Hlavní obsah

Dům snů postavili dětem prarodiče na stromě v texaském Dallasu

Novinky, nes

Když se manželé Wakefieldovi rozhodli, že svým vnoučatům vybudují domek v koruně stromu, bylo dopředu jasné, že nechtějí jen tak nějakou chýšku, kterou má na zahradě kdekdo. Jejich domek měl být místem, které si děti navždy zamilují.

Foto: www.jamescurvan.com

Dětský domeček snů

Článek

Na vzhled domku i jeho interiér měla mocný vliv nejen ruka architekta Jamese Curvana, ale hlavně nadšení majitelů pro starožitnosti. S láskou sbírají veškeré ty starobylé, už nepoužívané věci, kterým ale často stačí jen najít nový účel a ony znovu zazáří.

Foto: www.jamescurvan.com

Historická okna jsou jednou z mnoha ozdob domečku.

Výsledkem je solidní stavba charakteristická úzkou sedlovitou střechou s několika identicky řešenými vikýři. Do domku a z něj vede přístup nejen po schodišti, ale i po několika ryze dětských cestách - přes žebříky, lezeckou stěnu, klouzačku, lanovku, visutý most atd.

Foto: www.jamescurvan.com

V malé kuchyňce nechybí malá lednička. Dětí v ní vždy naleznou něco chladného k pití.

Foto: www.jamescurvan.com

Vstupní prostory

Podle názoru architekta Curvana je možné vytvořit dobrý dům ve větvích jen tehdy, když začnete uvažovat jako dítě, ale přitom máte neustále na paměti dobro samotného stromu. A právě tyto podmínky jeho dílo splňuje dokonale. Zdá se, jako by dallaský domek se všemi probíhačkami pevně trůnil v koruně starého pekanového stromu, ale to je jen klam. Konstrukce totiž ve skutečnosti sedí na ocelových sloupech, které jsou obarveny v odstínu kůry stromu, takže si jich náhodný pozorovatel téměř nevšimne.

Foto: www.jamescurvan.com

V domečku se svítí elektrickými svítidly.

Foto: www.jamescurvan.com

Úložný prostor na hračky slouží i jako posezeníčko.

Interiér domečku je pak zařízen přesně jako běžný rodinný dům. Najdete v něm kuchyňku, místo k sezení, komoru i místa pro spaní. Majitelé nadšeně sháněli jeho vybavení několik let. Mnoho částí domu, jako například některá okna, mají svou historii a pocházejí z jiných budov.

Foto: www.jamescurvan.com

Plán domečku

Foto: www.jamescurvan.com

Když dorazí děti, panuje ve větvích starého pekanového stromu čilý ruch.

Trvalo tři měsíce postavit základní stavbu, která má plochu něco přes 9 metrů čtverečních, je vybavena klimatizací a elektrickým osvětlením. V kuchyňce nechybí ani malá lednička, takže děti mají chlazené nápoje neustále po ruce a nemusejí kvůli každému doušku opouštět své stromové sídlo.

Foto: www.jamescurvan.com

Kromě ryze dětských přístupových cest vede nahoru do domku i schodiště s odpočívadly, takže ani menší děti nemají potíž se dostat bezpečně vzhůru.

Foto: www.jamescurvan.com

K orlímu hnízdu na sousedním stromě vede visutý most. Dům snů by samozřejmě nebyl kompletní bez lanovky.

Z jedné plošiny okolo domku vede visutý most na sousední strom, na němž je zbudováno orlí hnízdo - vyhlídkové místo, z nějž je vidět široko daleko za hranice Wakefieldovic pozemku.

Foto: www.jamescurvan.com

Když v texaském Dallasu nastanou Vánoce, pohádkový domeček se rozzáří stovkami světýlek.

Reklama

Související témata:

Související články

V Polsku mají dům obrácený vzhůru nohama

V severopolské obci Szymbark nedaleko Gdaňska postavili dům obrácený vzhůru nohama. Slouží jako připomínka bývalého režimu. Má vše, co se na takovou...

Tak má vypadat dům správného Trekkieho

Zvláštní libůstky fanoušků televizního seriálu Star Trek (tzv. Trekkies) jsou všeobecně dobře známé a málokoho dnes udiví. Na svá setkání se sjíždějí oděni do...

Výběr článků

Načítám