Hlavní obsah
Dům je na úzkém podlouhlém pozemku schován za perforovanou zdí z cihel. Foto: Tuan-Nghia Nguyen (10x)

Mladý muž, který se vrátil do své rodné Hanoje po několika letech strávených v zahraničí, si nechal v jedné z jejích ulic postavit malý domek. Přál si, aby mu nový domov nabídl dostatek soukromí k odpočinku, ale zároveň, aby byl také otevřený a on v něm tak mohl trávit příjemné chvíle ve společnosti svých přátel. Návrh domu svěřil vietnamskému architektovi Tuanu Nghia Nguyenovi ze studia Nghia Architect.

Dům je na úzkém podlouhlém pozemku schován za perforovanou zdí z cihel. Foto: Tuan-Nghia Nguyen (10x)
Dům za cihlovou zdí, ve kterém bydlí muž a jeho pes

Architektův klient měl ještě jeden důležitý požadavek. Protože je majitelem psa, přál si, aby dům pokud možno odpovídal také potřebám jeho čtyřnohého kamaráda. Samozřejmostí v tom případě byla zahrada, kde by si mohli oba užívat alespoň malého kousku přírody uprostřed města.

Vzhledem k omezeným prostorovým možnostem zahradu nebylo možné realizovat, před domem je ovšem relativně prostorný dvorek.

Jedním z požadavků klienta byla zahrada, kde by mohl relaxovat a kde by se mohl trochu proběhnout jeho psí přítel. Místo ní má alespoň pěkný dvorek.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Nový domek je doslova vmáčknutý do malé mezery v již existující zástavbě.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

V úzké mezeře mezi již existující zástavbou, na pozemku obdélníkového tvaru, vyrostl proto dům, jehož celý interiér je otevřený a propojený do jednoho celku, když je potřeba. Před něj ovšem architekt šachovým způsobem představil oku kolemjdoucího perforovanou stěnu z cihel, za níž se rozkládá zmiňovaná zahrada (nechybí na ní samozřejmě strom), a teprve za ní se zvedá fasáda vlastní stavby.

Zajímavým prostorem v interiéru je úzká galerie nad vstupem do domu.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Společenská zóna domácnosti je v přízemí, kde na ni v exteriéru navazuje dvůr.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Interiér domu je otevřený, na čtyř desítkách metrů nabízí dost prostoru pro společenský život majitele i pro jeho soukromí a odpočinek.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Uspořádání interiéru, jenž se rozkládá na pouhých 40 čtverečních metrech, odpovídá přesně zadání klienta.

V přízemí na sebe plynule a logicky navazuje kuchyňská, jídelní a společenská zóna. Po dlouhém schodišti u stěny se pak vystupuje na loft, jenž je soukromým územím majitele. Zde je jeho ložnice a s ní i koupelna.

Loft slouží jako ložnice. V případě potřeby ji lze od ostatního prostoru v domě oddělit zatažením závěsu.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Toaleta je na úrovni loftu.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Příjemným rysem tohoto uspořádání je všeobecný pocit prostoru a vzdušnosti. Zároveň díky velké otevřenosti může všemi částmi domu snadno proudit vzduch a tím jeho vnitřek v horkých dnech přirozeně ochlazovat.

Velkoryse velký prostor vyhradil architekt kuchyni.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Z hlediska volby materiálu architekt vsadil na v místě nepříliš hojně zastoupenou cihlu pro vstupní bránu a zdi lemující zahradu. Tím objekt na první pohled výrazně odlišil od okolí a učinil jej specifickým.

Zároveň tímto jednoduchým způsobem navodil atmosféru větší spjatosti s přírodou, než jakou navozuje okolní zástavba.

Návrh domu

Foto: Nghia-Architect

Teprve až vlastní dům je z betonu, který architekt na mnoha místech ponechává jako pohledový a využívá jej například i jako materiál pro pracovní pult kuchyně.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

V interiéru tento materiál navíc podporuje pocit chladu, což se opět nejlépe uplatní v horkých letních dnech.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků