Hlavní obsah

Dům, nebo přípojné vozidlo? Stavba s názvem Mobile Hut je obojím

Novinky, tnk

Minimalistický domek od českého architektonického studia Artikul je originální přemístitelnou stavbou ve tvaru klasického domu se sedlovou střechou. Nese název Mobile Hut neboli Domek na kolech a je vhodným příbytkem pro ty, kdo nechtějí investovat do domu v jedné lokalitě. Pro přepravu stavby stačí větší osobní auto s koulí.

Foto: Novinky

Domek budil velký zájem návštěvníků.

Článek

Nevšední domek poskytne obyvatelům komfort menšího 2+kk a ubytují se v něm až čtyři osoby. Navazuje na trend staveb s názvem Tiny Houses, což jsou zpravidla přemístitelné domky o malých rozměrech, které jsou alternativou k životu v předražených městech a v lokalitách, ve kterých se už nedá stavět.

Rozměry domku jsou 500 x 230 x 390 cm. Užitná plocha domu s plechovým pláštěm je 15 m² + 4 m² nabízí terasa. Autoři v brožuře uvádějí, že životnost domu je srovnatelná s konvenční výstavbou a měl by vydržet stejně dlouho jako klasický zděný dům.

Foto: Novinky

Stavba působí střídmě a minimalisticky.

Fandové nomádského životního stylu si mohli na loňském veletrhu Designblok, kde byl domek vystaven, i vyzkoušet, co všechno poskytuje.

Obyvatelům skromného domku je například k dispozici sklopná terasa, která rozhodně výrazně zvyšuje životní komfort.

Foto: Novinky

V patře je dost prostoru pro spaní.

V domku se vyspí až čtyři lidé. Dva mohou spát na rozložitelném gauči u vchodu a další dva na manželské posteli v patře. Plusem je plnohodnotně zařízená koupelna se sprchovým koutem, umyvadlem a chemickou toaletou.

Foto: Novinky

Koupelna je sice malá, ale dobře vybavená.

O zimních večerech obyvatelé ocení krbová kamna na dřevo, která tak malý prostor jednoduše vytopí. Úložné prostory jsou v domku na mnoha místech. Velkorysý pro uložení věcí je i prostor pod gaučem u vchodu.

Kuchyňský prostor obsahuje plynové plotýnky, chladničku, nechybí klasické zásuvky na talíře a hrnce, prostory pro spotřebiče nebo nerez dřez. Jídelní stůl je vyklápěcí a v době, kdy se nejí, tak nezabírá prostor.

Foto: Novinky

Malá kuchyňka a krbová kamna jsou hlavní součástí prostoru jídelny.

Základní verze domu je připojitelná na energie. Vylepšená verze domu pak může být nějaký čas na sítích a zdrojích nezávislá díky solárnímu panelu, hi-tech bateriím, filtrům a nádržím. Domek vyjde na zhruba milion korun.

Může se vám hodit na Sreality:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám