Hlavní obsah

Jak zajistit snadný pohyb po bytě pro děti i seniory

Právo, Karolina Černá

Již při projektování domu či zařizování bytu myslíme na to, že se naše pohyblivost v průběhu života mění. Lidem po úrazu, seniorům, ale i malým dětem usnadní pohyb v bytě šikovné pomůcky posilující jejich soběstačnost.

Foto: J. A. P. (2x)

Posunovací dveře umožňují snadný pohyb na vozíku i seniorům s berlemi.

Článek

Při zařizování bezbariérového interiéru si můžeme představit modelové situace: Co by, kdyby. Například stojíme přede dveřmi, ale tentokrát o berlích. Jsme v tu chvíli vděční za dveře posunovací do strany, nebo otvírací směrem k nám?

Foto: NADOP

V kuchyni musí být dostatečný prostor pro pohyb vozíku a snadný přístup k pracovním plochám. Podlaha je protiskluzová.

Kdo byl někdy odkázán na berle, jistě si vyzkoušel, jak těžké je s nimi procházet dveřmi širokými 60 cm. Proto volíme šíři alespoň 80 cm, třeba také kvůli přenášení nábytku.

Vchodové dveře musejí být ještě širší. Dostatečně velký a bezbariérový vstup s nájezdovou rampou vedle schodů ocení nejen vozíčkáři, ale i maminky s kočárky.

Bezpečná podlaha a schody

Z podlahových krytin jsou z hlediska bezpečí osob s omezenou pohyblivostí ideální korek, vinyl, marmoleum. Především v kuchyni a v koupelně vsadíme kvůli zvýšené vlhkosti na protiskluzovou podlahu. Nemusíme se vzdávat klasické dlažby, stačí vybrat protiskluzový typ s označením R9, R10.

Z koberců jsou vhodné typy s velmi nízkým vlasem a husté, abychom se nebořili. Koberec pak musí pokrývat místnost po celé ploše, o kusové koberečky snadno zakopneme, rolují se pod kola vozíku.

Přechody mezi místnostmi jsou bezpečnější bez prahů, postačí přechodové lišty.

Foto: RAVAK

Sklopné sedátko OVO umožní snadné odstrojení přímo v předsíni a bezpečnou hygienu ve sprchovém koutě. Cena od 2169 Kč

Na schodiště umístíme schodišťový výtah, pojízdné sedátko. Vyrábí se s dálkovým i ručním ovládáním pro přímá a točitá schodiště. Náklony a pohyb sedátka ovládáme joystickem na područce.

Motor pojízdného výtahu napájejí dvě bezúdržbové baterie, které dobíjí v zastávkách dráhy síťový adaptér připojený k domovní zásuvce.

Koupelnu spojíme s toaletou

Ačkoli se spojení koupelny a toalety mnoho lidí z hygienických i praktických důvodů vyhýbá, pro člověka s omezenou pohyblivostí je optimální. Proto se oddělení koupelny a WC snadno odstranitelnou sádrokartonovou příčkou v budoucnu vyplatí. Stejně jako posunovací dveře se zámkem, které lze odjistit z venkovní strany.

Foto: RAVAK

Provádění hygieny usnadní různá madla na stěně, pevně stojící opěrky. Pomohou sedátko nebo židle s opěrkami ve sprchovém koutě, přenosná lavice a opěrky hlavy a zad ve vaně.

Foto: EXCEL - JAROSLAV TESÁREK

Bezbariérová vana s dvířky, která jsou díky mnohonásobné pojistce 100% vodotěsné. Na bezbariérovou vanu lze instalovat i vanovou zástěnu.

Vozíčkář potřebuje prostor kolem 80 cm po straně WC, v případě elektrického vozíku 120 cm. Závěsný bidet s opěrnými madly a umyvadlo se sifonem zabudovaným do zdi umožní zajet s vozíkem na potřebné místo.

Foto: SAPHO

Madlo na zeď ocení senioři zejména v koupelně. Snadno se uchycuje přísavkami. Maximální nosnost 100 kg. Cena 630 Kč.

Pro vozíčkáře má mít koupelna minimální rozměry 180 x 215 cm, sprchový kout s protiskluzovou úpravou od 140 x 140 cm a lehce posuvnou zástěnu. Výška vaničky koutu nepřesahuje 2,5 cm.

Do vany vstupujeme po schůdcích, případně vodotěsnými dvířky na jejím boku. Vyhovující, ale dražší, je také vana zabudovaná do země.

Foto: SAPHO

WC sedátko s madly pro imobilní jedince nabízí zvýšení o 10 cm. Max. nosnost 150 kg. Cena 1990 Kč.

Foto: SAPHO

Podpůrné madlo usnadňuje vstup do vany seniorům i dětem. Výška madla 25,5 cm, šířka 23,5 cm. Nastavitelná rozteč na vanu: 6-13 cm. Cena 1690 Kč.

Mezi často opomíjené drobnosti patří polohovatelné zrcadlo, loktem nebo senzorem ovládaná vodovodní baterie. Speciální senzorové systémy umožňují ovládat mávnutím ruky splachování nebo osvětlení místnosti.

Obytné části bez nástrah

Rozměry a typy nábytku by měly respektovat individuální výšku jedince i druh jeho omezení. Pro lidi s omezenou pohyblivostí je lepší volný prostor, spojení kuchyně s jídelním koutem a obývacím pokojem.

Myslíme přitom na to, že vozíčkář kolem sebe potřebuje manipulační prostor kruhu o poloměru 150 cm, aby se dokázal plně otočit o 360°.

Přístup vozíčkáře ke kuchyňské lince usnadní plocha vykrojená do tvaru písmen U nebo L. Totéž platí pro desku jídelního stolu. Pod pracovní deskou musí být prostor pro přístup vozíku. Pracovní deska kuchyně nebo v pracovně by měla být v maximální výšce 75 cm.

Foto: J. A. P.

Vypínače v bezbariérové domácnosti musí být ve výšce 60 až 120 cm od podlahy. Ideální dveře jsou posuvné.

Kuchyňskou nebo pracovní sestavu opatříme výsuvnými plochami, zásuvkami v pojízdném kontejneru, ovšem za předpokladu, že je v okolí dostatečný prostor pro vozík.

V rohových skříňkách musí být výsuvné otočné drátěné karusely. Elektrospotřebiče, horkovzdušnou troubu, gril zabudujeme do stěny nad plochou, pod kterou je opět místo pro vozík.

Případné nárazy o ostré rohy nábytku tlumíme plastovými krytkami nebo zvolíme nábytek s oblými rohy. Úchytky na skříňkách doplníme pro lepší vzepření madly umístěnými v blízkosti těla nábytku.

Vypínače, jističe, zásuvky musejí být v dosahu rukou. Norma uvádí výšku 60 až 120 cm od podlahy.

Ukázka bezbariérové koupelny

Sprchový kout nahrazuje vanu, je v něm speciální sklopné sedátko. Dveře koutu se otevírají směrem dovnitř, zajišťují dostatečně široký bezbariérový vstup pro pohyb s vozíkem. V plném otevření přímo navazují na pevné stěny.

Foto: RAVAK

KONCEPT CHROME

Umyvadlo má jednoduchý čistý tvar, velký mycí prostor i dostatek odkládacích ploch. Místo klasické umyvadlové baterie je zde vysoká baterie pro dřez. Pod ní vzniká komfortní místo pro umývání rukou i z vozíku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Závěsné WC a vedle něho umístěné madlo umožňují vozíčkáři samostatnost na toaletě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám