Hlavní obsah

Inteligentní rekreační dům vypadá jako chytrý telefon

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba jednoduchého rekreačního příbytku, kde by se mohla scházet celá rodina k odpočinku, byla dávným snem manželského páru ze Španělska. Když to konečně situace umožnila, obrátili se na architekty ze studia Noem a ti jim během deseti týdnů postavili prefabrikovaný plně inteligentní dům, jehož funkce lze ovládat pomocí mobilního telefonu. Aby to bylo každému jasné hned na první pohled, design stavby vzhled mobilního telefonu i důvěrně připomíná.

BEZ KOMENTÁŘE: Průběh stavby inteligentního rekreačního domuVideo: Noem

 
Článek

Dům, který stojí u města Castellón de la Plana na pobřeží Středozemního moře ve španělské Valencii, je energeticky úsporná dřevostavba, jejíž fasáda každého okamžitě zaujme velkým bílým kovovým rámečkem s charakteristickými oblými rohy. Právě ten je ústředním prvkem vytvářejícím reminiscenci k současným tzv. chytrým telefonům.

Foto: Meritxell Arjalaguer

Dům ze strany svým vzhledem připomíná chytrý telefon.

Foto: Meritxell Arjalaguer

K netypickému domu přiléhá bazén, k jehož obsluze je určen chytrý telefon.

Foto: Meritxell Arjalaguer

Interiér působí příjemným, až uklidňujícím dojmem.

Foto: Meritxell Arjalaguer

Po sejmutí vrchní desky se jídelní stůl promění v kulečníkový.

Plocha domu činí 96 m2. Jeho interiér je navržen v příjemné, uklidňující kombinaci světlých odstínů dřeva a bílé barvy. Stěny jsou bohatě otevřeny, díky čemuž si obyvatelé užijí spousty světla. Všechna okna jsou ovšem zároveň stíněna, aby se v teplých dnech zabránilo přílišnému přehřívání vnitřku stavby.

Dům je, technicky vzato, tvořen dvěma dřevěnými moduly a na jih směřující verandou, kterou zakrývá markýza. Ve větším modulu je pohodlný velký obývací pokoj sloužící zároveň jako jídelna. Do předělové stěny je pak zakomponovaná kuchyňská linka.

Foto: Meritxell Arjalaguer

Kuchyňská část je v čisté bílé barvě.

Foto: Meritxell Arjalaguer

Prostor mezi ložnicí a studovnou zaujímá koupelna.

Druhý modul stavby nesoucí označení Ekologický dům 3.0 (The Ecological House 3.0), anebo prostě jen Inteligentní útočiště (El Refugio Inteligente), zahrnuje ložnici koupelnu a studovnu. Obálka domu je tvořena panely z laminovaného dřeva, pod nimiž se ukrývá izolační 16 mm silná vrstva z dřevovláknitých panelů.

Foto: Meritxell Arjalaguer

Do stěny, kde se oba moduly propojují, je implementovaná kuchyňská linka. Nejzazší místností menšího modulu je pak studovna.

Foto: Meritxell Arjalaguer

Dům na místo usazoval jeřáb.

Výroba domu byla od samého počátku plně digitalizovaná, od přípravy návrhu po obrábění jednotlivých dílů, což umožnilo jeho sestavení během osmi týdnů v továrně. Usazení stavby na místě a zprovoznění zabralo zbývajících 14 dní.

Foto: Meritxell Arjalaguer

Architekti nechali celý dům postavit v továrně a hotový jej pak dovezli a pozemek.

Foto: Meritxell Arjalaguer

Charakteristickým rysem domu je bílým kovový rámeček s oblými rohy.

Veškeré systémy zajišťující a řídící spotřebu elektrické energie, vody, vytápění, zavlažování a další funkce jsou plně ovladatelné a především programovatelné pomocí chytrého telefonu.

Architekti dům navrhli tak, aby jeho roční spotřeba energie činila 4500 KWh, přičemž 80 procent si vyprodukuje sám pomocí fotovoltaických panelů na střeše. Majitelé uspoří ve svém rekreačním objektu až 60 procent pitné vody, a to především využitím vody dešťové.

Foto: Noem

Dispozice domku

Foto: Noem

Prostorový nákres

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám