Hlavní obsah

Gril nepatří jen na zahradu. Vejde se na balkón i do batohu

Právo, Karolina Černá

Menší grily pro čtyři strávníky se uplatní na stole, na lodžii, na terase. Některé dáme do batohu a využijeme je na pikniku. Na zahradu si můžeme pořídit větší gril, nejlépe s koly kvůli snadnému přemístění.

Foto: Weber

Plynový přenosný gril Go-Anywhere je skladný, připojujeme ho k plynové kartuši, má piezo zapalování. Uvnitř grilu se nachází porcelánem smaltovaný grilovací rošt, o rovnoměrné teplo se starají hořáky z ušlechtilé oceli. Cena 4690 Kč

Článek

Při nákupu grilu zohledníme počet lidí, kteří s námi pořádají pravidelné grilovací rituály. Jeho typ a funkce pak vycházejí z našich nároků na rychlost a způsob přípravy jídla. Svou roli samozřejmě hrají také skladnost grilu a péče o něj.

Šťáva a rychlost díky plynu

Máme-li rádi šťavnaté pokrmy bez příchuti kouře, pak je správnou volbou plynový gril. Protože nijak nedotváří chuť jídla, bývá doplněn miskami, které naplníme třeba vodou s kořením, čerstvými bylinkami, vínem. Aroma se uvolní přímo do masa či zeleniny.

Foto: MOUNTFIELD

Plynový gril Smart se dvěma hořáky přemísťujeme díky kolům po celé zahradě, hodí se i na terasu. Má elektronické zapalování, teploměr na poklopu a postranní odkládací plochy. Cena od 5590 Kč.

Na trhu jsou výrobky menší, přenosné, ke kterým stačí připojit plynovou kartuš. Na opačném konci spektra se pohybuje luxusní provedení grilu v retro designu, s odkládacími plochami a vařiči pro přípravu omáček nebo příloh.

Při zavřeném víku gril využijeme jako horkovzdušnou troubu. Plynový gril nekouří, takže jeho menší verzi oceníme na balkóně v panelovém domě.

Foto: MOUNTFIELD

Plynový gril Romance nabízí kvalitu i retro design, podpořený barvou slonové kosti. Elektronické zapalování a teploměr na víku pro kontrolu při grilování jsou samozřejmostí. Cena od 7450 Kč.

Zahřátí plynového grilu trvá jen pár minut díky piezo-elektrickému či elektronickému zapalování. Gril zažehneme stisknutím tlačítka při současném otočení ovládacího knoflíku přívodu plynu.

Teplotu regulujeme podle potřeby, teploměr ukazuje podmínky na grilovací ploše. Kapající tuk je odváděn z pečeného masa tak, aby nedocházelo k jeho hoření v plamenu.

Foto: OUTDOORCHEF

Kompaktní plynový gril Minichef se hodí k jednomu stolu. Zvládne připravit večeři pro 4 až 6 osob. Díky speciálnímu trychtýři nehoří odkapávající šťávy. Víko je připojené kloubem, takže jsou obě ruce volné pro přípravu jídla. Cena 7690 Kč.

Plynové grily patří k dražším, navíc je třeba měnit propanbutanovou láhev, což je nepříjemné zejména uprostřed grilování. Jejich typy však nabízejí různé vychytávky.

RBS plynový gril má dva keramické hořáky na okrajích grilovací vany, tedy ne pod topeništěm.

Plynový gril Paris Deluxe se dvěma hořáky RingBurner nabízí kromě přímého a nepřímého grilování grilovací techniky Barbecue/Low & Slow pro přípravu roastbeefu, zauzených žeber. Postranní vařič obstará vařené a dušené přílohy či omáčky. Cena 26 990 Kč

Dosahuje tak rovnoměrné teploty po celé grilovací ploše, odkapávající tuk nemůže vzplanout.

Systém TRU-Infrared zase umožnuje, aby se sálavé teplo z plynového hořáku prostupující patentovanou mřížkou změnilo na infrazáření.

Péče o plynový gril

Zavřeme víko a 10 minut vypalujeme gril s roštem na nejvyšší nastavené teplotě. Lehce teplý gril ošetříme kartáčem. Do hůře dostupných míst se nejlépe dostane kartáč trojúhelníkového tvaru.

Gril s lávovými kameny

Grily s lávovými kameny jsou dražší, nabízejí však vysoký komfort. Kameny absorbují odkapávající tuk, mají samočisticí schopnost. Samotné kameny z vyhaslých sopek nejsou přímým zdrojem tepla, zevnitř je nahřívá plyn nebo elektřina.

Nažhavené lávové kameny na dně grilu vyzařují teplo a opékají potraviny. Jimi absorbovaný tuk se nepřepaluje, nevzniká kouř ani zplodiny. Lávové kameny vydrží většinou celou sezónu, při intenzivním grilování je měníme častěji.

Péče 

Po grilování nažhavíme kameny na maximum, tak se vypálí všechny nečistoty. Jakmile se kameny začnou drolit, vyměníme je.

Klasika na dřevěné uhlí

Máme-li na grilování vždy dostatek času a láká nás typická kouřová vůně na pokrmech, je správnou volbou gril na dřevěné uhlí.

Obvykle se vyrábí z litiny nebo plechu. Litina je sice těžší, zato je odolnější, stabilní a drží dlouho teplo.

Foto: TCHIBO

Gril na uhlí pro více strávníků. Má dva grilovací rošty z ušlechtilé oceli s nastavitelnou výškou a dvě dřevěné odkládací plochy. Gril je z oceli povrchově upravené práškovou barvou. Rozměry 122 x 100 x 53 cm, grilovací plocha 75 x 51,5 cm. Cena 3790 Kč.

Gril na dřevěné uhlí je k dostání už za několik stovek, nevýhodou je velká spotřeba paliva. Odkapávající tuk může vzplanout, hlídáme proto intenzitu žáru a grilujeme v závětří. Některé výrobky mají vybavení usnadňující zapálení i uhašení (např. systémy QuickStart a QuickStop).

Grily mohou být bez víka, pokrm je tak vystaven přímému žáru. Přiklopením víka u kotlíkových typů maso doudíme. Některé typy grilů mají ve spodní části komínu nádobku s vodou, která v případě převržení grilu uhasí uhlíky.

Foto: FIELDMANN

Přenosný gril na dřevěné uhlí o rozměrech 26 x 12,5 cm s termotaškou je dobrým kuchařem na pikniku a na rybách. Cena 429 Kč

Dřevěné uhlí, chipsy a brikety by neměly obsahovat umělé přísady a chemické látky, ani příliš velký podíl popela.

Péče o gril na dřevo

Je přece jenom náročnější. Rošt zbavujeme nečistot vypalováním - grilováním naprázdno - dokud se z něho nepřestane kouřit. Po ochladnutí ho očistíme speciálním kartáčem. Mastnotu odstraníme savým papírem, nebo ekologickým čističem.

Foto: TCHIBO

Přítomnost grilu na uhlí a formiček na hamburgery slibuje hody oblíbené dětmi i dospělými. Formičky z kvalitní ušlechtilé oceli používáme z obou stran. Získáme tak dvě různé velikosti hamburgerů. Cena 189 Kč.

Elektrické grily

Elektrický gril se hodí do interiéru, ale i na balkón, terasu. Elektrické grily se vyrábějí ve větších zahradních a v menších stolních verzích. Mají nepřilnavou, snadno udržovatelnou plochu. Grilování umožňují elektrické spirály zabudované v teflonové desce.

Foto: MOUNTFIELD

Elektrický gril Bistro má konstrukci z lehkého hliníku. Integrovaný teploměr hlídá teplotu přípravy jídla, odkládací plocha je pro náčiní. Zadní mřížka slouží k rozpékání pečiva. Cena 5990 Kč

Výhodou je přesná regulace teploty, nevýhodou spotřeba energie a vyšší náklady na provoz. Odkapávací miska na šťávu je užitečná, má-li grilovací plocha správný sklon, aby šťáva odtékala a nepřipalovala se.

Péče o elektrický gril

Je nutné vypálení roštu a pečicí plochy, kterou pak očistíme houbou, kartáčem. Čištění je snazší, když je grilovací plocha odnímatelná. U grilů s mřížkou vybíráme model, který má snadno přístupnou topnou spirálu přímo pod mřížkou.

Pomocníci při grilování

Foto: MOUNTFIELD
Foto: MOUNTFIELD

Rukavice na grilování chrání pře žárem. Cena 149 Kč

Foto: TCHIBO
Foto: TCHIBO

Udicí prkénko je z bukového dřeva certifikovaného podle standardu FSC®. Rozměry 14 x 30 cm za 279 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám