Hlavní obsah

Funkcionalistický Eltisův dům se stal průkopníkem ve vilové čtvrti

Novinky, Text: Martin Krsek, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třípodlažní Eltisova vila stojící na parcele na rohu ulic svou mohutností a architektonickým řešením tvoří dominantu vilové čtvrti ve Varnsdorfu. Objekt je skladbou několika hranolů završených plochou střechou, která byla na svou dobu poměrnou novinkou.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Vila s adresou: T. G. Masaryka čp. 2180, Varnsdorf

Článek

Dům byl rozdělen do dvou provozních částí - obytné a pracovní. Boční vchod vedl do kuchyně a do kanceláře stavebníka, který se živil jako úspěšný právník.

Soukromí hosté vstupovali reprezentačním vchodem do auly, na kterou navazovala jídelna a obývací salon se zimní zahradou.

Poslední patro bylo v souladu s funkcionalistickým stylem určeno k hygieně

Po jednoduchém dřevěném schodišti, zdobeném jen ladností svého zakřivení, stoupá cesta do intimních prostor s ložnicemi. Místnosti v posledním podlaží sloužily, v duchu osvětových myšlenek funkcionalismu, k tělesné i duševní hygieně.

Bývala tu tělocvična se sprchou a obrovská terasa, kterou architekt v projektu označil za sluneční lázně.

Z vnitřního vybavení vily se dochovaly vestavěné skříně, často dýhované exotickými dřevinami.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Stavba je rozlehlá. Dekorují ji pásová okna.

Autorem stavby byl přední drážďanský architekt Hans Richter, který v saské metropoli prosazoval myšlenky internacionální slohu. Kladl důraz na prosvětlené a provzdušněné prostory. Byl první, kdo do Drážďan a také na sever Čech přinesl ploché střechy.

A zatímco české vnitrozemí přijímalo myšlenky funkcionalismu jako pokrokové, v pohraničí s německou většinou byl vyznáván spíš klasičtější vkus.

Městská rada Varnsdorfu dokonce odmítala stavebníkovi Eltisovi povolit stavbu podle Richterova návrhu s odůvodněním, že bude v nesouladu s přiléhajícími budovami.

Foto: autorský tým Slavné vily Ústeckého kraje

Interiéru vévodí funkcionalistické schodiště.

Vila přestala sloužit původnímu účelu začátkem čtyřicátých let. Martin Eltis byl židovského vyznání, podle všeho mu nacisté dům zkonfiskovali. Novým správcem se stala organizace Nacional sozialistische Volkswohlfahrt (NSV), která zřídila v objektu mateřskou školu.

První necitlivé stavební zásahy se odehrály už za války, v projektu přestavby se počítalo i se zastřešením a přetvořením slunečních lázní na další ložnici. Záměr zkrachoval na válečném nedostatku materiálu. Oprášen byl ale v roce 1962 při úpravách objektu pro účely dětského domova. Vila tak ztratila část ze své vzdušnosti a promyšlené kompozice.

Od roku 1967 slouží dům jako mateřská škola. Kromě zazdění prosklené stěny mezi zimní a venkovní zahradou a osazení nestylových vstupních dveří z plastu zatím neutrpěla výjimečná stavba další výraznější necitlivé zásahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám