Hlavní obsah

Dům díky přístavbě září do noci jako lucerna

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel starého cihlového domu v jihozápadním Londýně se obrátil na architekty s prosbou o jeho úpravu. Jednak jej chtěl rozšířit a jednak změnit jeho vzhled. Přál si, aby architekti interiéru vtiskli jistý východní nádech a především, aby jej prosvětlili. Úkolu se ujal ateliér Fraher Architects.

Foto: Jack Hobhouse

Z původní stavby zůstaly zachovány pouze obvodové zdi z červených cihel.

Článek

Protože dům patří mezi památkově významné stavby, bylo zřejmé, že jeho základní tvar a vnější podoba se nebudou smět měnit. Architekti se proto soustředili s velikou důkladností na proměnu vnitřku, kde provedli radikální úpravy.

Zbavili se veškerých podlah a stěn uvnitř stavby a zachovali jen obvodové cihlové zdivo. Dům rovněž prohloubili a na úrovni povrchu země i na úrovni prvního patra rozšířili. Původní celkovou plochu domu 216 m2 zvětšili na 298 m2.

Foto: Jack Hobhouse

Dům za noci září do okolí jako lucerna.

Foto: Jack Hobhouse

Ač na pohled starý cihlový dům, po totální rekonstrukci má všechny vlastnosti moderního energeticky úsporného obydlí.

Jeho vnitřní uspořádání je nyní nové a odpovídá lépe potřebám majitele. Hlavním důvodem tak rozsáhlých úprav byla změna charakteru historické budovy z hlediska energetické úspornosti.

Díky důkladnému zaizolování veškerých stěn z vnitřní strany a osazení dvojitých oken má stavba nově vzduchotěsnou obálku a funguje jako pasivní dům. Jak podtrhují architekti, tzv. karbonová stopa, kterou dům za sebou po celá desetiletí zanechával, byla těmito úpravami významně ztenčena.

Foto: Jack Hobhouse

Srdcem domu je nově vytvořené schodiště ze dřeva amerického černého ořešáku.

Foto: Jack Hobhouse

Dřevěné schodiště je doplněno spoustou zajímavých a povedených detailů.

Foto: Jack Hobhouse

Do těla schodiště jsou implementované i prvky osvětlení.

Autoři projektu přiznávají, že s místním stavebním úřadem museli vést vleklé debaty téměř o každý detail projektu. Z úcty k charakteru místní zástavby dodrželi u přístavby stejnou cihlovou fasádu jakou má původní dům.

Nově přistavěná část je od již existující stavby oddělena úzkým proskleným pásem, který je vertikálně orientovaný. Právě svislý prosklený pás, který v noci září do tmy, dal projektu jeho přízvisko - Lucerna (The Lanterne).

Foto: Jack Hobhouse

Úzký prosklený pruh přivádí do interiéru příjemné množství denního světla.

Foto: Jack Hobhouse

Kuchyň s jídelní zónou nabízí výhled do zahrady.

Foto: Jack Hobhouse

Architekti si veškerý nábytek nechali vyobit na míru svou sesterskou firmou.

Srdcem nově uspořádaného domu se stalo schodiště, které je hlavní životní tepnou budovy. Vyrobeno je z amerického černého ořešáku a architekti si dali záležet, aby na každém patře jeho těleso vyniklo. Jako letitý strom prochází všemi podlažími až k pracovně majitele umístěné pod střechou.

Foto: Jack Hobhouse

Velké množství nábytku je podsvíceno.

Foto: Jack Hobhouse
Foto: Jack Hobhouse

Mnoho ze dřeva vyrobených prvků v domě se svým materiálem odkazuje k centrálnímu schodišti.

Architekti při zařizování interiéru volili přírodní materiály. Právě z nich je vyroben veškerý na zakázku vyrobený nábytek a úložné prostory.

Aby byla zachována stylová jednolitost v domě, svěřili architekti výrobu všech dřevěných prvků a nábytku sesterské společnosti Fraher and Co.

Foto: Jack Hobhouse

Majitel domu si přál zakomponovat východní prvky do interiéru domu.

Foto: Jack Hobhouse

V podkroví domu je umístěna pracovna majitele.

Foto: Fraher Architects

Snížené přízemí (vlevo) a přízemí

Foto: Fraher Architects

První (vlevo) a druhé patro

Foto: Fraher Architects

Loft (vlevo) a střecha

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám