Hlavní obsah

Hravá přístavba vypadá jako mrak

Novinky, nes

Když se majitelé elegantního bílého domu vystavěného v edvardovském stylu rozhodli nechat jej renovovat a doplnit přístavbou, měli celkem jasno v tom, jak taková úprava bude vypadat. Zatímco čelní fasáda objektu ve Fitzroy North, na předměstí australského Melbourne, měla zůstat v původním stylu jako výraz úcty k historii domu, zadní přístavba už měla mít moderní, ba dokonce hravý charakter.

Foto: John Gollings

Přístavba má tvar mráčku namalovaného dítětem.

Článek

Úkolu rozšířit dům se ujali architekti z ateliéru McBride Charles Ryan. Za čelní část domu, jejímuž interiéru dominuje květinový koberec a bílá výmalba stěn, přidali velkou sytě červenou kostku. Ta je nyní srdcem celého komplexu. Sem je nově umístěna kuchyň fungující jako most mezi tradiční, původní částí domu a mezi hravou přístavbou.

Foto: John Gollings

Každý mrak má stříbrný okraj, praví anglické pořekadlo. Přístavba vypadá jako jeho doslovné ztvárnění.

Foto: John Gollings

Stěny přístavby jsou prodlouženy dopředu, aby v horkých letních dnech zastiňovaly její interiér.

Kuchyňská část vzbuzuje dojem, jako by byla složena z dětské stavebnice. Umocňuje ji vzhled stěny, jež směřuje do dalšího prostoru a je plná poliček, výklenků a nik. Ty totiž vypadají jako otvory po několika kostkách, co někdo vyjmul z hladké červené stěny.

Foto: John Gollings

Na sytě červenou kostku kuchyně navazuje společenský prostor tvarovaný do podoby mráčku.

Foto: John Gollings

Stěna kuchyňské části vypadá jako zeď ze stavebnice, z níž kdysi vyjmul několik kostiček.

Za kuchyňskou část stavby pak architekti připojili vyloženě hravý prvek určený pro chvíle společného jídla, zábavy, odpočinku a uvolnění. Celý prostor je vytvarován do podoby mráčku, tak jak jej na svých obrázcích malují děti. Tento prvek je vidět pouze ze zahrady, eventuální architektonické puristy při pohledu z ulice proto nijak neuráží.

Foto: John Gollings

Čelní fasáda domu zůstala beze změn. Směrem do ulice se tedy dům tváří jako původní stavba vytvořená v edvardovském stylu.

Foto: John Gollings

Pro původní část domu je charakteristická bílá výmalba a exoticky vyhlížející černý koberec s motivem květin.

Mráčková stavba má stranu směřující do zahrady celou vyplněnou dvojsklem a vychází se tudy na terasu volně pokračující bazénem. Vedle stěny kuchyně jsou pak umístěny ještě jedny celoskleněné dveře, díky čemuž lze prostor snadno větrat proudícím vzduchem.

Foto: John Gollings

Do mráčkové přístavby se vstupuje buď z terasy, nebo prosklenými dveřmi vedle kuchyně.

Foto: John Gollings

Stříbrný okraj mráčku má na svědomí vlnitý plech, jímž je pokryt.

Jak architekti sami vysvětlují, mráček funguje coby prvek pro pozitivní naladění rodiny. Je to přesně ten mráček, který má - podle anglického pořekadla „every cloud has a silver lining“ - onen stříbrný okraj, jenž je vždy nositelem naděje.

Foto: John Gollings

Přístavba pokračuje do zahrady terasou, na níž navazuje bazén.

Dům má po připojení přístavby celkem 220 čtverečních metrů, z čehož nové prostory představují sedmdesát čtverečních metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám