Hlavní obsah

Dům literátky Marie Pujmanové poskytl dostatek prostoru pro její tvorbu

Novinky, Text: Radomír Rais, editace: Kristýna Křížová

Dům Marie Pujmanové v Potštejně byl v přízemí i patrech celodřevěný. Jeho okázalost a honosnost podtrhovalo umístění do okrasné zahrady se dvěma altány spojenými chodníkem, s ohraničením plaňkovým plotem na podezdívce. Za druhé světové války ve vile prakticky trvale žila stavebníkova dcera, po které nese vila název.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Královehradeckého kraje

Stavba s adresou: Potštejn čp. 186, Potštejn

Článek

Původní domek čp. 37 stojící v malebné části Potštejna, který patřil rodině Hennerových, byl v roce 1926 nahrazen luxusnějším objektem, nově vybudovanou vilou v prostoru rozlehlé zahrady nad levým břehem Divoké Orlice.

Literátka byla slavnější než její otec, který vilu nechal postavit. Dům proto nese její jméno.

Stavebníkem byl Kamil Henner starší, český právník a profesor Univerzity Karlovy. Zabýval se náboženským právem a poměrem mezi státem a církví. Byl otcem literátky Marie Pujmanové a zakladatele české neurologie Kamila Hennera.

Sláva Marie Pujmanové je bezesporu důvodem, proč byla vila vystavěná jejím otcem spojována s jejím jménem. Potštejn se stal na přelomu 19. a 20. století doslova mekkou pražské aristokracie, ke které Hennerova rodina bezesporu patřila.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Královehradeckého kraje

Vilu dekorují okna různých velikostí.

Zvýšené přízemí vily je přístupné pohodlným schodištěm přes jeho mezistupeň do zádveří, předsíně a centrální schodišťové haly. Jednoramenné schodiště spojuje patro a opakovaně i prostory podkroví. V obou podlažích jsou pokoje s koupelnou a toaletou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Královehradeckého kraje

Interiér domu zkrášlil nábytek z masivního dřeva.

V přízemí je kuchyň, prostorná jídelna sloužící zároveň jako společenská místnost a sousedící, jak bylo zvykem v těchto rozměrných dispozicích, s knihovnou. V suterénu, kromě technických místností, byl byt domovníka.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Královehradeckého kraje

Díky mnoha oknům je v interiéru dostatek světla. I na chodbách.

Po roce 1948 užívala přízemí vily školka, patro pak zůstalo majitelům. Po smrti spisovatelky byla vila pod nátlakem režimu odevzdána státu, a tím skončilo i její užívání pro původní majitele. Až v říjnu 1996 byl majetek navrácen dědicům Marie Pujmanové.

Původní výkresy vily zatím nebyly nalezeny. Vlastníci oslovili projektový ateliér ApA Vamberk, aby vypracoval dokumentaci původního provedení. Do obnovy potštejnské vily, zdevastované uživateli minulého režimu, vložili dnešní majitelé prostředky a dům udržují v duchu rodinné tradice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám