Hlavní obsah

Jak stylově a levně vybavit pronajatý byt

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v pronájmu je obvykle dočasné řešení. Byt, který nám neříká Pane, si vybíráme podle aktuální situace. Jak to vše zvládnout na pětníku a za malý obnos? Máme tu pár rad a inspirací.

Článek

Žádané jsou menší byty kolem 40 m2 (nejlépe garsonky). Mladí lidé ani větší prostor nepotřebují, protože většinu času tráví mimo domov - ať už v práci nebo třeba ve fitkách, kinech apod. Přesto v pronajatém bytě musejí fungovat jako v každé jiné domácnosti. Potřebují si někam uložit šatstvo, zasednout ke stolu, posadit se, vyspat se, pobavit s přáteli…

Tři triky pro útulný domov

I v pronajatém bytě, kde strávíme jistou životní etapu, bychom se měli cítit dobře. Některé byty mívají nábytek, ale většinou se setkáme s holými zdmi. Kromě lednice a pračky, bez kterých se opravdu fungovat nedá, postupně prostor vybavíme praktickým, účelným nábytkem, který bude vyhovovat našim potřebám.

1. Jestliže chceme v pronajatém bytě vykouzlit pocit útulného domova, není nic snazšího než vymalovat zdi. Je to levné, kreativní a s pomocí přátel můžeme zažít i zábavné odpoledne.

Samolepicí dekorace jsou vhodné na všechny hladké plochy. Fádní dveře s jejich pomocí snadno vyzdobíme. Pokud vymalujeme žlutou, bude se nám bydlet hezky (Hornschuch). Krabice z tvrdého papíru jsou hezké, lehce přenosné a nezaberou moc místa (Ikea).

FOTO: Archiv firem Hornschuch a Ikea

Doporučujeme vybírat teplé odstíny barev (meruňková, hráškově zelená, vanilková), ale barvy lze i kombinovat a vytvořit každou stěnu s jiným odstínem (modro-zelená). Kdo chce být kreativní, může malované stěny rozmazávat papírem, houbičkami a vytvářet tak zajímavé efekty (připomínají benátskou patinu, pro inspiraci si můžeme zajít do oblíbené pizzerie a prohlédnout si její interiér).

2. Další velkou plochou, která určuje celkový dojem z interiéru, je podlaha. S ní obvykle nic moc nenaděláme. Vyplatí se zavítat do kobercového „království“, kde jsou pravidelné slevy a vyhlédnout si pěkný kusový koberec. (Nezapomeňte ho sladit s odstínem stěn.)

Dvě lůžka v jednom. Když potřebujeme rozšířit plochu, stačí vysunout a postavit druhé alternativní lůžko.

FOTO: Archiv firmy Delso

3. Důležitá jsou i okna. Byt, který má holá okna vypadá vždycky nezabydleně. Pokud nejsme zrovna příznivci záclon, stačí si pořídit jednoduchou kovovou konzolovou tyčku a na ni zavěsit závěsovou látku s poutky. V prodejnách nábytku prodávají bytové textilie s desítkami vzorů, barev a motivů za dostupnou cenu. Určitě si vybereme.

Multifunkční a levný nábytek

Protože nábytek budeme používat po omezenou dobu, měl by být levný, univerzální a mobilní, aby se dal snadno přesunovat po bytě.

  • Například jako servírovací stolek pro návštěvy je ideální kontejner na kolečkách, s kterým později lehce přejedeme přes místnost k posteli a uděláme z něho noční stolek.

Pojízdný pytel na kolečkách pořídíme do koupelny. Pojme spoustu špinavého prádla. Barevné kontejnery na kolečkách slouží podle aktuální potřeby: mohou být za servírovací, odkládací, ale i noční stolky.

FOTO: Archiv firmy Ikea

  • Na ukládání šatstva je lepší tyč na kolečkách (zavěsíme ramínka s oděvem) než objemná šatní skříň. Systém doplníme krabicemi, které mají hezký tištěný design.
  • Jestli se vyplatí do něčeho investovat, je to jídelní stůl. Měl by být kvalitní, protože u něho strávíme více času (můžeme ho využívat i jako pracovní koutek). Praktický je rozkládací stůl se židlemi, které jsou stohovatelné. V případě většího počtu osob na návštěvě se snadno přizpůsobíme.

Jídelní stůl pro více osob nesmí v kuchyni chybět. Jestliže bojujeme s každým centimetrem, koupíme sklápěcí provedení (vlevo).Stohovatelné dřevěné stolky jsou praktické, hezké a účelné. Multifunkční nábytek je v pronajatém bytě nade vše (vpravo).

FOTO: Archiv firmy Ikea, Bez zdroje

  • Stejně tak investujeme do postele, která bude jen naše. Opět sledujeme cenu: rám postele vybíráme jednoduchý a matraci pružinovou, protože patří mezi levnější. Určitě se vyhneme postelím, jejichž součástí je noční stolek, mají velká čela apod.
  • Ostatní vybavení záleží na naší kreativitě a dobrých nápadech. Bytu bude slušet solitér, se kterým odplujeme jednou do vlastního. Může to být malé křesílko, stolek či komoda pořízená v bazaru za kačku. K takovému kousku budeme mít vztah po celý život...

Pohodlné křesílko Florida z rustikálního ratanu skvěle nahradí sedačku, která by byla zbytečně drahou investicí (Hitra). Jednoduché stohovatelné židle z plastu se prodávají v různých barvách (Ikea).

FOTO: Archiv firem Hitra a Ikea

  • Obecně se vyplatí nezapomínat na doplňky: na stěnu pověsíme zarámovaný plakát většího rozměru, pořídíme stojací lampičky (levnější papírové), které vykouzlí správnou atmosféru. Vděčné jsou i vychytávky z plastu (háčky v předsíni), drobné předměty do koupelny, rámečky s obrázky atd.

Cenové relace

  • Odkládací stolek, vzor bříza, velikost 55x55 cm, 299 Kč 
  • Koberec 100% polypropylen, velikost 133x195 cm, 1190 Kč, koberec 100% bavlna, velikost 90x150 cm, 199 Kč 
  • Stínidlo závěsné lampy, růžový papír, průměr 60 cm, 85 Kč 
  • Úložné papírové krabice s víkem velikost 28x35 cm, 179 Kč/2 ks 
  • Stohovatelné plastové barevné židle, výška sedáku 45 cm, 799 Kč/ks 
  • Sklápěcí jídelní stůl (povrch fólie a lakovaná ocel), 998 Kč 
  • Sklápěcí židle (plast v kombinaci galvanizovaná ocel), 129 Kč 
  • Rám postele (masivní borovice, 120x200 cm, 1190 Kč, polyuretanová matrace s pratelným potahem - 1490 Kč 
  • Závěsy 100% bavlna, velikost 140x300 cm, 599 Kč/2 ks 
  • Lanka z nerezové oceli na závěsy (s klipsy) 79 Kč/24 ks

Reklama

Související články

Jak vybrat správný koberec

Abychom vybrali koberec, který splní přesně naše požadavky, ujasníme si: kde budeme koberec používat, jakou funkci má plnit a co od něho vlastně očekáváme....

Výběr článků

Načítám