Hlavní obsah

Egyptská inženýrka staví domy z dusané hlíny. Jsou ekologické a dobře izolují

Novinky, nes

Výstavba domů z přírodních materiálů je jedním ze způsobů, jak je budovat bez zbytečně velké uhlíkové stopy a relativně levně. Soustředila se na ni i malá egyptská firma, která postavila moderní dům z dusané hlíny. Jeho předností je tepelný komfort pro obyvatele bez zbytečných nákladů na chlazení. Dusaná hlína totiž dobře izoluje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům z přírodních materiálů šetří životní prostředíVideo: AP

 
Článek

Firmu s názvem Hand Over (Předávej) vede stavební inženýrka Radwa Rostomová. Se svými spolupracovníky se už dva roky zaměřuje na propagaci stavební technologie využívající přírodní materiály v surové podobě.

„Používáme techniku, která se nazývá dusání zeminy. Znamená to, že pro stavbu připravíme nejprve směs bláta, písku a štěrku, kterou pak naplníme do dřevěného bednění. Tam ji buď manuálně, nebo mechanicky stlačujeme, dokud z vrstev takto zdusané hlíny nevzniknou panely. Po odstranění bednění máme hotové zdi,” vysvětluje Rostomová.

Přednosti staveb z dusané hlíny

Současnému stavebnímu průmyslu vládnou materiály jako cement a ocel. Jak ale upozorňuje Rostomová, jejich ceny se neustále pohybují a jejich výroba je zdrojem nezanedbatelného množství uhlíkových emisí.

Stavby z hlíny naopak šetří náklady, a navíc jsou i více udržitelné, říká.

„Tento stavební postup se používal v minulosti, protože je velice vhodný do našeho klimatu. Kromě toho, že je široce dostupný, využívá materiály, které dobře tepelně izolují. Člověk se uvnitř domu cítí dobře v létě i v zimě,” vysvětluje.

Limity staronové technologie

Na jisté limity staronové stavební technologie ovšem poukazuje Mohamed el-Zayat z Průmyslové fakulty při Káhirské univerzitě.

„Především potřebujete zaučit efektivně pracující dělníky, aby věděli, jak stavět z dusané hlíny, případně jílu nebo bláta. Za druhé nemůžete z tohoto materiálu stavět výškové budovy. A za třetí stavební zákony, jimiž se inženýři řídí, stanovují bezpečnostní pravidla pouze pro betonové stavby a příliš už nehovoří o tom, jak stavět z dusané hlíny, aby výsledné budovy byly bezpečné,” vypočítává.

Řešením je kombinace stavebních materiálů

Omezení týkající se použití dusané hlíny pro konstrukce výškových nebo průmyslových budov potvrzuje i Rostomová a připouští, že jistý počet železobetonových nosníků na vyztužení konstrukcí je nezbytný.

„Rozhodně také používáme v některých našich stavbách malé množství cementu, abychom zajistili jejich bezpečnost. Nicméně se vždy snažíme redukovat použití takových materiálů na minimum. Naším cílem je zajistit, aby naše budovy ušetřily více než 40 procent energie a zrovna tak vyprodukovaly méně uhlíkových emisí v průběhu svého životního cyklu,” vysvětluje.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Lákalo by vás bydlení v domě z dusané hlíny?
Ano, je to kvalitní a ekologický materiál
22,5 %
Asi ano, musel/a bych to ale vidět na vlastní oči.
44,5 %
Nevím, nemám představu.
4,8 %
Spíše ne.
4,3 %
Ne, není nad klasické stavební materiály.
23,9 %
Celkem hlasovalo 1248 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám