Hlavní obsah

Jak mohou podle designérů vypadat pomníky ve veřejném prostoru budoucích měst

Novinky, tnk

Jak by mohlo vypadat město budoucnosti? Na tuto otázku hledá odpovědi výstava designu s názvem Avant Garde, která se koná do 17. června na brněnském Výstavišti. Podobu „Svobodného města” navrhli architekti z H3T, čeští designéři pak do města budoucnosti navrhli originální objekty. Nechybí fascinující pomník do veřejného prostoru věnovaný prezidentovi T. G. Masarykovi od designéra Maxima Velčovského.

Foto: Archiv výstavy Avant Garde, KIVA, Vojtěch Veškrna

Ve městech budoucnosti by místo klasických pomníků mohly jako projevy úcty sloužit objekty podobné prolézačce pro dospělé inspirované postavou prezidenta T. G. Masaryka od Maxima Velčovského.

Článek

Výstava se koná v rámci stého výročí vzniku samostatného Československa. Jejím účelem je ukázat, jak může vypadat naše blízká budoucnost a co do ní může design přinést.

Designéři a umělci vytvořili provizorní město s mnoha novými objekty a jsou tak svým způsobem proroky. Spolukurátoři výstavy Jana Zielinski a Jiří Macek chtějí výstavou Avant Garde navázat na nejprogresivnější snahy v českém designu posledních sta let a ukázat budoucnost, jakési svobodné město, které bude podporovat kreativitu.

Foto: Archiv výstavy Avant Garde, Vojtěch Veškrna

Světelná instalace designérky Lucie Koldové nese název Věž poslání a je vytvořena ze šesti prskavkovitých světel.

Nejvýraznějším dílem výstavy je gigantická socha prvního československého prezidenta T. G. Masaryka od Maxima Velčovského.

„Model Masaryka není posvátná nedotknutelná ikona, jak dodnes Masaryk funguje ve formě pomníků, ale živý objekt, součást veřejného prostoru, do kterého můžeme vstoupit a být jeho součástí,” uvedl pro organizátory Velčovský. Pro ztvárnění designér využil drátěného modelu ve stylu počítačových virtuálních objektů a inspiroval se dětskou prolézačkou.

Foto: Archiv výstavy Avant Garde, Vojěch Veškrna

Nevšední objekt od Tadeáše Podrackého vybízí k obydlení. Jde o futuristickou jednotku a moderní chýši.

Jednotlivé instalace se dohromady spojily v tzv. Svobodné město, kde návštěvníci najdou vše, co k městu patří. K vidění je náměstí, dětské hřiště, kino, byt, dílna, reklama, poutače nebo chrám.

Foto: Archiv výstavy Avant Garde, Vojtěch Veškrna

Tereza Rosalie Kladošová a Anna Štěpánková připravily instalaci Městozměn, které návštěvníky zláká k objevování nových prostor a snění.

Součástí města je i sklad, v jehož rámci vznikla významná část instalace nazvaná Archiv kódů. Ta představuje slavné předměty, české designové ikony, které nepochybně budou přispívat k podobě měst i v budoucnosti.

Foto: Archiv výstavy Avant Garde, Vojěch Veškrna

Mezi české designové ikony bezpochyby patří i masivní obývací stěny.

Vystaveny jsou nejen výrazné nábytkové kusy, ale třeba i cibulák od Jiřího Pelcla nebo svítidlo od Bořka Šípka a další designové kousky neodmyslitelně spjaté s vývojem českého designu.

Foto: Archiv výstavy Avant Garde, Vojtěch Veškrna

Součástí akce je vystavení mnoha designových ikon, které jsou běžnou součástí našeho života ve městě.

Výstava, jejímiž spolukurátory jsou i historik Ondřej Chrobák a ředitel brněnské Moravské galerie Jan Press, vznikla ve spolupráci s festivalem Designblok a Moravskou galerií v Brně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Akce probíhá spolu s festivalem Re:Publika a koná se do neděle 17. 6. 2018 v pavilonu G1 brněnského Výstaviště. Vstupné je zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám