich dokonalé spalování neprodukuje téměř žádný popel, dehet či kouř. Fungují i na duši: skrze skleněná dvířka nám poskytnou uklidňující pohled na plápolající oheň.

Foto: Bauhaus

Kachlová keramická kamna Eldur, materiál kombinace plech, keramika. Výkon 6 kW, (v x š x h) 955 x 730 x 400 mm, cena 12 990 Kč.

Do světnice i do moderny

Kachlová kamna na sebe strhnou pozornost, stanou se solitérem, ozdobou interiéru.

Na chalupě si dopřejeme tradiční tvar kachlí a vybavíme je i sporákem. Umí nejen vyhřát místnosti, ale lze na nich zároveň vařit, péct ve vestavěné troubě, sedět či ležet na vyhřáté lavici.

Foto: Temr

Designová kachlová kamna DIVA s vestavěným litinošamotovým výměníkem Burnet 220 nabízejí komfort starých akumulačních kamen s bonusem prosklených dvířek a s rychlým náběhem na provozní teplotu. Přikládat stačí dvakrát za den.

Kachlová kamna jsou úžasná i v ryze moderním interiéru. Vybírejme spíše velké formáty, jednoduchý styl a hladký povrch v matu.

Foto: Mountfield

Model Broto má horní i zadní vývod kouřovodu, zde v barvě nugát. Ruční výroba. Cena 14 450 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Rady a tipy

Kamnářská firma připraví půdorys kamen, a hlavně 3D obrázky. Ty jsou pro představu laika často zásadní.

Vše se vyzkouší nanečisto počítačovou simulací hoření. Provedou se přesné výpočty, průběh tahů v topidle. A začne se stavět: základ kamen tvoří šamotové tvarovky, vnější plášť glazované keramické kachle nebo je může nahradit i speciální omítka.

Po dokončení stavebních prací musí kachlová kamna pomalu vysychat, zhruba měsíc. Následně začínáme pomalu s topením. Používáme vyschlé dřevo nebo dřevěné brikety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám