Hlavní obsah
Dům má polovinu prosklenou. Foto: René de Wit

Už na první pohled dům v nizozemské vesničce Werkhoven upoutá pozornost kolemjdoucího. Celá jeho polovina je totiž prosklená. Nevšední vzhled ale není ještě zdaleka nic proti tomu, jak vypadá pohled zevnitř. Člověk má pocit, jako kdyby nebyl uvnitř budovy, ale spíše jen v zahradním altánu, nebo třeba pod pergolou.

Dům má polovinu prosklenou. Foto: René de Wit
Dům, který je z poloviny skleněný

Na okraji vesnice v provincii Utrecht vznikla nová rezidenční plocha s několika stavebními parcelami. Na rohu této zóny si klienti architektů Ruuda Vissera a Fumiho Hoshinoa ze studia RVArchitecture, koupili pozemek. Na něm si přáli mít rodinný dům postavený ve stylu stodoly.

Stavba stojí na rohovém trojúhelníkovém pozemku.

Foto: René de Wit

Do ulice je dům natočen svou uzavřenější stranou.

Foto: René de Wit

Dřevěný box vsazený dovnitř domu pokračuje ven kůlnou, z níž vychází dřevěný plot jako zatočený psí ocásek.

Foto: René de Wit

Jak vysvětlují architekti, v Nizozemsku si každý na svém pozemku může postavit dům, jaký chce. Ovšem většina skutečně realizovaných staveb jsou ty z katalogu.

Katalogových domků je přitom samozřejmě spousta, jedním z nejpopulárnějších typů je právě stodolový dům. Obvykle je to dřevostavba s prostým obdélníkovým půdorysem uzavřená příkrou sedlovou střechou.

Do domu se vstupuje vedle dřevěného boxu.

Foto: René de Wit

To jsou základy, na nichž tedy architekti vytvořili vlastní návrh domu se zastavěnou plochou 180 m². Začali sedlovou střechou a její hřeben určili jako osu, podle níž pak rozdělili dům na dvě části.

Jedna je prázdná, a to až pod střechu, druhá je více uzavřeným prostorem. Sem pak uložili soukromé místnosti, jako jsou ložnice, koupelny a také kuchyň.

Na box v interiéru navazuje kuchyň. Schody do horního podlaží, kde je dvojice ložnic a koupelna, jsou řešeny v maximální jednoduchosti, aby zabíraly co nejméně prostoru a nebránily ve výhledu.

Foto: René de Wit

Autoři návrhu věnovali velkou pozornost umístění takto atypicky řešeného domu na pozemku. V dané lokalitě je zvykem, že jsou domky postavené v přední části pozemku, blíže ulici, aby pak parcelu rozdělily na menší přední dvorek a větší zadní zahradu. To se ovšem dost dobře nedá provést na parcele trojúhelníkového tvaru.

Architekti proto dům umístili do středu, s tím, že otevřenou část orientovali na severovýchod, zatímco směrem do ulice dům vystavuje svou zadní fasádu s dřevěným plotem a připojenou kůlnou.

Díky tomu si majitelé užívají sluníčka v odpoledních hodinách a nádherného výhledu do krajiny a zároveň mají zaručené soukromí před pohledy od sousedů, kteří se dívají na zdánlivě obyčejný dům.

Výhled zpod pergoly? Ne. Takhle se dívají ven na zahradu a okolní krajinu majitelé domu, jehož polovina je prosklená.

Foto: René de Wit

Nejlepší výhled je do rohů domu, kde je nejméně rušený.

Foto: René de Wit

Již zmiňovaná kůlna, z níž vychází dřevěný plot, pokračuje i v interiéru, do kterého vnáší nový element - oblý tvar. Má zde podobu boxu, do nějž je schovaná prádelna, toaleta a šatna.

Stěna boxu je pak v interiéru využita jako kuchyňská linka doplňující hlavní kuchyňský prostor, jenž se soustřeďuje kolem ostrůvku s varnou plochou, dřezem a pracovní plochou.

Prosklená část je orientovaná na severovýchodní stranu. Proto si majitelé užívají slunce v odpoledních a večerních hodinách.

Foto: René de Wit

Prosklení poloviny domu si vyžádalo jisté úpravy v konstrukci stavby. Zatímco bytelná střecha spočívá na „plné” části domu standardním způsobem, tu prosklenou v podstatě jen překlenuje a plnou vahou spočívá až na trámu podpíraném do áčka rozkročenou dvojicí silných dřevěných sloupů před prosklenou stěnou.

Sloupy mírně narušují volný výhled ven na zahradu a společně s nimi je to i masivní dřevěný rám, v němž je zasazena dvojice posuvných dveří. (Třetí posuvné prosklené dveře jsou na straně domu směřující do ulice.)

Zatímco z pohledu z ulice působí dům všedně, při pohledu ze zahrady se nemůže od okolní zástavby více lišit.

Foto: René de Wit

Na druhé straně, právě při pohledu ven z domu právě tímto směrem má člověk nejintenzivnější pocit, jako kdyby seděl pod pergolou, a ne v domě.

Nejméně opěrných prvků architekti umístili po stranách domu, odkud je pak nejhezčí výhled do celého okolí.

Půdorys přízemí: 1 vstup, 2 kuchyň, 3 hlavní obytná zóna, 4 prádelna, 5 toaleta, 6 šatna, 7 kůlna, 8 parkovací stání

Foto: RVArchitecture

Půdorys patra: 9 pracovna, 10 hlavní ložnice, 11 koupelna, 12 pokoj

Foto: RVArchitecture

Situace na pozemku

Foto: RVArchitecture

Anketa
Máte rádi hodně otevřené domy?
Ano, to se mi líbí
0 %
Jak kdy
0 %
Ne, to není můj oblíbený styl
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků