Hlavní obsah
Exteriér vstupuje do interiéru prostřednictvím rozměrných oken a posuvných dveří, které zůstávají po celý rok téměř neustále otevřené. Foto: Kiearch

Dům obklopený džunglí nenechá nikoho chladným, perličkou je vana na terase

Obklopený palmovým lesem a v bezprostřední blízkosti oceánu stojí The River House. Projekt určený pro absolutní relaxaci těla i mysli na indonéském ostrově Bali, jehož spirit a tropické klima nenechají nikoho chladným.

Exteriér vstupuje do interiéru prostřednictvím rozměrných oken a posuvných dveří, které zůstávají po celý rok téměř neustále otevřené. Foto: Kiearch
Dům obklopený džunglí nenechá nikoho chladným, perličkou je vana na terase

Stavba se nachází v okouzlující vesničce Pererenan, nabízející malebnou směs rýžových políček a míst atraktivních pro surfování, ohraničených pláží s černým pískem.

Blízkost oceánu, ideální tropické klima a všudypřítomná zeleň v kombinaci s kultivovanou architekturou dohromady tvoří místo dokonalého odpočinku.

Projekt The River House je výsledkem blízké spolupráce architekta Alexise Dorniera (narodil se v Německu, v roce 2013 se rozhodl pro život na Bali), který poskytl svou kreativní vizi a praktické zkušenosti, a klienta formulujícího své potřeby.

„S rodinou jsme konzultovali především výběr materiálů. Klient se tak výrazně podílel na estetické podobě celku a nakonec byl skutečnou součástí tvůrčího týmu spíše než běžným klientem,“ vysvětluje architekt.

Dřevěné obložení fasády pocitově změkčuje ostré hrany domu, všudypřítomné pravé úhly a množství černého kovu, chladného kamene a skla.

Foto: Kiearch

Klíčovým momentem úspěchu staveb architekta Alexise Dorniera je schopnost zasadit své projekty do prostoru tak, aby byly v perfektním souladu se vším, co je obklopuje.

V případě dané stavby jsou to zelená rýžová pole a džungle tvořená vzrostlými palmami, které skrze všudypřítomná okna a otevřené terasy vstupují do prostoru a spoluutvářejí siluetu budovy.

Převládajícími materiály jsou zde renovované dřevo a pískovec z místních zdrojů, tvořící textury evokující pocit nadčasovosti a odkazující na balijskou lidovou stavební kulturu.

Kamenné obložení je dokonalým podkladem pro výraznou hru světla a stínu, kterou zde umožňuje důmyslné rozmístění oken i využití subtilních konstrukcí.

Foto: Kiearch

Právě přírodní kamenné povrchy nejsilněji zdůrazňují relaxační atmosféru prostoru. V domě se nachází pět ložnic s výhledem na západ slunce a jeho součástí je také obrovská střešní zahrada a bazén dlouhý 25 metrů, jehož specifický tvar volně kopíruje různorodé pásy rýžových polí.

Hlavním místem setkávání je prostorné otevřené atrium zastřešené nebesky modrou oblohou. Architekt navrhl dům dokonale zapadající do daného prostředí a naplňující i ty nejnáročnější potřeby majitelů a jejich hostů.

Slovo architekta

„Vytvářet architekturu na Bali nás každý den inspiruje. Připomíná nám, jak je důležité zpomalit, a pomáhá nám ocenit důležitost celkové životní harmonie a dobrého bytí.“

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků