Hlavní obsah

Jak zařídit moderní jídelnu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídelna je místem, kde se scházíme s rodinou ke společným snídaním, večeřím a slavnostním obědům. Ve větších bytech bývá samostatnou místností, jinde je součástí kuchyně nebo obytné zóny.

Foto: IKTUS (2x)

Jídelní set Kréta se skládá z rohové lavice (od 7200 Kč), jídelního stolu (od 2500 Kč) z kvalitní laminované desky a dvou židlí (od 2700 Kč/ks).

Článek

Základním vybavením každé jídelny je stůl a pohodlné praktické židle. Při jejich výběru se řídíme prostorem, který máme k dispozici a počtem členů domácnosti.

Výhodou je velký výběr v materiálech, v cenách stolů i židlí. Kromě nich si můžeme pořídit lavice rovné i rohové, příborníky, jídelní sety, komody či vestavěné skříně.

Foto: IKEA

Sklápěcí stůl v černohnědém provedení (2490 Kč) s místem k sezení pro 2 až 4 osoby; velikost stolní desky lze nastavit podle potřeby.

Poctivý stůl je základ

K dostání jsou stoly designové, kovové se skleněnou deskou, stoly s kovovou podnoží a dřevěnou deskou, stoly celodřevěné a rozkládací či sklápěcí.

Masivní stoly jsou nejoblíbenější, protože jsou z přírodních materiálů, ať už z borovice, buku, dubu, dýhy, lakované, voskované či barvené.

Foto: BOCONCEPT

Stůl Occa, ořechová dýha, 13 170 Kč, a židle Zarra, černá regenerovaná kůže, 4990 Kč.

Praktické a cenově přijatelnější jsou laminované stolové desky, které imitují dřevo, v různých barvách a dekorech.

Kovové stoly mívají obvykle skleněnou nebo dřevěnou desku. Patří mezi nejvíce žádané už kvůli tomu, že si lze vybírat jak v materiálu desky – sklo, lamino, masiv –, tak i v kovové kostře stolu – barevné, hliníkové, chromové i nerezové.

Foto: BOCONCEPT

Rozkládací stůl, bílý lak/broušená ocel, 27 600 Kč, židle Mariposa Delight, kůže/broušená ocel, 7960 Kč.

Designové stoly jsou ozdobou interiéru. Vynikají hlavně použitými materiály a jedinečným vzhledem.

Široká nabídka je i v rozměrech a tvarech stolů, síle vrchní desky, hranách rovných či oblých, rozměrech i v povrchové úpravě a barvě dřeva.

Foto: BOCONCEPT

Jídelna Ottawa, od Karima Rashida, stůl s rozkládáním, bílý lak/černý lak matný, 39 490 Kč, židle, kůže s neonově žlutým efektem/chrom, 19 980 Kč a příborník dubová dýha/matová černá konstrukce lak, 49 940 Kč.

K dostání jsou i samostatné stolové podnože, kdy si můžeme sestavit stůl podle vlastních potřeb a představ.

Židle má odpovídat velikosti stolu

Také jídelní židle jsou na výběr v různých materiálových kombinacích. Dřevěné, kovové, z plastu nebo z dýhy. U čalouněných židlí převládají látky, ale také kůže v zajímavých barevných odstínech.

Židle můžeme mít s područkami i bez nich.

Foto: IKTUS

Variace sestavy Kréta, která se hodí do kuchyně, kde pravidelně stoluje více lidí. Zde oceníme rohovou lavici o velikosti 155 x 195 cm i velikost stolu závisející jen na našich možnostech.

Do již zařízené jídelny židle citlivě sladíme se základními liniemi a barvami. Do velkého prostoru použijeme robustnější masivní židle s vysokými opěráky, do menšího bytu se hodí židle subtilnější.

V úvahu vezmeme i konstrukční vlastnosti a nároky na údržbu židlí.

Foto: IKEA

Erland, židle bílá, pochromovaná (1290 Kč) s tvarovaným opěradlem, které zajistí větší pohodlí při sezení.

Foto: LIGNE ROSET

Jídelní stůl Eaton s možným rozložením, materiál: přírodní dub, americký nebo evropský ořech, třešeň, cena od 55 676 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznáme zdravou židli

Základem zdravého sezení je ergonomická židle, která neubližuje našemu zdraví při krátkodobém či dlouhodobém používání. Jak taková správná zdravá židle vypadá?

Bytové jádro trochu jinak

Mnoho mladých lidí ve svém prvním, většinou malém bytě často řeší potíže s nedostatkem úložných prostorů. Americký designér Till Könneker vymyslel cosi, co na...

Výběr článků

Načítám