Hlavní obsah
Dům zakrývá vykrojená střecha jako velký šátek. Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Dřevostavbu netradičního půdorysu zakrývá střecha jako šátek

Architekti ze studia y+M design office navrhli rodině svého klienta zajímavě uspořádaný dům, který střecha zakrývá jako šátek. Odtud také pochází název projektu, Shawl House (Šátkový dům). Jeho interiér i přilehlý exteriér střecha chrání v létě před prudkým sluncem, zatímco v zimě přístupu světla a tepla nikterak nebrání.

Dům zakrývá vykrojená střecha jako velký šátek. Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha
Dřevostavbu netradičního půdorysu zakrývá střecha jako šátek

Mladá rodina se dvěma malými dětmi toužila po vlastním bydlení. K dispozici měla nepříliš velkou parcelu (316 m2) ve městě Imbari, v japonské prefektuře Ehime. Její tvar není úplně nejšťastnější.

Přibližně v polovině své šířky se pozemek v pravém úhlu stáčí do strany, a tak architekti vymysleli stavbu s poněkud atypickým půdorysem.

Interiér je přirozeně propojen s exteriérem.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Čajovou místnost je možné téměř zcela otevřít.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Z obytné části je hezký výhled na sad za domem.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Dům je tvořen třemi oddíly, které propojuje již zmiňovaná šátková střecha vykružující nad nimi ladný oblouk. Krajní blok je pouze jednopodlažní a je v něm uložena tzv. japonská místnost s rohožemi a hezkým výhledem do zahrádky, k níž z vnější strany přiléhá zastřešené stání pro automobil.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Zcela na kraji domu je vyčleněn prostor sloužící jako garáž.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Naproti němu je hlavní dvoupodlažní část domu, kde je v přízemí kuchyň s obývacím pokojem a jídelnou. Nad nimi v patře je ložnice rodičů s toaletou, pokoje dětí a velká chodba lemující otevřený prostor nad obývákem sloužící jako herna.

Jídelní zóna je zařízená ve světlých odstínech.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Obývací pokoj je od jídelní zóny a kuchyně odlišen vyvýšenou podlahou.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Hezkým nápadem je lavice lemující zábradlí nad volným prostorem obývacího pokoje.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

V herně je velmi hezkým prvkem lavice, která lemuje zábradlí po celé jeho délce. Děti tak mají možnost všude posedávat, zatímco shlížejí dolů na rodiče a kdykoli s nimi mohou komunikovat, aniž by kvůli tomu musely neustále sbíhat dolů po schodišti.

Mezi ložnicí rodičů a pokoji dětí je chodba fungující jako herna.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Prostor mezi oběma částmi domu je sice venkovní, ale chráněný zdí a střechou. Nenásilným způsobem tak propojuje interiér s exteriérem a v teplých dnech, kdy je možné nechat otevřená velká posuvná okna, působí vnitřek domu mnohem větším dojmem, než jaký ve skutečnosti je.

Pokoje dětí jsou řešeny nápaditě.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Strop je obložen překližkou s výraznou kresbou.

Foto: Yohei Sasakura /sasa no kurasha

Dům, který je ryzí dřevostavbou, zabírá na pozemku 118,63 m2, přitom svým obyvatelům nabízí celkovou plochu podlah 136,58 m2.

Uspořádání přízemí (vlevo) a prvního patra: 1 - kuchyň, 2 - jídelna, 3 - šatna, 4 - obývací pokoj, 5 - koupelna, 6 - toaleta, 7 - obouvárna, 8 - vstup, 9 - terasa, 10 - japonská místnost, 11 - dětský pokoj,

Foto: y+M design office

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků