Hlavní obsah

Elegantní schodiště se může stát dominantou interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě toho, že schodiště spojuje podlaží domu nebo mezonetového bytu, musí splňovat technické, provozní i funkční požadavky a také nároky na snadnou údržbu. Navíc má být bezpečné při výstupu a sestupu, pohodlné, snadno dostupné, dobře větratelné i staticky vyhovující, odolné vůči opotřebení, správně osvětlené i úsporně navržené.

Článek

Předtím, než si schody vybereme, popřemýšlíme, co od nich očekáváme. Budou sloužit jako dominantní prvek, nebo jen jako funkční spojnice mezi podlažími? Protože schody zabírají dost místa, měli bychom mít jasno o základním nosném materiálu i obkladu pro pohledovou plochu. Vynoří se také otázka ceny, která by právě u schodů neměla být rozhodující. Proto si necháme připravit více návrhů, z nichž si vybereme ten nejpřijatelnější.

Schodiště je prostor natolik složitý, že ho nelze řešit samostatně. Jeho provoz navazuje na další vnitřní i vnější komunikace, souvisí s celkovým charakterem domu a je součástí komplexního řešení již při návrhu domu. Z těchto důvodů zasluhuje zvláštní pozornost majitele, architekta, projektanta i stavitele.

Estetiku ovlivní materiál

Atmosféru obytného prostoru ovlivníme volbou materiálu. Záleží na nás, zda se naše schody stanou chloubou interiéru nebo je pojednáme jako čistě účelové.

Vkusným, praktickým a hlavně nejžádanějším obkladem je dřevo. Na obkládání schodišť se hodí tvrdé dřevo, zejména dub a jasan, ale dá se použít také buk, javor, borovice, ořech, třešeň, jilm či habr, i dřevo v kombinaci s nerezem, mosazí, chromem a se sklem.

Zvolit si lze i barevný tón dřeva, povrchovou úpravu od hlubokého matu až po vysoký lesk stejně tak jako prvky zábradlí. Výška stupnice je obvykle 4 cm a podstupnice 2 cm. Dřevěný obklad připevňujeme do dřevěných osazovacích špalíků umístěných do stupně již při betonování schodů.

V minimalistických interiérech vyniknou skleněná schodiště včetně nosných rámů a kotvicích systémů. Vybírat můžeme ze skleněných nášlapů čirých, bronzových i pískovaných.

K tradičním obkladům patří přírodní kámen, zejména mramor a žula (v tloušťkách cca 4 cm na stupnice a 2 cm na podstupnice) s leštěným nebo drsným povrchem. Zvolíme-li leštěný povrch, vkládáme na hrany protiskluzové pásky.

  • Stejné vlastnosti jako přírodní kámen mají také desky z umělého kamene.
  • Podobně jako kámen se osazují i keramické dlaždice na úpravu stupňů v interiéru. Nabídka povrchů, tvarů, velikostí a barevných variant je široká.
  • Oblibu si získaly i nové materiály na bázi PVC a koberce zátěžové nebo z přírodních materiálů. Jejich předností je nižší pořizovací cena a menší pracnost při pokládání včetně bezpečného přilepení po celé ploše schodu, nevýhodou pak menší životnost.

Široká typologie schodišť

Rovné schodišťové stupně se stálou šířkou stupnice mají přímočará schodiště. Jsou pohodlná, přehledná, bezpečná a praktická, neboť využívají celou šířku ke komfortnímu výstupu a sestupu.

Kosé stupně s proměnnou šířkou stupnice jsou typické pro křivočará schodiště. Jejich nevýhodou je, že při velkém zakřivení neumožňují používat celou šířku schodišťového ramene k bezpečnému a pohodlnému výstupu a sestupu. Naopak k výhodám patří velká variabilita. Jsou také skladnější, neboť zaujímají menší půdorysný prostor.

Smíšená ramena mají schodiště různočará. Chůze po takovém schodišti vyžaduje větší soustředěnost při sestupu i výstupu. Předností je přirozená elegance a velká rozmanitost, kterou lze využít v domech, na něž klademe vysoké estetické požadavky.

  • Kromě půdorysu a tvaru členíme schodiště také podle funkce na hlavní, vedlejší a vyrovnávací.
  • Podle umístění rozeznáváme schodiště vnitřní, venkovní a terénní.
  • Podle počtu ramen mezi jednotlivými podlažími rozlišujeme schodiště jednoramenná, dvouramenná, víceramenná a rozvětvená.
  • Podle výstupu jsou to schodiště přímá, pravotočivá a levotočivá.
  • Podle podepření schodišťových ramen diferencujeme schodiště na vřetenová, pilířová, visutá, desková, zavěšená, podepřená, pažená a pohyblivá.
  • Podle použité technologie členíme schodiště na tradiční, montované a kombinované.
  • Podle sklonu klasifikujeme schodiště na rampová, mírná, normální, strmá a žebříková.

Bezpečné je zábradlí

Zábradlí je oporou při výstupu i sestupu, zabraňuje pádu, ale má vliv na celkový vzhled schodiště. Mělo by splňovat minimálně požadavky na výšku, pevnost a rozměry výplní.

Dalším kritériem je i přístup k zábradlí. Doporučená šířka je od 90 do 110 cm. Zábradlí má být z nehořlavého materiálu s výjimkou madel, která se vyrábějí ze dřeva, kovu i plastu. Tvar a povrch madla má zaručit hladké klouzání ruky. Jeli schodiště obezděno schodišťovou zdí, osadíme madlo tak, aby prostor mezi zdí a madlem byl minimálně 40 mm.

Z hlediska stability je důležité uchycení zábradlí na začátku a na konci schodišťového ramene. Zábradlí se osazuje do čel schodišťových stupňů (ze strany schodišťového ramene), do horního líce schodnice, do horní plochy stupnice nebo z přední strany podstupnice, zespodu schodišťového ramene nebo plné zábradlí, které je pokračováním plné zdi.

Výplň zábradlí může být plná, nebo dělená. U dělené by neměly vznikat svislé mezery širší než 13 cm. Při volbě materiálu, tvaru a způsobu upevnění zábradlí bereme v úvahu celý prostor, kde bude schodiště umístěné.

Dobré osvětlení podmínkou

Schody patří mezi rizikové části domu, a tak bezpečnou chůzi po schodišti ovlivňuje vedle poměru výšky a šířky stupně, počtu schodů v rameni, šířky ramene a povrchu stupnice takové osvětlení, aby byly stupně dobře rozeznatelné. Pohyb po schodech usnadní umělé osvětlení.

Tam, kde je to možné, klademe větší důraz na denní světlo a umělé jako doplňkový zdroj. Intenzita kvalitního umělého osvětlení musí mít minimální hodnotu 100 lx. Schodiště má být osvětleno od horního odpočívadla. Vhodné jsou krátké měkké stíny. Ostře vrhané stíny jsou nebezpečné! Osvětlovací těleso neinstalujeme do míst, kde bychom mohli být oslněni. Nejvhodnějším místem pro instalování světla je strop podesty.

Kromě osvětlení může bezpečnost chůze ohrozit i kluzký povrch. Proto nedáváme na první stupeň koberečky ani rohožky a používáme kvalitní obuv.

Cenové rozpětí

Konečná cena schodišť se řídí kvalitou, tvarem, použitým materiálem a náročností zpracování. Cena jednoduchého funkčního schodiště, které splňuje všechny požadavky na bezpečnost, vyjde na 20 až 100 000 Kč.

Cena nadstandardního schodiště, vyznačujícího se výběrem dražšího materiálu a náročnější povrchovou úpravou, se může vyšplhat až na 200 000 Kč.

Na luxusní točená schodiště s tvarovaným madlem, doplňky z ušlechtilých kovů, řezbou, vysokým leskem a ozdobnými lištami si připravíme více než 200 000 Kč.

Rady & tipy

Schodiště má být:

  • pohodlné
  • bezpečné
  • snadno dostupné
  • dobře větratelné
  • správně osvětlené
  • úsporně navržené
  • staticky vyhovující
  • odolné vůči opotřebení

Schodišťové stupně dělíme podle:

  • polohy v rameni na jalové, nástupní, výstupní a ukončující
  • půdorysného tvaru na rovné, kosé a zvláštní
  • příčného průřezu na plné, snímané, deskové a zalomené

Součástí každé zakázky je přesné zaměření stavby, výkresová dokumentace, doprava a kompletní montáž. Dodací lhůty se pohybují od jednoho do tří měsíců podle náročnosti. Při podpisu smlouvy se skládá záloha ve výši cca 70 % ceny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám