Hlavní obsah

Jak zařídit moderní jídelnu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídelna je místem, kde se scházíme s rodinou ke společným snídaním, večeřím a slavnostním obědům. Ve větších bytech bývá samostatnou místností, jinde je součástí kuchyně nebo obytné zóny.

Foto: IKTUS (2x)

Jídelní set Kréta se skládá z rohové lavice (od 7200 Kč), jídelního stolu (od 2500 Kč) z kvalitní laminované desky a dvou židlí (od 2700 Kč/ks).

Článek

Základním vybavením každé jídelny je stůl a pohodlné praktické židle. Při jejich výběru se řídíme prostorem, který máme k dispozici a počtem členů domácnosti.

Výhodou je velký výběr v materiálech, v cenách stolů i židlí. Kromě nich si můžeme pořídit lavice rovné i rohové, příborníky, jídelní sety, komody či vestavěné skříně.

Foto: IKEA

Sklápěcí stůl v černohnědém provedení (2490 Kč) s místem k sezení pro 2 až 4 osoby; velikost stolní desky lze nastavit podle potřeby.

Poctivý stůl je základ

K dostání jsou stoly designové, kovové se skleněnou deskou, stoly s kovovou podnoží a dřevěnou deskou, stoly celodřevěné a rozkládací či sklápěcí.

Masivní stoly jsou nejoblíbenější, protože jsou z přírodních materiálů, ať už z borovice, buku, dubu, dýhy, lakované, voskované či barvené.

Foto: BOCONCEPT

Stůl Occa, ořechová dýha, 13 170 Kč, a židle Zarra, černá regenerovaná kůže, 4990 Kč.

Praktické a cenově přijatelnější jsou laminované stolové desky, které imitují dřevo, v různých barvách a dekorech.

Kovové stoly mívají obvykle skleněnou nebo dřevěnou desku. Patří mezi nejvíce žádané už kvůli tomu, že si lze vybírat jak v materiálu desky – sklo, lamino, masiv –, tak i v kovové kostře stolu – barevné, hliníkové, chromové i nerezové.

Foto: BOCONCEPT

Rozkládací stůl, bílý lak/broušená ocel, 27 600 Kč, židle Mariposa Delight, kůže/broušená ocel, 7960 Kč.

Designové stoly jsou ozdobou interiéru. Vynikají hlavně použitými materiály a jedinečným vzhledem.

Široká nabídka je i v rozměrech a tvarech stolů, síle vrchní desky, hranách rovných či oblých, rozměrech i v povrchové úpravě a barvě dřeva.

Foto: BOCONCEPT

Jídelna Ottawa, od Karima Rashida, stůl s rozkládáním, bílý lak/černý lak matný, 39 490 Kč, židle, kůže s neonově žlutým efektem/chrom, 19 980 Kč a příborník dubová dýha/matová černá konstrukce lak, 49 940 Kč.

K dostání jsou i samostatné stolové podnože, kdy si můžeme sestavit stůl podle vlastních potřeb a představ.

Židle má odpovídat velikosti stolu

Také jídelní židle jsou na výběr v různých materiálových kombinacích. Dřevěné, kovové, z plastu nebo z dýhy. U čalouněných židlí převládají látky, ale také kůže v zajímavých barevných odstínech.

Židle můžeme mít s područkami i bez nich.

Foto: IKTUS

Variace sestavy Kréta, která se hodí do kuchyně, kde pravidelně stoluje více lidí. Zde oceníme rohovou lavici o velikosti 155 x 195 cm i velikost stolu závisející jen na našich možnostech.

Do již zařízené jídelny židle citlivě sladíme se základními liniemi a barvami. Do velkého prostoru použijeme robustnější masivní židle s vysokými opěráky, do menšího bytu se hodí židle subtilnější.

V úvahu vezmeme i konstrukční vlastnosti a nároky na údržbu židlí.

Foto: IKEA

Erland, židle bílá, pochromovaná (1290 Kč) s tvarovaným opěradlem, které zajistí větší pohodlí při sezení.

Foto: LIGNE ROSET

Jídelní stůl Eaton s možným rozložením, materiál: přírodní dub, americký nebo evropský ořech, třešeň, cena od 55 676 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznáme zdravou židli

Základem zdravého sezení je ergonomická židle, která neubližuje našemu zdraví při krátkodobém či dlouhodobém používání. Jak taková správná zdravá židle vypadá?

Výběr článků

Načítám