Hlavní obsah
K domu z 18. století přibyla moderní přístavba. Foto: Martin Gardner

Dům v sadu získal prakticky řešenou i umístěnou přístavbu

Historický dům v chráněné oblasti Wickham nedaleko anglického Winchesteru doplňovala přístavba, která jeho historickou i estetickou hodnotu poněkud snižovala. Při pohledu z ulice stínila hlavní objekt a ani velikostí nedostačovala. Majitelé proto požádali o návrh řešení zkušené architekty z ateliéru AR Design Studio.

K domu z 18. století přibyla moderní přístavba. Foto: Martin Gardner
Dům v sadu získal prakticky řešenou i umístěnou přístavbu

Projekt nazvaný Dům v sadu (Orchard House) je dílem, které mj. ozřejmuje, proč se i k úpravám rodinného domu často opravdu vyplatí přizvat architekty. V tomto případě se to majitelům vyplatilo hned nadvakrát.

Když zjistili, že jim stávající přístavba nevyhovuje, snažili se věc vyřešit sami. Ani jeden z nápadů jim ovšem neprošel na místním stavebním úřadě. Když už si začali zoufat, rozhodli se zkusit oslovit architekty, kteří by se snad s úředníky mohli umět dohodnout.

A opravdu. Architekti, kteří už v mnoha předchozích projektech museli dostát náročným a striktním požadavkům ze stran stavebních úřadů, už v průběhu návrhu projektu úzce s úředníky spolupracovali, a tak jeho schválení pak proběhlo už zcela hladce.

Druhým velkým přínosem byl způsob řešení samotného rozšíření přístavby. Architekti majitele upozornili na její nešťastné umístění. Společně se shodli, že je vlastně škoda, když stíní původní stavbu z 18. století při pohledu z ulice, a navíc že není úplně moudré novou část domu, která má ideální příležitost k propojení se zahradou, orientovat směrem k ulici.

Soukromí uvnitř přístavby chrání zeď z šedých cihel.

Foto: Martin Gardner

Původní přístavbu s plochou 27 m² nechali proto se souhlasem majitelů strhnout. Na druhé straně domu, natočené směrem do zahrady, pak navrhli moderní přízemní rozšíření, které prostřednictvím terasy představuje pozvolný přechod z interiéru domu do zeleně.

Nová přístavba má navíc větší plochu – 43 m². Díky tomu celková užitná plocha domu vzrostla z původních 304 m² (s původní přístavbou) na 320 m².

Součástí stavebních úprav je i nově vybudovaná cihlová zeď, která svým materiálem hezky koresponduje se starým domem a zároveň chrání zahradu před ruchem i eventuálními zvědavými pohledy z ulice. Díky tomuto soukromí pak bylo možné dopřát přístavbě, v níž je nově umístěna kuchyň a jídelna, prosklení sahající od země až ke stropu.

Součástí stavby bylo rovněž zastřešení lemované ocelovými profily, které chrání nejenom terasu, ale také prostor před nově umístěným hlavním vstupem do domu.

Rodina přístavbou získala nový moderní prostor plný světla.

Foto: Martin Gardner

Jak upozorňují architekti, volba materiálů, ať již to jsou šedé cihly, dřevěné obklady či ocel, to vše volili se záměrem jasně odlišit přístavbu od původní historické budovy.

Zároveň byla ale jejich volba provedena dostatečně citlivě, aby nová přístavba nebyla v přespřílišném kontrastu.

„Chtěli jsme něco víc než generické rozšíření kuchyně. Vize AR Studia povýšila náš dům v nebývalé míře a nesmírně pozitivním stylem. Vylepšuje se způsob, jakým budeme v domě žít jako rodina, a jsme nadšení. Nehledě na globální pandemie tým architektů byl s námi po celou dobu,” netají se nadšením majitelé domu.

Ti tak nakonec získali požadovaný nový prostor a navíc v moderní podobě, která přirozeně využívá možnost propojení se zahradou.

Anketa
Potřeboval by váš dům také rozšířit?
Jako sůl!
33.9 %
Už jsme jej rozšířili.
7.6 %
Nevím.
2.2 %
Ne, vyhovuje nám takový, jaký je.
36.7 %
Nemáme rodinný dům.
19.6 %
Celkem hlasovalo 357 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků