Hlavní obsah

Horská chatka pro turisty je postavena z papírových trubic

Novinky, nes

Drobnosti mistrů, tak by se dala nazvat turistická chatka Takatsuka Lodge v národním parku Kirišima-Jaku na japonském ostrově Jakušima. Autorem jejího návrhu je jeden z předních japonských architektů Šigeru Ban, který se od konce 80. let minulého století zabývá stavbami z papírových trubek. Právě tímto způsobem byla vytvořena i tato chatka.

Foto: Hirojuki Hirai

Mezi věkovitými borovicemi vyrostla nová chatka pro turisty.

Článek

V příkrém horském svahu, mezi pokroucenými kmeny borovic, vyrostla na základech starého, věkem zchátralého přístřešku pro turisty nová chatka. Kostra tohoto stavení je ze dřeva, v interiéru je využito i několika kovových prvků. Výjimečné jsou ovšem stěny vyskládané z trubic stočených a slepených z recyklovaného papíru.

Foto: Hiroyuki Hirai

Aby chatka co nejlépe vzdorovala nepřízni počasí, navrhl jí architekt šikmou střechu nakloněnou v hodně ostrém úhlu.

Aby byl interiér dvoupodlažního objektu s malým mezaninem pěkně světlý i bez velkého počtu oken, nejsou trubice usazeny na sebe úplně natěsno, ale zůstaly mezi nimi mírné rozestupy. Ty z vnější strany překrývají úzké trubičky z čirého materiálu. Dovnitř chatky tak proniká dost denního světla a zároveň tam nefouká.

Foto: Hiroyuki Hirai

Interiér chatky je příjemně světlý. Zatímco do mezaninu vedou schůdky, do prvního patra se už leze jen po žebříku vpravo.

„Pokud se papírové trubky například vlivem drsného podnebí hor poškodí, lze je kdykoli velmi snadno vyměnit,“ vysvětluje výhody zvoleného materiálu architekt Šigeru Ban.

Foto: Hiroyuki Hirai

Mezi papírovými trubkami jsou úmyslně ponechány velké škvíry, které z vnější strany zakrývají čiré trubičky umožňující pronikání světla zvenčí dovnitř.

Foto: Hiroyuki Hirai

Do chatky se vchází posuvnými dřevěnými dveřmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Bydlení v pyramidě aneb Sám sobě faraónem

Využívání pyramid pro nejrůznější očistné procesy, ale i jako obytných prostor není u nás ani ve světě ničím novým. Zatím se však tento směr příliš neposunul...

Výběr článků

Načítám