Hlavní obsah

Japonské stěny poslouží jako stínicí prvek i elegantní dekorace

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosklené plochy jsou u novostaveb běžné. Přinášejí do interiéru více denního světla, ale v létě umějí interiér i nepříjemně rozehřát. A tak hledáme vhodnou stínicí techniku, která nadměrné teplo nepropustí a přitom ve velké ploše vypadá báječně.

Foto: ISOTRA (3x)

Látkové rolety mají odstíny šedé, zelené, modré, ale vyzkoušet lze i puntíky či obrysy květin. Důležité je stínicí techniku sladit s interiérem.

Článek

Jednou z možností, jak okno odstínit, ale také neupřít majitelům kontakt s okolím a zelenou zahradou, je použití tzv. japonských stěn.

Jsou vyrobeny z látek záclonového typu, působí vzdušně, volně, interiér zútulňují, ale přitom poskytují vysokou míru soukromí.

Dekoruje i stíní

Japonské rolety jsou vítanou alternativou k vertikálním žaluziím. Umí dokonale zastínit, nesou jistý styl, jsou originální, jemné, v mnoha barvách a odstínech. Lze s jejich pomocí předělit i jednotlivé obytné zóny.

Designéři s nimi rádi pracují a používají je zejména do menších bytů nebo studentských pokojů, kde se v jedné místnosti spí, učí, relaxuje i ukládají předměty.

Foto: ISOTRA

Japonské stěny šikovně zastíní velké prosklené plochy, ale přitom máme kontakt s okolím, třeba krásnou zahradou.

Vytvořit na jednom místě funkční prostor, který slouží jako ložnice, obývací pokoj, pracovna i šatna v jednom, není jednoduché. Ale s předělem (japonskou zástěnou) lze vytvořit logická zákoutí. Zvláště když se použijí zajímavé odstíny a dekory látek, které podtrhnou osobitý styl uživatele.

Profily látkových stěn jsou vyrobeny z hliníku v bílé nebo stříbrné barvě, lze je ovládat manuálně (šňůrkou, tyčí nebo tahem za látku) či elektrickým pohonem s dálkovým ovládáním.

Foto: ISOTRA

Japonské stěny jsou vyrobené z látek záclonového typu, které propouští dostatek světla, ale poskytují uživatelům soukromí. Prodávají se v mnoha barevných odstínech a motivech.

Japonské látkové stěny nejsou náročné na údržbu, při silném znečištění je lze jemně vykartáčovat nebo vysávat slabě nastaveným ručním vysavačem.

Používáme pouze jemné mýdlové roztoky s vlažnou vodou, nikdy ne organická ředidla, čisticí písky, pasty, silné alkalické prostředky apod.

Praktické předokenní rolety

Předokenní rolety interiér zastíní, odhluční a ještě mohou mít integrovanou roletu proti hmyzu. To oceníme v podvečer v dětském pokoji nebo za letních nocí v ložnici. Do interiéru vstoupí vlahý čerstvý vzduch, ale bez mušek a komárů.

Foto: VEKA

Předokenní rolety jsou vyrobeny z plastu s vysokou rázovou pružností a odolností proti povětrnostním vlivům. Lze je vybavit i integrovanou roletou proti hmyzu.

Předokenní rolety užijeme na okna i dveře různých výšek, ovládají se snadno tažným páskem, zalomenou klikou nebo elektrickým motorem.

Pohon na elektriku je samozřejmě nejpříjemnější na ovládání a doporučujeme ho zejména na velké plochy, kde jsou těžké rolety (lze ovládat i dálkově, mají časové spínače).

Foto: LOMAX

Předokenní roleta pod překlad se přizpůsobí jakémukoliv okennímu rámu, výborně izoluje, neruší vzhled fasády. V nabídce velké množství barevných dekorů, imitací dřevin. Ovládání ruční nebo motorem.

Předokenní rolety pomohou skvěle odhlučnit i starší okna, zejména pokud bydlíme blízko pozemní komunikace.

Pro zvýšenou bezpečnost jsou i odolné vůči vloupání, protože je lze opatřit speciálním závěrem, který zabraňuje jejich vytažení.

Foto: VELUX

Novou kolekci stínicích rolet na střešní okna navrhli slavní designéři, kteří se inspirovali proměnou světla od svítání do soumraku. Výsledkem je 6 barev, které se objevují na zatemňujících a průsvitných roletách.

Venkovní rolety lze libovolně nastavovat a pustit tak do obývacího prostoru tolik denního světla, kolik právě potřebujeme: od lehkého zatemnění až po úplnou tmu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Rolety oceníme i v zimě, kdy působí jako tepelný izolant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám