Hlavní obsah

Dům na klíč v duchu čistých linií

Právo, Gisela Růžičková

Chcete si postavit dům na klíč na vlastním pozemku? Inspirací vám může být příběh čerstvých vlastníků rodinného domu nedaleko Plzně. Ke stavbě rodinného domu je inspiroval bratr, který stavěl ve vedlejší vesnici dům svépomocí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přírodní jezírko s brouzdalištěm využívají zejména v létě nejen majitelé s dcerami, ale i jejich kamarádky a kamarádi.

Článek

„Trochu jsem mu pomáhal a brzo zjistil, že to je běh na dlouhou trať. Nechtěli jsme s manželkou stavbě obětovat několik let života, proto jsme se rozhodli pro stavbu domu na klíč,“ vzpomíná hostitel, který tušil, že výběr firmy bude důležitý i náročný.

Naštěstí měl kamarády, kteří mu na základě svých zkušeností poradili. Jisté je, že nějaké starosti byly, ale oproti bratrovi bylo vše mnohem jednodušší. „Na začátku jsme přesně nevěděli, jaký dům chceme, postupně jsme se začali o typové domy zajímat, čím více jsme o nich věděli, tím víc nás problematika pohlcovala.

.: V rozlehlém obývacím pokoji, kde majitelé použili příjemné pastelové barvy, propojeném s jídelnou a kuchyní, se odehrává rodinný život. foto: Právo/Milan Malíček

Podstatné je, že jsme vše vyřešili s pomocí manažera projektu,“ vzpomíná majitel, který s manželkou a dvěma dcerami spokojeně žije ve vesnici na severním okraji Plzně.

Výběr parcely

Manželé se vždy intenzivně zabývali tím, co právě řešili. Když se rozhodli pro stavbu domu, sháněli firmu, s níž budou stavět. Úkolem číslo jedna ale bylo sehnat pozemek. Shodou okolností měli na výběr několik parcel. Nakonec dali přednost té, v níž nespočíval žádný zásadní problém.

Naštěstí je to parcela v bezprostřední blízkosti lesa. Už při tomto rozhodování vydatně pomohla firma, poradila a od stavebního povolení přes projekt k realizaci se o vše postarala. Nabídla i přijatelné výchozí podmínky. V této souvislosti ocenili hostitelé standardní kvalitu, kterou držel dodavatel po celou dobu výstavby, tj. zhruba rok.

.: Stylové krmítko nesmí v zahradě u lesa chybět-vlevo. Na terase s grilem a přímým výhledem na zahradu a jezírko je příjemné posezení. foto: Právo/Milan Malíček

Starosti nastaly v momentě, kdy se čekalo na zápis rozestavěného domu do katastru nemovitostí, aby ho mohla banka zastavit. I tady nabídla firma své zkušenosti a problém vyřešila.

Majitelé jen vše posvětili svými podpisy. Přesto si spoustu věcí ohledně výběru materiálů museli rozhodnout sami, ať už to byly obklady, nebo podlahy. Vyznat se v současné nabídce není jednoduché, proto se mladý pár držel čistých linií i ve vybavení domu a samozřejmě přírodních materiálů.

Vytápí tepelné čerpadlo

Dům je energeticky nenáročný, využívá tepelné čerpadlo země – voda. O teplo se starají dva geotermální vrty hluboké 60 m, které ohřívají vodu. V domě je teplovodní topení a koupelnové radiátory. „Původně jsme chtěli dům nízkoenergetický nebo dokonce pasivní, ale po konzultaci s dodavatelem jsme nakonec místo extrémního zateplování zvolili levný zdroj tepla, přičemž i bez zateplení jsou ztráty domu minimální.

.: Modro-oranžová barevná kombinace se objevuje i v jídelně, která navazuje na kuchyňský kout a poskytuje dost místa pro společné stolování. foto: Právo/Milan Malíček

Svými parametry se dům téměř vyrovná nízkoenergetickému,“ obhajuje své rozhodnutí majitel a dodává, že dům je postaven z izolační pálené cihly (dole 44 cm, nahoře 40 cm) s použitím termomalty a bez zateplení.

„Nechtěli jsme dusit cihly polystyrenem, ale zachovat jejich přednosti, zejména tepelně izolační vlastnosti konstrukcí z cihel, což je především tepelná akumulace, výrazně ovlivňující pohodu a mikroklima v interiéru.

Potvrzením našeho správného rozhodnutí je, že jsme se stěhovali v únoru, kdy byla zima, vlhkost se srážela na oknech, ale vevnitř bylo teplo. Dům vydýchal přebytečnou vodu ven, takže jsme žádné problémy s plísní neměli.“

Dřevo a pastelové barvy

Dům je rozložen do dvou pater a díky dobře řešené vnitřní dispozici, prosvětleným místnostem, vhodně umístěným šatnám a komorám tvoří celkově funkční a harmonický prostor.

V přízemí je rozlehlý obývací pokoj, propojený s jídelnou a kuchyňským koutem. Podle majitele se v Čechách žije u ledničky a navíc si rodina může být neustále nablízku při nejrůznějších činnostech. Co oceňují všichni členové rodiny, hlavně v létě, je terasa na dosah. Stačí jen otevřít dveře obýváku a už jsou na zahradě. V přízemí je také knihovna sloužící zároveň jako pokoj pro hosty.

.: Jednoduše vybavená ložnice má v zázemí šatnu a koupelnu. foto: Právo/Milan Malíček

V patře najdeme kromě útulné ložnice, dvou dětských pokojů hýřících barvami a dvou koupelen rovněž šatny a pracovnu pána domu. Dům je vybaven nábytkem v severském stylu, který je hlavně o dřevu a o barvách. Mladý pár se shoduje v tom, že zatímco ze začátku měli problém dům zaplnit, dnes mají opačné starosti.

Změny oproti plánu

Původně plánované otevřené schodiště uzavřeli kvůli dcerám. Vznikly tak další úložné prostory pro nezbytný vysavač a ostatní pomocníky v domácnosti. V přízemí našel důstojné místo krb, navzdory původnímu plánu. Hostitel je kamnář, takže by to ani bez krbu v tomto domě nešlo. Majitel říká, že krb je srdce i teplo domova.

„Moc v něm sice netopíme kvůli teplu, protože čerpadlo v kombinaci s podlahovým topením bohatě stačí, ale občas si zapálíme pár polínek pro radost. Pak je to taková záloha, kdyby došlo k výpadku v dodávce energie. Také v přechodném období je ideální, když se krb postará o přirozený rozvod tepla po celém domě.

.: Koupelna rodičů navazuje na ložnici-vlevo. V domě kamnáře nechybí krb, srdce i teplo domova, který se v přechodném období postará o přirozený rozvod teplého vzduchu-vpravo. foto: Právo/Milan Malíček

Zahrada kopíruje dům

Charakteru domu odpovídá i pozemek o velikosti zhruba 1000 m2, ať už tvarem či terénem. Zahradě ve tvaru čtverce a v rovině chtěli hostitelé ponechat přirozený ráz, proto se při úpravách radili se zahradníkem. Tím, že je parcela u lesa, je tu vše vyřešeno v přírodním duchu.

Na zahradě vznikly tři opěrné body. Dominantní je jezírko, nikoli koupací, ale brouzdací kvůli dětem, aby se tu vyřádily. Ovšem v parných letních dnech si tu na své přijde i majitel v poloze ležmo a se sklenicí dobře vychlazeného moku.

.: Mírný svah osázený jehličnany a okrasnými rostlinami skrývá dětský koutek s pískovištěm, indiánským stanem a houpačkami se skluzavkou. foto: Právo/Milan Malíček

Hlína ze základů posloužila na vytvarování terénu, takže na jedné straně naproti jezírku vznikl kopec osázený okrasnými rostlinami, za nímž našly své útočiště obě dcery a jejich kamarádi z vesnice. Je tu pískoviště, indiánské týpí a skluzavka s houpačkami, kde mohou rozvíjet svou fantazii. Na druhou stranu od jezírka je vysazen malý háječek, jenž tematicky navazuje na les.

Jak říká hostitel: „Nejsme sedláci, a tak to se zahradničením moc nepřeháníme, raději se ve svém volnu věnujeme dcerám. I když malý záhonek, kde pěstují ředkvičky nebo borůvky na ďobání, tu máme. Podstatné je, že zahrada plní svůj účel, nedá moc práce a děti se tu vydovádějí.“

Reklama

Související články

Užijte si letního grilování doma i venku

Grilovat můžete i doma, jen k tomu potřebujete ten správný gril. Máme pro vás tipy na to jak si jej vybrat a jak si na něm upéct lahůdky tak, aby se nepřipekly...

Výběr článků

Načítám