Hlavní obsah
Společný obývací prostor zahrnuje kuchyň, jídelnu a pohodlné sezení. Kuchyň je opticky odcloněna barovým pultem, který zároveň ukrývá drobné spotřebiče. Foto: www.modernibyt.cz

Domov celý v bílé není rozhodně nudný

Při návrhu a realizaci bytu na pražských Vinohradech nemusel architekt Lukáš Obršál přistupovat na žádné kompromisy. Klientem si totiž byl tentokrát sám a výsledek je proto zářným příkladem funkčního bydlení, které působí stroze jen na fotografiích. Za běžného každodenního provozu je byt plný života mladé rodiny.

Společný obývací prostor zahrnuje kuchyň, jídelnu a pohodlné sezení. Kuchyň je opticky odcloněna barovým pultem, který zároveň ukrývá drobné spotřebiče. Foto: www.modernibyt.cz
Domov celý v bílé není rozhodně nudný

Byt na Vinohradech prodávala developerská společnost ve stavu před rekonstrukcí. Původně šlo o dvě malé bytové jednotky fungující nezávisle na sobě a veškeré bourací práce čekaly na nového majitele, což byla zajímavá výzva a zároveň splněný sen Lukáše Obršála, architekta, který se těšil, že jeho dalším projektem bude vlastní domov.

Spolu i od sebe

Interiér lze rozdělit na dvě části. Hlavním motivem je otevřená obytná hala zahrnující vstupní prostory, relaxační zónu, kuchyň, jídelní kout a lodžii, která vznikla z původní zasklené pavlače orientované do klidného dvora.

Ve vstupním prostoru bytu jsou další šatní skříně. Paravánová stěna slouží z jedné strany k zavěšení bund a odložení bot a z druhé jako televizní panel. Zároveň brání nechtěným pohledům ze schodiště domu.

Foto: www.modernibyt.cz

Soukromí každému členu rodiny poskytuje druhá část bytu se třemi menšími pokoji, pracovnou a šatnou, které jsou spojeny malou chodbičkou a lze je kdykoliv uzavřít a oddělit od zbytku denního provozu v případě potřeby klidu.

Cílem bylo vytvořit komunikační zónu, ve které se může celá rodina potkávat, i když se každý zrovna zabývá něčím jiným, a zároveň umožnit přemístění do klidové zóny podle nálady.

Úzká šatna s vestavěnými skříněmi a dalšími úložnými prostory ukrytými ve sníženém podhledu spojuje ložnici a dva dětské pokoje. Je zde také malá toaleta, aby děti v noci nemusely běhat přes celý byt.

Foto: www.modernibyt.cz

Určité členění jednotlivých zón podle funkce však bylo nutné, architekt Lukáš Obršál tedy zvolil citlivé předěly v rovině do výšky očí, takže při posezení na pohovce lze vnímat vyčleněný mikrosvět obývacího koutku a zároveň mít pocit velkého vzdušného prostoru.

Kromě myčky majitelé nechtěli žádné vestavěné spotřebiče z toho důvodu, že když se nějaký rozbije, je nutný hrubší zásah do kuchyňské linky a pořízení spotřebiče stejného rozměru, což vždy není snadné.

Foto: www.modernibyt.cz

Zabydleno životem

Činžovní dům s pavlačí byl postaven koncem 19. století, čemuž odpovídala dispozice obou bytů – vstupní místnosti byly orientovány do dvora, v tomto případě na jih, a obytné do ulice na sever.

Z toho důvodu nejvíce světla do prostoru proniká z vnitrobloku, navíc přes zasklenou lodžii, takže architekt a zároveň majitel bytu rozhodl, že v prostoru bude převažovat bílá barva.

Interiér nevyniká kombinacemi barev, ale některé kouty jsou zajímavé strukturami a materiály. Za koženou pohovkou jsou desky s reliéfním povrchem a konferenční stolek je umístěn na koberci s vysokým vlasem. Dubové parkety jsou nové.

Foto: www.modernibyt.cz

Původně chtěl i bílou podlahu, ale jeho žena se obávala, že prostor bude působit příliš chladně a neobydleně, zvolili tedy dubové parkety, jejichž žlutohnědý odstín je vlastně jedinou barvou v prostoru.

Všechny funkční zóny v obytné hale jsou jasně vymezeny a zároveň volně přechází jedna ve druhou. Díky tomu může být celá rodina pohromadě, i když každý zrovna dělá něco jiného.

Foto: www.modernibyt.cz

„Moje žena mě překvapila, že vůbec neměla tendenci byt dekorovat, což jsem velmi ocenil. Mám zkušenost, že se s klientem dohodnu na tom, jak má prostor vypadat, a když za čtrnáct dní přijdu, všechno vypadá jinak. To u nás naštěstí neproběhlo a výsledek je trochu méně zdobný, ale pro nás je to lepší, protože máme dvě malé děti, které všude roznesou hračky, a najednou to máme velmi útulné. Náš byt vnímáme jako bílou nádobu na bydlení, ve které se odrážíme my čtyři, a to je milión barev a věcí,“ vysvětluje Lukáš Obršál.

Ložnice je orientovaná na sever do ulice stejně jako dva dětské pokoje. Zajímavým prvkem jsou zde otevřené šatní skříně.

Foto: www.modernibyt.cz

Zcela spokojený bude, až se podaří naplnit původní plán bytu a dokončit dětské pokoje pro dva malé syny. Pokoj toho mladšího z nich, teprve devítiměsíčního chlapečka, totiž dosud sloužil jako pracovna se dvěma pracovními místy.

V tuto chvíli je v bytě pouze pracovní kout v ložnici a architekt usiluje o nákup nebytového prostoru v přízemí domu.

Nábytek v pokoji staršího syna kopíruje vzhled celého interiéru. Barevné jsou zde jen doplňky v podobě tapety nebo koberce, které lze snadno vyměnit, až bude větší. Barevné jsou i hračky skladované v otevřeném úložném prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Rád by i při práci dál zůstával v blízkosti své rodiny, zvykl si totiž využívat krátkých přestávek, které si vyhrazuje mezi obrovským množstvím práce, k tomu, aby si pohrál s dětmi nebo s něčím pomohl ženě.

Koupelna s vanou se ukrývá za zrcadlovými dveřmi v předsíni.

Foto: www.modernibyt.cz

A přesně to je důvodem, proč po desetiletích, kterým vládly malé a důkladně oddělené komůrky, jsou největším trendem současnosti otevřené prostory – lidé tráví více času spolu jako skutečná rodina, ať už dělají cokoliv.

Ing. arch. Lukáš Obršál
Hlavním tématem bytu je otevřená obytná hala slučující všechny denní provozy v jednom prostoru. K ní bylo nutné přiřadit klidovou zónu se soukromými prostory. Rytmus a počet uličních oken umožnil umístit oproti zadání jednu místnost navíc. Pokoje sice nejsou plošně velkorysé, ale díky vysokým stropům jsou pocitově vzdušné.
Interiér se díky jednostranné orientaci na jih v kombinaci s přístupem světla přes lodžii jevil od začátku jako temný, a proto jsem se rozhodl, že bude pojednán v bílé barvě. Navíc bylo nutné skloubit původní historické artefakty s novým vybavením a jednotná barva tomu pomohla. 

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků