Hlavní obsah

Je to ještě budova, nebo už prales? Architekti navrhli pionýrský typ stavby

Zeleň na fasádách, zeleň na střeše, zeleň na každém kroku v interiéru. Tak vypadá projekt kancelářské budovy, která se ve svém oboru vydává novou cestou, jakou si v nedávné minulosti začaly vyšlapávat budovy obytné. Za pionýrským návrhem stavby, jež vyroste ve španělském Madridu, stojí architekti z renomovaného britského ateliéru Heatherwick Studio.

Foto: Lotoarchilab

Architekti chtějí vnést do měst více života a učinit i jejich centra obyvatelnějšími.

Článek

Projekt nazvaný podle ulice, kde má vyrůst, Castellana 69, zaplní poslední volnou parcelu v oblasti Azca, která je finančnickou a obchodní čtvrtí španělské metropole.

Investorem nové budovy, pro niž je připravena plocha o velikosti 15 000 čtverečních metrů, je významný místní obchodní řetězec El Corte Inglés, jenž má nedaleko i svůj vlajkový obchodní dům.

Vyrobí víc energie, než spotřebuje

Základním aspektem návrhu, jenž přispěl k vítězství britských architektů v mezinárodní soutěži, je nejenom udržitelnost stavby a jejího provozu, ale také vysloveně vstřícné prostředí k jejím uživatelům, tj. zaměstnancům pracujícím uvnitř.

Architekti, kteří na projektu spolupracují s místními studii CLK architects a BAC Engineering Consultancy Group, se tímto řešením snaží ukázat, kudy mohou vést cesty k obyvatelnějším městům, a zvláště pak jejich obchodním částem.

Foto: Heatherwick Studio

Solární panely umístěné na střeše stavby pokryjí kompletně její spotřebu energie, a ještě vyrobí něco navíc.

Dosahují toho prostřednictvím inovativní fasády a vytvořením centrálního „zeleného srdce“, jímž je nádvoří uvnitř budovy, plné stromů a rostlin. Architekti tak přinášejí přírodu do centra pracoviště a města.

Svůj přístup pak umocnili výběrem zdravých a udržitelných materiálů, vyspělých technologií a využíváním přírodních zdrojů. Solární panely v budově budou produkovat více energie, než budova spotřebuje.

Humánnější pracoviště

Interiér budovy je pak navržen tak, aby byl flexibilní a reagoval na požadavky společnosti na rozličné pracovní vzorce.

Budova umožní to, co je dosud běžné spíše pro obytné stavby – volné prolínání venkovních a interiérových prostorů tak, aby se pracovníci mohli pohybovat během práce i odpočinku právě tam, kde je jim příjemněji. Buď uvnitř kanceláří, nebo venku.

Foto: Heatherwick Studio

Atrium bude zeleným srdcem budovy.

Odklon od zatuchlosti

„Pro mé studio je vzrušující stavět náš první projekt ve Španělsku. Castellana 69 je úžasnou příležitostí k odklonu od formálnosti a zatuchlosti tolik moderního designu kancelářských budov a vytvoření humanizovanějšího pracovního prostoru, který současně upřednostňuje společenskou a environmentální udržitelnost. Jsme hrdí na to, že spolu s naším klientem, společností El Corte Inglés, sdílíme jejich závazek vytvářet zelenější a lidštější města pro každého,” pochvaluje si zakladatel britského architektonického studia Thomas Heatherwick.

Foto: Lotoarchilab

Ne náhodou lemují jednotlivá podlaží budovy balkony. I je budou mít možnost budoucí zaměstnanci při práci i oddechu využívat.

Výstavba budovy má začít na počátku roku 2022 a dokončena má být o dva roky později, v roce 2024.

Anketa

Líbilo by se vám pracovat v takovémto prostředí?
Ano, to by bylo velmi příjemné!
88,7 %
Asi ano, vypadá to dobře.
6,4 %
Nevím, to neumím posoudit.
1,4 %
Asi spíš ne...
1,3 %
Ne, to není nic pro mě.
2,2 %
Celkem hlasovalo 3267 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Jako vznášející se ostrov vypadá nový park a multifunkční prostor, který byl v minulých dnech otevřen na jihozápadním pobřeží newyorského Manhattanu. Autory...

Výběr článků

Načítám