Hlavní obsah

Hortenzie jsou něžným dekorativním motivem do dámských pokojů

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud hledáte inspiraci pro zařízení pokojů v romantičtějším a klasičtějším duchu, rozhodně by vaší pozornosti neměla uniknout rostlina jménem hortenzie. Hortenzií jsou desítky druhů a mnoho barevných variant. Díky drobným a jemným květům se coby motiv i květinová dekorace hodí do všech dámských a obývacích pokojů v romantickém duchu.

Foto: Paper + Design

Motivy hortenzií dodají interiéru něžnost i svěžest.

Článek

Hortenzie jsou ideální volbou pro svatební květinová aranžmá. Pokud zvolíte do detailu propracované kousky, nemusíte se bát ani umělých variant. Vhodné je kombinovat je i s trendy eukalyptem, který je v oblasti svatebních rostlinných dekorací žádaným trendem.

Foto: Sophie Allport

Bílé hortenzie jsou ideální květinou na svatby.

Tyto rostliny vytvářející keře a polokeře oblými tvary svých květenství připomínajících oblaka. Proto se perfektně hodí zejména do ložnic. Ideální je zejména kombinace světle modrých a bílých květů.

Název hortenzie, latinsky Hydrangea, je odvozen od slova hydro (voda) a anteion (sud), což má vystihovat oblý tvar květů i jejich nejtypičtější blankytně modrou barvu.

Foto: Jacqueline Milton

Textile s tímto motivem najdou uplatnění především v dámských pokojích a ložnicích.

Pokud chcete dekorovat spíše pracovní a obývací prostor, volte naopak výraznější tóny. Vzhledem k tomu, že tyto rostliny jsou typické bohatými květenstvími a hlavně letním kvetením, přijdou vhod do míst, kterým chcete dát letního ducha.

Foto: Lime Lace, Ella James

Tmavě fialové a modré hortenzie dodají interiéru na dramatičnosti.

Efektní a v poslední době hodně oblíbenou variantou jsou hortenzie ve světle zelených varietách. Ty perfektně zapadnou do aranžmá s bílými květy a s přízdobou z nevěstina závoje. Jde opět o vhodnou dekoraci na svatby.

Foto: Sweetpea a Willow, Hudson Home

Kombinace bílé a zelené je nadčasovou klasikou, která se hodí téměř do všech interiérů.

Pokud se rozhodnete hortenzie pěstovat, vězte, že lépe se jim bude dařit v polostínu a tam, kde není zásaditá půda, ale vlhká půda s rašelinou. Řezané hortenzie pak není vhodné umísťovat na přímé slunce.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Klasické hortenzie si svou krásu uchovají i po usušení. Stačí je postupně nechat vyschnout ve váze jen s malým množstvím vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám