Hlavní obsah

Garsonku vylepší příčky a triky pro malý byt

Právo, Karolina Černá

Na realitním trhu patří garsonky a malometrážní byty k nejžádanějším. Svým majitelům slouží jako finančně dostupné bydlení bez zbytečných výdajů, nebo ho kupují na investici a k pronájmu.

Foto: Ikea

Garsonka má mít minimálně 16 m2, což je velikost stanovená zákonem. Opticky ji zvětšíme bílou barvou

Článek

V obou případech využití lidé zařizují malometrážní byt bez oddělené kuchyně tak, aby se na malém prostoru nikdo necítil jako v kleci. Co ušetří za cenu většího bytu, mohou vložit do chytrého řešení a vybavení garsonky.

Rozdělte místnost na zóny

Zóny v obytné části vytvoříme snadno a rychle paravánem, vhodným umístěním regálu nebo policového systému. Vybereme otevřený typ, který propustí světlo. Podobnou službu nám poskytne i kratší rameno rohové pohovky. Finančně náročnějším krokem je instalace japonské posuvné stěny, jejíž panel či panely posunujeme po kolejnicích instalovaných na stropě. Levněji vyjdou průhledné síťové závěsy.

Pro oddělení kuchyňské nebo spací části je vhodný sádrokarton, dispozice interiéru díky němu změníme suchou cestou. Základní druh sádrokartonu v podobě bílé desky je možné ohýbat, nabízí tak zajímavá architektonická řešení u příček úsporně rozdělujících menší prostor.

Foto: Rigips

Kuchyňský kout oddělíme od obývací niky nejlépe sádrokartonovou příčkou, která se vyrovná se zvýšenou vlhkostí.

Pozor! Vybíráme správný typ desky, např. modrá má vhodné akustické vlastnosti, zelená si poradí s vlhkostí, některé desky mají vynikající nosnost, takže do nich můžeme kotvit police i skříně. Řada desek kombinuje více funkcí dohromady.

Zmenšete kuchyň

Do menších prostor patří kuchyně na míru nebo levnější hotový set, tj. bloková kuchyně malých rozměrů. Výhodné jsou také kuchyně složené z modulů (sektorové), které skládáme jako stavebnici z neměnných dílů. Místo šetří spotřebiče pro přípravu pokrmů zabudované přímo do kuchyňské linky.

Výrazně pomůže minikuchyně. Trh nabízí verze s délkou od 90 do 160 cm a hloubkou 60 cm. Vrchní prostor většinou tvoří dřez, pracovní plocha a dvě plotýnky. Do linky výrobce podle přání zákazníka vestaví indukční varnou desku, litinové plotýnky, plynové hořáky nebo elektrickou troubu. V dolní části se nacházejí lednice s mrazicím boxem i bez něj, úložná skříňka, odpadkový koš.

Foto: Getberg

K rozdělení jedné místnosti využijeme barový/jídelní stolek, přičemž jsou kuchyňský i obývací nábytek laděny v podobném stylu.

Chybí-li kuchyň úplně a majitel bytu ji ani příliš nepostrádá, postačí mu elektrický vařič (indukční, plynový, litinový), mikrovlnka, eventuálně multifunkční hrnec, který podle typu uvaří ve vodě i v páře, peče, zapéká, frituje, dusí, ohřívá.

Zvětšete prostor

Garsonku lze nafouknout, ovšem pouze opticky. Na stěny použijeme světlé odstíny, barva zdí by měla splynout nebo aspoň ladit s barvou dveří, okenních rámů i podlahy.

Malý prostor pomohou zvětšit různé perspektivní grafické obrazy, které navozují pocit nikdy nekončící místnosti. Praktické jsou velkoformátové tapety a fota ukrytá pod sklem, které jej chrání.

Foto: JAP Future

Fotografii s optickým klamem další místnosti natiskne výrobce neblednoucími barvami na speciální fólii. Tu pak za vysokých teplot laminuje na kalené sklo.

Také využijeme zrcadlo odrážející prostor a světlo. Může tvořit plochu skříně a dveří, čímž ušetříme místo na stěně. Ke skutečnému vytvoření většího místa v garsonce dobře poslouží i změna způsobu otevírání dveří. Vyměníme klasické otočné dveře za dveře zasouvací do stavebního pouzdra. Ideálně by měly být prosklené kvůli propouštění světla.

Ukládejte chytře

Do malého bytu rozhodně patří skříně zabírající stěnu od podlahy až ke stropu, nejlépe s posuvnými dvířky. Do otevřených regálů a polic vkládáme drobnosti uložené v ozdobných krabicích nebo ratanových koších. Kvůli průhledu je však takto neplníme celé.

Oceníme taburety na sezení s vnitřním úložným prostorem, stohovatelné či skládací židle, sety různě velkých stolků, které můžeme zasunout pod sebe.

Foto: Westwingnow

Dutý sametový taburet XL Chiara využijeme jako odkládací stolek, sezení i box pro drobnosti a bytový textil. Cena 5699 Kč.

Jíme na sklopném stolu upevněném ke stěně nebo pořídíme skládací stůl pro více příležitostných strávníků.

Na trhu existují různé varianty rozkládacích pohovek. Kdo se nemusí finančně omezovat, zvolí překlápěcí sedačku, z níž je přes den pohovka a v noci pohodlné lůžko. Má totiž pevně oddělenou sedací část od matrace, která je umístěna zespodu pohovky a přístup k ní je pouze po rozložení.

Co je garsonka?
Slovo garsoniéra pochází z francouzského „garcon“ — chlapec, mladík, mladý muž.
Byt má jednu obytnou místnost bez oddělené kuchyně a s příslušenstvím, tedy 1+kk, někdy i 1+0.
U typu 1+0 bývá kuchyně řešena provizorně vařičem na skříňce.
Označení „+kk“ znamená kuchyňský kout, tj. bez okna a oddělení stěnami od zbytku bytu.
Garsonka je malometrážní, nejčastěji 20 m2, avšak může jít také o byt s velkorysou plochou, který je řešený jako jednopokojový s kuchyňským koutem.

Anketa

Bydlíte v garsonce?
Ano.
22,7 %
Garsonku máme, ale nebydlíme v ní.
8 %
Ne.
69,3 %
Celkem hlasovalo 2798 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám