Hlavní obsah
Dům nabízí nádherný výhled nejen na zátoku Bebek, ale především do zahrady u domu a okolního lesa. Foto: Ali Bekman (12x)

Dvoupodlažní byt ve starším domě vyhovuje i moderní rodině

Ve vyhledávané rezidenční čtvrti tureckého Istanbulu, Bebeku, v roce 1970 vyrostl podle návrhu uznávaného tureckého architekta a profesora Neziha Eldema obytný dům. Na jeho vrchu je pěkný dvoupodlažní byt, který dostali za úkol nově zařídit a modernizovat architekti ze studia Ofist. Těm se podařilo zachovat dobového ducha duplexu a zároveň jej upravit pro život moderní městské rodiny se dvěma dospívajícími dětmi.

Dům nabízí nádherný výhled nejen na zátoku Bebek, ale především do zahrady u domu a okolního lesa. Foto: Ali Bekman (12x)
Dvoupodlažní byt ve starším domě vyhovuje i moderní rodině

Dům je uspořádán tak, že na každém jeho podlaží je pouze jeden samostatný byt. V horní části jsou pak dva tzv. duplexy, tj. byty, z nichž každý zabírá dvě podlaží propojená vlastním interním schodištěm. A právě jeden z nich si rodina pořídila a nechala nově zařídit. Jeho celková plocha podlah činí 400 čtverečních metrů.

Interiér je nově rozčleněn pomocí různých výškových úrovní podlah, ale třeba i podhledů na stropech.

Foto: Ofist

K bytu přiléhá příjemná terasa, před obývacím pokojem je balkón. Dům má rovněž vlastní vstup na zahradu, která se rozprostírá kolem. Nabízí tak spoustu soukromí a prostoru pro společný život rodiny nejenom v interiéru, ale i v exteriéru.

Architekti interiér zařídili nábytkem, který svým vzhledem odkazuje k 70. létům minulého století.

Foto: Ali Bekman

Jak architekti přiznávají, renovovat byt, jehož autorem je v zemi tolik ceněný architekt, bylo skutečnou výzvou, ale zároveň i vodítkem, jak na to. Řešením se ukázalo být zachování maxima nejvýraznějších prvků charakteristických pro rukopis profesora Eldema a přitom snaha interiér poněkud „odlehčit”.

Jako v mnoha podobných případech to znamenalo především odstranit veškeré pozdější doplňky, předěly a jiné rozčleňující prvky tak, aby se jednotlivé funkční zóny, které k sobě náleží, přirozeně propojily.

Většinu příček a dalších předělů architekti odstranili, ponechali jen ty nejnutnější.

Foto: Ali Bekman

Architekti sjednotili v celém bytě podlahy. Všude jsou dřevěné.

Foto: Ali Bekman

Dalším velkým zásahem, který je opět pro přístup architektů ze studia Ofist příznačný, je pozornost věnovaná podlahám. I v tomto bytě volaly nejenom po náhradě, ale především po sjednocení. Všude jsou proto nové, dřevěné, a to i v koupelnách a kuchyni.

Retro prvky v interiéru připomínají 70. léta, tedy dobu, kdy byl dům postaven.

Foto: Ali Bekman

Dvě podlaží bytu sjou propojena schodištěm. Jeho šachtu vizuálně od zbytku interiéru odlišuje tapeta.

Foto: Ofist

Na druhé straně, i přestože jsou podlahy na obou úrovních bytu materiálově a vzhledově sjednoceny, architekti jednotlivé funkční zóny odlišili změnou jejich výšky. Prostor se tak stal přirozeně členitým a vizuálně zajímavým.

Dalším dělicím prvkem se pak staly různé druhy tapet použitých na stěnách.

Velkou pozornost věnovali architekti dostatku úložných prostorů.

Foto: Ali Bekman

Foto: Ali Bekman

Odkazem na dobu vzniku domu a bytu je vzhled některých kusů nábytku a dalších zařizujících prvků, které mají záměrně zřetelný retro nádech.

Práce na proměně bytu zabrala nakonec devět měsíců a další tři si vyžádalo zabydlení domova nábytkem a dalšími prvky, nalezením ideálního místa pro každý kus atd.

Úložné prostory v ložnici rodičů mají stejný vzhled, jako ty pod schodištěm.

Foto: Ali Bekman

Koupelna přímo navazuje na ložnici rodičů.

Foto: Ali Bekman

Architekti si velmi cenili přístupu svých klientů, kteří nejenom že se po celou dobu jejich práce netajili nadšením a radostí z proměny, ale nový domov po dokončení okamžitě přijali za svůj a začali jej využívat do posledního centimetru.

Vtipné řešení stěny na toaletě.

Foto: Ali Bekman

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků