Hlavní obsah

Inovativní slunečník využívá solární energii z fotovoltaických panelů k provozu mini chladničky

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hitem budoucnosti na plážích se možná v příštích letech stane solární slunečník, který ochrání před sluncem, a zároveň udrží v provozu ledničku s jídlem a pitím nebo stánek se zmrzlinou. Jde o kousek, který má zpříjemnit pobyt na slunci.

Foto: Archiv studia CRA-Carlo Ratti Associati, Roberto Conte

Solární slunečník ocení fandové funkčního designu.

Článek

Italská společnost Sammontana vyrábějící zmrzlinu a mražené dezerty vybídla mezinárodní designérskou a inovační firmu CRA-Carlo Ratti Associati a architekta jménem Italo Rota k vytvoření plánu udržitelnějších plážových letovisek.

Slunečníky jsou inspirované leteckými technologiemi a generují elektrickou energii, která se poté používá pro chlazení.

Foto: Archiv studia CRA-Carlo Ratti Associati, Roberto Conte

Solární slunečník má moderní design, který zapadne spíš do exteriérů zařízených ve futuristickém stylu.

Projekt podporuje dlouhodobý závazek zmrzlinářské firmy, aby byla šetrnější k životnímu prostředí. Slunečník připomíná japonské umění origami (skládání různých tvarů z papíru). Je vysoký 2,5 metru a má průměr 3,2 metru.

Sklopné fotovoltaické panely umístěné ve vrchní části deštníku absorbují sluneční světlo a přeměňují ho na elektřinu, která napájí chladničku pod nimi.

Mini lednička umožňuje uživatelům udržovat jídlo a pití čerstvé i během nejteplejších hodin dne. Energii z jednoho nebo více deštníků lze rovněž spojit dohromady a napájet tak velkou ledničku na zmrzlinu. Jde tak o ideální řešení pro prodejce zmrzlin na pláži.

Foto: Archiv studia CRA-Carlo Ratti Associati, Roberto Conte

Slunečník se skládá směrem dolů. Složený připomíná zmrzlinový kornout.

Skládací fotovoltaické pole bylo vyvinuto ve spolupráci s Chuckem Hobermanem, profesorem na Harvardské univerzitě, který strávil poslední čtyři desetiletí vývojem transformovatelných struktur na pomezí umění, architektury a inženýrství.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Slunečníky zatím nejsou v prodeji. První prototypy jsou vystaveny v italském Miláně v parku Biblioteca degli Alberi Milano.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám