Hlavní obsah

I bydlení bez bariér může být stylové

Dana Jakešová, Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žít v pohodlí svého domova... to je bezesporu snem každého staršího člověka, který už se hůře pohybuje, či handicapovaného člověka upoutaného na invalidní vozík. Jenže zařídit příjemné bydlení, které je zároveň bezbariérové, není úplně snadné. Přinášíme pár tipů, jak si s tím poradit.

Foto: Vekra

Posuvné dveře s dlouhým madlem usnadní lidem s horší pohyblivostí průchod bytem.

Článek

Základem bytu bez bariér je možnost co nejvolnějšího pohybu, co nejvíce místa pro průchod.

Samozřejmě konkrétní řešení vždy záleží na bytě, kde se úpravy mají provádět a také podle potřeb dané osoby.

Bez bariér po bytě, na terasu i zahradu

Schody či jiné výškové nerovnosti jsou pro handicapového člověka značný problém. S úpravami je proto třeba začít od podlahy, je vhodné ji dostat do jedné roviny.

Vyjet či vyjít z interiéru na terasu či rovnou na zahradu bez nástrah umožňují velkoformátové posuvné dveře, které sahají od podlahy až ke stropu, a to díky bezbariérovému provedení jejich prahu.

Hůře se pohybujete? Odstraňte z bytu bariéry

Jak na to

„Za bezbariérový přístup se označují přechody, u kterých výškový rozdíl nepřesahuje 20 mm. Ještě komfortnější řešení pro přechod mezi interiérem a exteriérem přináší tzv. nulový práh s rozdílem výšek pouhých 5 mm,“ vysvětluje Milena Tomčíková, produktová manažerka značky Vekra.

Nahraďte otočné dveře posuvnými

Obtížnou překážku představují otočné dveře v interiéru. Vhodným řešením jsou dveře zasouvací do stavebního pouzdra.

 „V otevřeném stavu nepřekáží v prostoru a navíc se s nimi i vozíčkáři mnohem lépe manipuluje. Nemusí před nimi totiž jako v případě otočných dveří uhýbat - jednoduše je odsune do strany,“ říká Pavel Hajný z firmy Vekra.

Alternativou jsou posuvné systémy po stěně, jejichž kolejnice se kotví nad dveřní otvor. Některé typy lze dokonce kotvit i nad stávající obložku, usnadňují tak stavební práce při dodatečných změnách způsobu otevírání dveří.

Foto: M & T

Pokud potřebujete průchozí otvor posuvných dveří zachovat v plné šířce, osaďte posuvné dveře miskou nebo mušlí, které jsou zapuštěné do plochy dveřního křídla, a nebrání tak jeho plnému otevření.

A jaké zvolit pro posuvné dveře kování? „Pohodlný úchop a možnost většího záběru bezesporu nabízí dlouhá madla. Počítat se musí s tím, že dveřní křídlo s madlem nelze celé zasunout do stavebního pouzdra nebo podél stěny,“ upozorňuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M & T. Je tedy důležitá dostatečná šíře stavebního otvoru!

Vhodná elektroinstalace

Také člověk s omezenou pohyblivostí se občas potřebuje orientovat ve tmě.

„To mu značně ulehčí pohybová čidla, která při zaznamenání pohybu automaticky bezdotykově sepnou osvětlení. Některé typy čidel nabízejí i variantu s integrovaným akustickým senzorem, který reaguje na zvuk,“ přibližuje možnosti Lenka Vodicová ze společnosti Obzor Zlín.

Praktické jsou rovněž žaluziové ovladače.

Koupelna potřebuje proměnu

Bezbariérová koupelna musí splňovat spoustu obecně technických požadavků, aby bylo její užívání co nejméně fyzicky náročné. Koupelna tedy vyžaduje jiné tvary vybavení a často i speciální doplňky.

To ale neznamená, že by musela zaostávat v designu a stylu. Výrobci na to pamatují.

„Výrobky ze speciálních sérií jsou navrženy s ohledem na specifické potřeby dané skupiny. Zohledňovány jsou takové faktory, jako je výška toalety, tvar umyvadla a bezpečnostní prvky,“ uvádí Iva Šedivá ze společnosti Laufen CZ, pod níž spadá i česká značka Jika.

Jak vytvořit interiér bez bariér

Jak na to

Koupelna bez bariér se ale dá zařídit i z běžných výrobků. Hygienu rukou usnadní umyvadla, pod která se vejde židle nebo vozík.

Ideální volbou jsou buď samostatná závěsná umyvadla, nebo umyvadla posazená na umyvadlovou desku.

Foto: Dřevojas

Držák ručníků umístěný přímo na boku umyvadla je velmi praktický.

Pro hygienu celého těla je jednoznačně praktičtější sprchový kout. Vanička by měla být zapuštěná do země a vždy s protiskluznou úpravou. Ještě lepším řešením je jenom vyspádovaná podlaha, tedy tzv. walk-in wall sprchový kout.

Jak na nábytek

Zvětšit manévrovací prostor pro pohyb s invalidním vozíkem a zároveň snížit riziko poranění pomůže bezúchytkové provedení nábytkových dvířek.

„Vyčnívající úchytky mohou zapříčinit zavadění částí oděvu, těla nebo vozíku,“ říká Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea.

U bezbariérového bytu je důležitý každý detail

Tipy a trendy

Myslete také na odolnost nábytkových materiálů, aby bez problému vydržely případné nárazy invalidního vozíku či chodítka. Výbornou odolnost nabízí např. nanolaminát Softixx. Použít ho lze nejen na nábytkové plochy, ale také jako obklad stěny.

V menších místnostech, včetně koupelny, se vyplatí využít nábytek se zaoblenými hranami, které eliminují odření kůže.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Bydlete pohodlně, bez bariér

Bezbariérové úpravy interiéru se nemusejí týkat jen vozíčkářů. Když naše kroky ztrácejí jistotu a potřebujeme berle nebo chodítko, je lepší odstranit z cesty...

Výběr článků

Načítám