Hlavní obsah

Jak z betonové krabice udělat domov s nápadem

Karim Rashid je jedním z nejplodnějších designérů své generace. Přes tři tisíce jím navržených produktů ve výrobě a 300 významných ocenění spolu s faktem, že spolupracuje s klienty ve 40 zemích světa, z něj dělají designovou legendu. Jeho nový byt v Miami je čistým odrazem světa oproštěného od konvencí a konformity.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj má otevřenou dispozici a je propojený s kuchyní. Zařízený je především nábytkem podle návrhu Karima Rashida doplněným růžovým hliníkovým artefaktem od německého umělce Gerolda Millera na stěně za jídelním stolem.

Článek

Ve svém floridském bytě na South Beach demonstruje designér žijící v New Yorku, jak se z betonové krabice dá udělat excentrické obydlí plné objektů a nábytku, které si Karim Rashid sám navrhl.

Floridský byt je pro něj náhradou za venkovský dům severně od Manhattanu, který prodal, aby mohl trávit více času v tropickém podnebí.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň Karikon Crystal z laminovaného skla byla navržena Karimem pro italskou značku Scavolini. Vedle kuchyňské sestavy parkuje růžová Vespa nachystaná na výlety po Miami a nad ní visí malba britského malíře Juliana Opieho.

„Najal jsem si makléře, který měl se mnou dostatek trpělivosti a hledal pro mě byt celý rok.“

Po roce usilovného pátrání po dostatečně velkém a světlém bytě blízko pláže, ale v tiché ulici, se podařilo najít přesně to, co Karim Rashid očekával – 110 m2 plochy v rohu budovy s terasou po celém obvodu venkovní stěny a s velkými okny, kterými do interiéru proudí denní světlo.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní stůl a židle Vertex značky Vondom jsou vyrobené z odolného plastu a opět navržené samotným Rashidem stejně jako růžová keramická mísa Bitossi.

Když designér a jeho manželka Ivana Puric byt v budově navržené místním architektem Chadem Oppenheimem koupili, začal Karim okamžitě měnit dispozici bytu. Přidal zdi, dodal další koupelnu a dokončil strop a obklad podlahy tak, aby ladil s jeho designem.

Foto: www.modernibyt.cz

Závěsná lampa Space Time byla představena poprvé v roce 2011 ve Švédsku a od té doby ji firma Zero, pro kterou ji designér vytvořil, úspěšně prodává.

„Potřeboval jsem syrový prostor s vysokým stropem, kde bych mohl začít od nuly navrhovat. V původní dispozici byla malá ošklivá kuchyň v rohu a tmavá dřevěná podlaha. Také jsme obložili venkovní terasu, kde byl pouze beton.“

Foto: www.modernibyt.cz

Konzolový stůl Manta navržený pro americkou firmu Dune doprovází počítačová grafika na hliníkovém podkladě. Obojí z ruky Karima Rashida.

Proměnit průměrné a obyčejné ve fantastické je v podstatě základem Rashidovy kariéry. Věří, že „design je o vylepšování našich životů poeticky, esteticky, zážitkově i emocionálně“.

Foto: www.modernibyt.cz

Optimistický pracovní kout je součástí obývacího prostoru. Stůl Uno a židle Oh a Kaj a křeslo Felicerosa má na svědomí Karim Rashid. Obraz na stěně je autorským počinem Jamese Marshalla (alias Daleka).

Své odmítání konvencí samozřejmě aplikoval i v novém prázdninovém domově.

„Snažím se dostat do každého projektu stejný smysl pro pohodlí a nadšení. Obvykle si vytvořím prázdnou bílou krabici, kterou plním barvami a spoustou objektů a nábytku. Chci vytvořit smyslnou, poetickou a osvěžující atmosféru. Myslím, že prostor kolem nás musí pulzovat, zpívat a ožívat, abychom se cítili inspirováni a posíleni.“

Foto: www.modernibyt.cz

Pohodlné a důmyslné pohovky a prosklené stěny s výhledem na terasy velké 30 m2 a dál pak na Miami jsou jedním z mnoha výhod prosvětleného bytu.

Výsledkem jeho snahy je světlem zaplněný prostor, který potěší smysly. Otevřená dispozice obývacího pokoje odděleného od ložnice prosklenými zasouvacími dveřmi a bílá podlaha ve vysokém lesku tvoří adekvátní prostor pro jeho nápadité zařízení.

Interiér je jednoduchý, minimalistický, barevný, příjemný, a přesto velmi současný a ladící s městským duchem Miami.

Foto: www.modernibyt.cz

Pokoj pro hosty zdobí obraz od Rashidova otce a pohovka Hot Dog.

„Jak renovace, tak zařizování byly dlouhodobé procesy. Je to těžké, když sám navrhujete produkty a povrchy pro bytové zařízení. Jakmile je vyrobena nová pohovka, kuchyň nebo podlaha, chcete ji použít ve svém vlastním domově,“ říká Karim Rashid s úsměvem.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní ložnice je optimisticky barevná, vybavená postelí dánské značky, kterou jedinou Rashid nenavrhoval. Zato keramická dlažba na podlaze jeho dílem je stejně jako obraz DNA Ancestry Portrait, což je portrét Karima Rashida přetransformovaný do QR kódu.

Obdélníkový loft inspirovaný jasem a volností Miami se pyšní pečlivě zvoleným výběrem nábytku z designérovy vlastní dílny a úchvatnými uměleckými díly. Prostor dekoruje lampa Space Time, jídelní stůl a židle Vertex, pohovka Infinity a modulární rozkládací pohovka Pop.

Zdi zaplňují díla Gerolda Millera, Daleka, Juliena Opieho a Rashidovy autorské digitální malby, které kontrastují s jinak měkkými pastelovými akcenty. Kuchyň je zařízena sestavou Scavolini a pracovní deskou a dřezem z corianu.

Foto: www.modernibyt.cz

Na 30 m2 terase je stejně krásná keramická dlažba jako v hlavní ložnici, doplněná plastovou lenoškou Surf by Rashid for Vondom.

Se vším pohodlím na dosah ruky je Miami hlavně o životním stylu.

„Je skvělé probouzet se v tomhle bytě. Moje žena a já jezdíme na růžové Vespě, prozkoumáváme South Beach, stavujeme se na kubánském jídle, jdeme si zacvičit do tělocvičny nebo se opalujeme nazí na pláži v Haulover Beach Parku,“ říká Karim se sebejistým úsměvem na tváři.

Karim Rashid
Narodil se v roce 1960 v Káhiře v rodině Egypťana a Angličanky, má dva sourozence. Vyrostl v Kanadě, dnes je občanem Spojených států amerických a trvale žije v New Yorku. Vystudoval průmyslový design na Carleton University v Ottawě a pokračoval ve studiích v Itálii, kde ho významně ovlivnil Ettore Sottsass. Je držitelem několika čestných doktorátů a významných cen za design. Je podruhé ženatý s Ivanou Puric ze Srbska, s níž má dceru Kivu. Potkáte ho oblečeného celého v bílé nebo růžové barvě.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám