Hlavní obsah

Jaké je to bydlet vzhůru nohama

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblasti bytového designu a návrhářství se téměř ničemu meze nekladou a tak jsou na různých výstavách a akcích k vidění současně díla průměrná i ojedinělá, která už na první pohled zaujmou svým netradičním pojetím. Mezi ta netradiční rozhodně patří obrácený dům francouzského umělce Jean-Françoise Fourtoua. Jeho projekt je k vidění ve francouzském Lille.

Foto: Profimedia.cz

O prohlídku netradičního domečku je velký zájem.

Článek

Netradiční fasády domů už dávno nejsou ničím ojedinělým, mnozí architekti se tím snaží nějak upoutat právě na svůj výtvor. Aby ale někdo postavil celý dům vzhůru nohama, to se tak často nevidí.

Jedním z takových výtvorů je i dílo francouzského umělce Jean-Françoise Fourtoua nesoucí příznačný název Fallen from the Sky. Domeček vyrostl v Lille v rámci festivalu Lille Fantastic.

Foto: Profimedia.cz

Byť má domeček i klasické hlavní dveře, ke vstupu slouží výhradně střešní okno.

A domeček svému názvu skutečně dostál. Pokud byste si ale mysleli, že je přetočena pouze samotná stavba, budete na omylu. Umělec si dal na svém obydlí záležet a vzhůru nohama vyrobil skutečně všechno, i veškeré interiérové vybavení.

Po vstupu do domku přes střešní okno tak budete mít nad hlavou na podlaze, vlastně na stropě, třeba postel, kuchyň nebo veškeré vybavení koupelny.

Foto: Profimedia.cz

Jean-François Fourtou se svým výtvorem

Foto: Profimedia.cz

Koupelna má vše potřebné, příliš pohodlí při hygieně byste ale asi neměli.

Při realizaci domečku s originálním francouzským názvem Tombée du Ciel se návrhář inspiroval obydlím svých prarodičů. Jak sám říká, "dům vzhůru nohama" je odrazem jeho "pokroucených" vzpomínek z dětství.

Festival začal 6. září a potrvá až do ledna 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám