Hlavní obsah
Takto bude vypadat dům vzdávající hold architektonickému směru zvaný brutalismus. Jeho interiér odlehčí a především prosvětlí prosklená střecha tvořená bazénem. Foto: OPA (8x)

Dům s proskleným bazénem místo střechy se stane realitou. Ve vylepšené formě

Když v loňském roce architekti ze studia Open Platform for Architecture představili svůj pilotní projekt nazvaný Casa Brutale, jímž vzdávají hold brutalismu, netušili, jakou lavinu pozornosti na sebe strhnou. Nebylo prakticky jediného média, které se byť jen vzdáleně zabývá architekturou či designem, aby se na jeho stránkách renderové snímky jejich návrhu neobjevily. Letos mohou s hrdostí říci, že se jejich neotřelý projekt dočká skutečně realizace. Dům bude stát nedaleko libanonského Bejrútu. A ve vylepšené podobě.

Takto bude vypadat dům vzdávající hold architektonickému směru zvaný brutalismus. Jeho interiér odlehčí a především prosvětlí prosklená střecha tvořená bazénem. Foto: OPA (8x)
Dům s proskleným bazénem místo střechy se stane realitou. Ve vylepšené formě

Projekt, který upoutá na první pohled smělou kombinací střešního bazénu s proskleným dnem, prosklené čelní stěny a kompletně přiznané betonové skořepiny, doznal od svého představení v loňském roce jistých změn.

Také čelní stěna domu bude celá prosklená, výhled nabídne do okolí Bejrútu.

Foto: OPA

Předně se změnilo místo stavby. Původně měl dům vyrůst na jednom z řeckých útesů s výhledem na Egejské moře.

V roce 2018 má být hotový, ovšem zasazen bude nakonec do svahu hory Faqra, ležící kousek od Bejrútu, v nadmořské výšce 1600 m n. m., 150 metrů pod jejím vrcholem.

Místo, kde dům nakonec vyroste.

Foto: OPA

Nová je rovněž orientace; dům bude svou jedinou, celoprosklenou stěnou hledět na severozápad.

Výhled, jenž dům nabídne svému budoucímu majiteli.

Foto: OPA

Podstatnou úpravou jak pak změna jeho velikosti. Stavba se z původních 180 čtverečních metrů rozrostla na 270 metrů. Není divu, v této podobě má sloužit jako luxusní a pohodlné obydlí pro šest osob.

Velikostní změny se dotkly i zázemí, v tomto případě garáže, která pojme najednou tři vozy.

O původní podobě projektu Casa Brutale čtěte zde.

Uspořádání přízemí domu

Foto: OPA

Interiér rezidence je stejně jako v původní verzi rozdělen do dvou úrovní. Z povrchu země se i nadále sestupuje po masivním betonovém schodišti až na spodní podlaží. (Dům je samozřejmě vybaven i výtahem.) Tam je uložen hlavní společenský prostor tvořený obývacím pokojem s kuchyní a jídelnou. K nim je přidružena koupelna s toaletou a první ze tří ložnic.

Uspořádání horního podlaží domu

Foto: OPA

Z obýváku se pak po vnitřním, mnohem subtilnějším schodišti vystupuje do horního patra, které zastřešuje „zadní” místnosti přízemí nevyžadující tolik světla. V horním podlaží, jež se těší přísunu světla skrz střešní bazén, je dvojice ložnic, každá doplněná vlastní koupelnou.

Nová podoba parkování

Foto: OPA

Rozpočet pro dům, jenž autoři dle svých slov navrhli v takovém stylu, aby směle uspokojil potřeby například i Jamese Bonda, činí nepřehlédnutelných 2,5 miliónu dolarů, v přepočtu tedy cca 60 miliónů korun.

Původně navržená podoba domu, která vzbudila obrovskou vlnu zájmu o projekt.

Foto: OPA

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Související články

Výběr článků