Hlavní obsah
Nedostatek světla na pozemku si vyžádal asymetrický tvar budovy. Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates (14x)

Interiér domu zalévá spousta denního světla, přestože je na stíněném pozemku

Postavit rodinný dům na parcele, kterou z větší části stíní nedaleko stojící šestipodlažní budova, není právě jednoduchým úkolem. Japonští architekti ze studia Katsutoshi Sasaki + Associates si ale nakonec poradili a rodině svého klienta navrhli obydlí, jehož interiér se přímo koupe v záplavě denního světla. Stavba má neobvyklý asymetrický tvar i zajímavé uspořádání vnitřku.

Nedostatek světla na pozemku si vyžádal asymetrický tvar budovy. Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates (14x)
Interiér domu zalévá spousta denního světla, přestože je na stíněném pozemku

Aby to bylo ještě náročnější, stínící vysoká budova stojí na jih od pozemku, kde měl dům vyrůst. Architekti proto navrhli projekt domu tak, aby jeho jižní část byla nižší, zato severní je dvoupodlažní, takže může zachytávat daleko více světla, a to pak v interiéru důmyslným způsobem distribuuje do celého domu.

Podlouhlá chodba vedoucí od vstupních devří napříč celým domem, slouží jako přechodová zóna mezi exteriérem a interiérem. Proto má také jen betonovou podlahu a nikoli dřevěnou.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Jedním z charakteristických rysů domu a zároveň prvků, které architekti vymysleli pro rozšíření světla do celého domu, jsou přepážky ložnic tvořené pouze dřevěnými mřížemi z vodorovně orientovaných latí.

Takové polostěny slouží spíš jen jako žaluzie, tj. je skrz ně částečně vidět, ale prudké přímé sluneční světlo předávají do interiéru v příjemné difúzní podobě.

Pohled z kuchyně do obýváku

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Na obývací pokoj navazuje zóna vyhrazená pro práci a studium.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Vlastní uspořádání zón domu není nijak neobvyklé v porovnání s běžnými stavbami. Přízemí slouží jako klasická společenská oblast, kde je nejblíže vchodu umístěn prostor spojující jídelnu, kuchyň, obývací pokoj i studovnu.

Většina světla v domě přichází z horního podlaží.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Druhý konec přízemí domu je vyčleněn pro hlavní ložnici. Středová část je pak využita jako sanitární blok - je zde koupelna, toaleta a prádelna. K tomu všemu se ovšem podařilo vměstnat i malou vnitřní zahradu.

Interiérová zahrada v přízemí.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Podstatnou část přízemí tvoří ovšem dlouhá chodba sahající přes celou délku domu. Slouží nejenom jako velká herna, ale zároveň jako přechodový prostor mezi exteriérem a interiérem.

V hlavní ložnici nechybějí na zemi tradiční rohože.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Horní podlaží je výrazně užší než přízemí, neboť nad společenskou a sanitární zónou a stejně tak nad ložnicí majitelů domu je střešní terasa.

Interiérová zahrada není uzavřena střechou natěsno, je jen zakryta. Toto zakrytí slouží i jako stolek pro eventuální venkovní stolování nebo jen hraní dětí.

Jednotlivé místnosti horního podlaží neleží ve stejné rovině.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Ložnice nejsou od zbytku domácnosti odděleny plnými stěnami, ale jen mřížemi propouštějícími dál do interiéru světlo.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Jedinými místnostmi v horním patře jsou tři nestejně vysoko uložené ložnice. Každá z nich nabízí svému obyvateli různé množství prostoru.

Zatímco do centrální se vejde kromě lůžka i psací stůl s úložným prostorem na šatstvo, zbývající dva pokoje mají už volného místa méně.

Dům působí příjemným protepleným dojmem.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Možnost vidět ze svého pokoje na ostatní členy rodiny je něco, co malé děti ocení.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Dům, jenž stojí ve čtvrti Yamanote města Toyota v prefektuře Aiči, je čistokrevnou dřevostavbou. Na pozemku o výměře 245 m2 zabírá plochu o velikosti 82 m2. Celková plocha podlah, již nabízí k využití svým majitelům, je pak 111 m2.

Exteriér upoutá sněhobílou fasádou a příjemnými, čistými liniemi. Také interiéru vládne především sněhobílá výmalba stěn, již ovšem doplňují a proteplují prvky ze světlého dřeva v přírodní barvě.

Střecha nad společenskou zónou domu slouží jako venkovní terasa.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Zastřešení interiérové zahrady mohou majitelé využít i jako stolek pro venkovní stolování.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Dispozice domu. Přízemí je znázorněno dole, horní patro nahoře.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Související články

Výběr článků