Hlavní obsah

Rozlehlá vila Christofera Fischera působí robustním a majestátním dojmem

Novinky, Text: Jana Horváthová, editace: tnk

Ašský podnikatel Christofer Fischer si nechal postavit svou vilu v jihozápadní části města, u městského lesoparku. Vila je umístěna ve svahu, kde se od její zadní strany svažuje rozlehlá zahrada, ve které nechybí stylový altán.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Aš, Palackého čp. 1615

Článek

Návrh vily vytvořila firma Köhler a Pschera, která byla na počátku 20. století jednou z nejvýznamnějších ašských firem věnujících se projektování staveb. Vila pro továrníka Christofera Fischera byla postavena podle jejích plánů z roku 1921 a je příkladem tradicionalistických proudů v moderně.

Interiéru vily dominuje centrální schodišťová hala s krbem a obkladem stěn v černém odstínu. Obytné pokoje v přízemí byly umístěny k jihu, tedy do zahrady, aby měly dostatek slunečního světla.

Nechyběla jídelna se zasklenou verandou, obývací pokoj a pánský pokoj. Kuchyně a toaleta směřovaly do ulice.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Karlovarského kraje

V interiérech nechybí uměřené štukované stropy.

V patře byl z chodby přístupný hostinský pokoj, ložnice rodičů, pokoj a dvě ložnice pro děti. Samozřejmostí bylo také sociální vybavení, na jedné straně chodby se nacházela koupelna, na druhé straně toaleta.

V suterénu byly umístěny obslužné a technické místnosti, jako je prádelna, žehlírna a sklepy.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Karlovarského kraje

Chloubou interiéru je dominantní dřevěné schodiště.

Stavba je mohutná a působí těžkopádně. Vzhledem k tomu, že je posazena ve svahu, má z uliční strany dvě nadzemní podlaží a obytné podkroví, zatímco ze zahrady působí jako vila třípodlažní s obytným podkrovím.

Stavba je architektonicky členěna

Střecha má řadu vikýřů. Uliční strana vily je členěna výstupkem s dominantním centrálním schodišťovým oknem a půlkruhovým záklenkem. Je v ní zároveň umístěn hlavní vchod do budovy, který je zdůrazněn dekorovanými polopilíři.

Zadní strana vily má dva různě řešené krajní výstupky. První je třípodlažní. Jeho spodní část je prolomena dvojicí kamenných arkád.

Horní část je pak upravena jako krytá veranda, která byla dodatečně zasklena. Druhý drobnější výstupek je jen dvoupodlažní.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Karlovarského kraje

Ornamentální výzdoba dodává prostoru na noblesnosti.

Hladké plochy fasády rozbíjí mírně vystouplé dekorativní prvky. Okna jsou převážně umístěna v půlkruhově zakončených plochách.

Slohový výraz budovy dotváří řada uměleckořemeslně pojatých detailů (okenní mříže, dekorativní lemování stavebních otvorů, zdobené vstupní dveře, ornamentální výzdoba nad okny apod.).

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Karlovarského kraje

Vila másvé kouzlo i v zimním období.

Christofer Fischer byl vlastníkem vily až do roku 1945. V druhé polovině 20. století budova sloužila jako jesle. Poté získal objekt soukromého majitele a začal fungovat jako prostor pro ordinace lékařů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám