Hlavní obsah

Evropskou cenu za architekturu může získat nevšední dům v sadu připomínající pec

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cenu za nejlepší evropskou architekturu, Mies van der Rohe Award, je z Česka nominováno stejně jako loni deset staveb. Největší inspirací pro běžné občany jsou bezesporu nominované rodinné domy. Letos rozhodně stojí za pozornost atypická stavba v pražských Kyjích od Šépka architekti s označením Dům v sadu.

Foto: archiv ateliéru Šépka architekti (4x)

Stavba je tvarově nekomplikovaná. Cílem bylo, aby zapadla do prostředí zahrady.

Článek

Česká komora architektů a někteří experti nominovali originální ´Dům v sadu´ do prestižní mezinárodní architektonické soutěže Mies van der Rohe Award 2017. S jeho tuzemskými konkurenty se můžete seznámit zde.

Stavbu na ocenění nominoval předně porotce, architekt a programový ředitel festivalu reSITE Osamu Okamura. Autorem domu je Jan Šépka, spolupracovali i architekti Jan Kolář a Vítězslav Kůstka.

Foto: Archiv ateliéru Šépka architekti, Tomáš Malý

Architektovi se podařilo rodinný dům jeho charakterem začlenit mezi stromy.

Rodinný dům je umístěn v ostrém svahu, díky čemuž mají majitelé panoramatický výhled do okolí. Stavba je podle poroty tak dobře začleněna do pozemku, že má minimální dopad na zahradu.

Základem je masivní betonová noha, která dům ukotvuje ve svažitém terénu. Architekt ji zvolil vzhledem k obtížným podmínkám. Klasické zakládání většího objemu bylo finančně náročnější.

Foto: archiv ateliéru Šépka architekti, Tomáš Malý

Interiérům dominuje dřevo.

Dům je koncipován jako dřevostavba a je zvenku izolovaný polyuretanem s vrchním ochranným nástřikem proti vodě. Má dřevěnou konstrukci, která je v interiéru přiznaná. Podle poroty jde o stavbu s organickými tvary, která je praktická a zároveň má přírodní rysy. Nabízí užitnou plochu 80 m².

Stavba opticky nenarušuje zahradu s několika původními stromy. Z obývacího pokoje je výhled směrem do údolí k řece Rokytka.

Foto: archiv ateliéru Šépka architekti

Půdorys přízemí prozdrazuje interiérové uspořádání.

Půdorys stavby vychází z kruhu, na jižní straně pak přechází do podoby dvou čtverců. V nich jsou umístěny pokoje, kuchyň a sociální zázemí stavby. Prostor je osvětlen vrchním světlíkem.

Foto: archiv ateliéru Šépka architekti

První a druhé nadzemní podlaží je zařízené jednoduše a účelně.

Pokud by stavba zabodovala, byl by to velký úspěch. V soutěži se vždy scházejí stovky nominací, ze kterých mezinárodní odborná porota nejdříve vybírá jen zhruba čtyřicítku nejlepších evropských staveb, které jsou představeny v katalogu a na výstavě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V květnu porota určí jednu stavbu, která získá Cenu Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award, a jednu stavbu, které udělí Zvláštní cenu pro začínající architekty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám