Hlavní obsah

Z přístavku staré prádelny vznikl titěrný domek pro hosty

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně to byl jen nenápadný přístavek, ve kterém byl umístěn boiler prádelny sídlící v jednom dřevěném domku v San Francisku. Prádelnu po letech zavřeli a její domek, společně s cihlovým přístavkem, koupil nový majitel. V domě otevřel obchod s dřevěným a železářským zbožím, malý přístavek chtěl proměnit na dům pro hosty. Práci na něm svěřil místnímu studiu Azevedo Design.

Foto: Cesar Rubio

V přístavku byl původně pouze boiler pro prádelnu.

Článek

Prostorově nenápadný projekt vzbuzuje překvapení především jednoduchostí, s jakou architektka Christi Azevedo do objektu s půdorysem 2,5x3,5 metru dokázala vměstnat kuchyňku, obývací pokojík a ložnici s toaletou.

Foto: Cesar Rubio

Kromě cihlových zdí architektka zachovala také několik dřevěných trámů, na nichž nově spočívá prosklený loft.

Foto: Cesar Rubio

V přízemí je plně vybavená kuchyňka.

Vtip spočíval ve vložení mezaninu a skleněného loftu do interiéru přístavku, který je stejně vysoký jako hlavní budova. Plně zařízenou kuchyňku doplňuje v přízemí obývací část se sedačkou a stolkem. Ten může sloužit jako konferenční, stejně jako jídelní.

Mezanin zastřešuje kuchyňskou zónu, čímž vzniká dojem, jako by tento prostor byl samostatným celkem.

Foto: Cesar Rubio

Schodiště vedoucí na mezanin nemá daleko k žebříku.

Na mezanin se vystupuje po schůdcích, které mají spíš blíže k žebříku. Jeho velkou část zabírá vestavěná skříň se šuplíky z ořechového dřeva. Do prostoru velikosti sprchového boxu se vešla závěsná toaleta s umyvadlem, malou ocelovou skříňkou a sprcha.

Foto: Cesar Rubio

Do malého boxu se vešla toaleta s malým umyvadélkem a sprchou.

Foto: Cesar Rubio

Loft slouží jako ložnice, kde se pohodlně vyspí dva lidé.

Nejvýše umístěný loft slouží jako spací zóna. Zařízen je širokou matrací pro dva a několika skříňkami, včetně poličky na knížky nad hlavou a dvojicí lampiček na čtení.

Foto: Cesar Rubio

Přístavek stačilo jen mírně zvýšit, aby byl obyvatelný jako domek pro hosty.

Navzdory miniaturním rozměrům přístavku připomíná jeho interiér klasické americké lofty. Odkazují na ně původní obnažené cihlové zdi a kombinace skla, kovu a dřeva.

Foto: Azevedo Design

Uspořádání přístavku

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám