Hlavní obsah

Extrémně malý byt pro rodinu rozvržený na míru s maximální jednoduchostí

Malý byt Kateřiny a Tomáše na první pohled nenabízí příliš možností. Aby splňoval současné nároky na bydlení, vyžaduje specifická řešení, zároveň je však důkazem, že i na malém prostoru může vzniknout naprosto funkční a kvalitní bydlení bez estetických limitů.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitelé využívají barový pultík místo jídelního stolu, který by se do malého pokoje nevešel. Rozkládací pohovka zn. Natuzzi dobře slouží při čtení a sledování televize, ale i návštěvám pro příležitostné přespání.

Článek

V jakém stavu byl byt před rekonstrukcí?

Byl v opravdu hodně špatném stavu a navíc s nevyhovující dispozicí. Bylo nutné rekonstruovat celý prostor, bourat příčky, měnit podlahy, dělat nové stoupačky, sádrokartonovými podhledy snížit zbytečně vysoké stropy atd.

Foto: www.modernibyt.cz

V celém bytě jsou stropy snížené sádrokartonovými podhledy, ve kterých je zabudované osvětlení. Velkými okny do bytu proniká dostatek přirozeného světla, dojem umocňují skleněné stěny a dveře, které jsou společně se dřevem spojovacím prvkem interiéru.

Jaké architektonické studio jste oslovili a proč?

Asi před osmi lety jsme u kamarádů viděli jednu z prvních realizací studia Donlič, která nás velmi zaujala. O něco později jsem si předplatila Moderní byt, kde jsem si mohla prohlédnout některé další práce Ivany Dombkové. Přesto jsme ještě oslovili pár dalších architektů a nechali si vypracovat architektonický plán řešení prostoru. Dispoziční řešení, jaké navrhla Ivana Dombková, nám připadalo nejlepší.

Foto: www.modernibyt.cz

Sprchový kout je protažen až do kuchyně a oddělen další skleněnou plochou.

Jaké byly vaše požadavky?

Kuchyň spojená s obývacím pokojem a co nejméně nábytku, který by tento byt zmenšoval. Bylo tedy nutné řešit úložné prostory, což se skvěle podařilo díky velkým skříním, které na rozdíl od volně stojícího nábytku lemují stěny od podlahy až ke stropu, čímž jsme získali mnoho úložných prostor a dosáhli maximální jednoduchosti – skříně působí jako přirozená součást prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

V ložnici je skříň a malá šatna. Další úložné skříně jsou ve vstupním prostoru bytu. Právě řešení úložných prostor v tak malém bytě je klíčové.

Doplňky a dekorace jste řešili sami?

Doplňky jsem vybírala já, ale protože součástí návrhu bylo například i doporučení, kde by měla stát lampa, kde stolek atd., šlo pouze o to vybrat správnou velikost a design. Ostatní za nás udělala architektka.

Foto: www.modernibyt.cz

V koupelně s toaletou je za posuvnými dveřmi ukrytý prostor na pračku, sušičku a úklidové potřeby.

Narazili jste při rekonstrukci na nějaké komplikace? Došlo i na kompromisy?

Kompromisem je například snížený průchod ze vstupního prostoru bytu do kuchyně. Vstup jsme chtěli řešit stejně jako u ložnice, ale protože jde o nosnou zeď, nebylo možné bourat až ke stropu. Také bylo nutné protáhnout sprchový kout až do kuchyně, od které je oddělen skleněnou stěnou. Koupelna je malá a my jsme potřebovali prostor také pro malý úklidový kout.

Foto: www.modernibyt.cz

Původním plánem byl volný vstup z chodby do kuchyně. Zeď, která prostor odděluje, je však nosná, a tak je průchod částečně snížený.

V posledních měsících přibyl další člen rodiny – malá Emička. Plánujete stěhování do většího?

Ano, už rekonstruujeme velký byt ve zvýšeném přízemí tohoto domu. Dům patří otci mého přítele, takže když se byt uvolnil, bylo toto řešení pro nás nejschůdnější.

Foto: www.modernibyt.cz

Postýlka malé Emičky má své místo v ložnici před Kateřinou šatní skříní s velkou zrcadlovou plochou, která prostor opticky zvětšuje.

Protože jsme byli s prací architektky Dombkové opravdu spokojeni už v tomto malém bytě, bylo od začátku jasné, že oslovíme opět ji. Tento náš menší byt, ve kterém jsme bydleli velmi rádi, budeme se vším zařízením pronajímat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám