Hlavní obsah

Fasády navrhovaných domů v New Yorku připomínají bublinkovou fólii

Novinky, Jana Nesvadbová

Dvojici rezidenčních budov nevšedního vzhledu navrhl britský architekt Thomas Heatherwick do prostředí čtvrti Chelsea na newyorském ostrově Manhattan v USA. Jejich povrch zdobí desítky vypuklých oken, která dohromady mohou divákovi připomínat bublinovou fólii.

Foto: Heatherwick Studio (2x)

Návrh domů počítá se zakomponováním zelené High Line mezi budovy, které pod ní budou spojené.

Článek

Dvojice budov vyroste na adrese 515 West 18th Street, což českému divákovi samo o sobě nic neřekne. Důležité ovšem je, že tudy prochází jedna z mnoha zvláštností Manhattanu, a to je tzv. High Line. To je cesta vyzdvižená nad úroveň okolních ulic, mající podobu dlouhého parku. Budovy nebudou po její jedné straně, cesta naopak povede přesně mezi nimi a ony pod ní budou propojeny.

Neobvyklý vzhled domů je ve skutečnosti moderním přepisem stylu místní tradiční zástavby, která je jednak cihlová, jednak se pyšní právě spoustou oken. Také Heatherwickovy domy mají cihlovou fasádu, byť ve světlejším odstínu, oproti tradiční místní červené.

Samotná mnohafasetová okna - někomu díky nim domy připomínají na sebe naskládané soudky - nejsou u architekta až takovou novinkou. Prakticky stejný prvek použil i na nedávno realizované stavbě Muzea moderního umění Afriky Zeitz v jihoafrickém Kapském Městě, které vzniklo proměnou a dostavbou nevyužívaného obilného sila.

Manhattanský projekt, který architektův ateliér Heatherwick Studio veřejnosti představil v minulých dnech, přinese New Yorku nejenom další zajímavý architektonický doplněk, ale také nezanedbatelných 180 rezidencí v různých velikostech, od jedno až po čtyřpokojové. Valná většina bytů přitom nabídne nádherný, ničím nerušený výhled - ať již na město, nebo na řeku Hudson.

Foto: Heatherwick Studio

Vypouklá, fasetová okna ozvláštňují fasády dvojice domů.

Sám britský architekt není newyorskému publiku nikterak neznámý. Jedním z jeho posledních děl, které stojí rovněž nedaleko řeky Hudson, je skulpturální vyhlídková stavba nazvaná Vessel (čtěte zde).

O dvojici budov zatím ovšem nebylo odhaleno příliš mnoho detailů, kromě dvojice snímků a údaje, že jedna z budov bude mít 21 podlaží. Jak se podařilo zjistit redaktorům webu Dezeen, druhá budova by měla být desetipodlažní. Střechy obou staveb by pak měly být porostlé zelení a doplňovat tak vyvýšený park mezi nimi.

Navzdory nedostatku podrobnějších informací realitní společnosti počítají s tím, že první obyvatelé se do budov budou moci stěhovat již v roce 2020.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum moderního umění Afriky Zeitz v Kapském Městě vytvořené úpravou původního sila na obilí. I zde jsou použita fasetová okna.

„Díky pozemku sousedícímu z obou stran s High Line jsme měli unikátní příležitost oslavit městskou texturu vyvýšeného parku a výrazný charakter čtvrti Chelsea. Chtěli jsme budoucím obyvatelům budov nabídnout nový typ panoramatických výhledů a přepracovat koncept arkýřových oken v rezidenční zástavbě do podoby trojrozměrného skulpturálního zasklení, které naplní interiér záplavou světla a vytvoří v něm spoustu zajímavých momentů,” sdělil Novinkám architekt Thomas Heatherwick.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pracovna se tyčí nad domem jako vraní hnízdo

Důvodem pro rozšíření domu manželů Rahula a Angely na melbournském předměstí Fitzroy North byla potřeba vytvořit nebo nalézt místo pro samostatnou pracovnu....

Výběr článků

Načítám