Hlavní obsah

Domov, anebo hračka? V Yorkshiru postavili dům, který se skládá jako 3D puzzle

Novinky, Jana Nesvadbová

Je to ještě pořád dům, nebo prostě „jen” veliká hračka pro dospělé? I tak se asi v duchu zeptá nejeden člověk při pohledu na záběry z výroby nového typu sociálního bydlení. Je jím prefabrikovaný dům, který se na místě sestaví naprosto stejným způsobem jako trojrozměrné puzzle. Dva takové je možné objevit v severoanglickém Sheffieldu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, který se dá složit jako puzzleVideo: SOUTH YORKSHIRE HOUSING ASSOCIATION (SYHA), Reuters

 
Článek

Nad neobvyklým projektem v Jižním Yorkshiru spojily síly urbanistka Miranda Plowdenová a společnost South Yorkshire Housing Association, jež nabízí pronájem sociálního bydlení. V Sheffieldu realizovaly společně dvě stavby, které by mohly být řešením, jak dopřát zejména obyvatelům velkých měst bydlení v důstojných podmínkách.

Znamená to nejenom bydlení v hezkém a příjemném prostředí, ale především bydlení, které bude i nízkonákladové, protože takové domy budou mít nízké energetické nároky.

Sheffieldské dvojdomky nesou název WikiHouse. Je to proto, že jejich projekt vznikl jako tzv. opensourcový, tj. společně vytvářený dobrovolníky, kteří se o problematiku zajímají.

„Nyní se nacházíme v klimatické nouzi. Opravdu nemáme na výběr. Musíme přejít k řešením, která podpoří lidskou rasu na planetě a změní způsob, jakým žijeme, jak stavíme a jak fungujeme,“ řekla redaktorům agentury AP Plowdenová.

Školní budova urazila přes šedesát metrů, aby dosedla na své nové místo

Tipy a trendy

Prefabrikovaný dům

Jeho velkou předností je způsob výroby. Jednotlivé díly jsou v továrně vyřezány z mnohavrstevné překližky pomocí technologie CNC tak, aby do sebe zapadaly jako součástky velké stavebnice. To umožňuje nejen rychlé sestavení na místě, ale především velkou variabilitu řešení jednotlivých staveb.

Barvy, obrazy a mozaiky aneb Pestrý domov Hany Krčmové

Jak bydlí VIP

Dům má kostru z prefabrikovaných dílů, výplně stěn jsou izolované, interiér je rovněž zařízen převážně z překližky, která je mechanicky odolná a dodává místnostem příjemný vzhled.

Z exteriéru je dům obložený a natřený černou barvou, čím se poněkud vymyká ostatní zástavbě v ulici, tvořené především tradičními cihlovými domy.

Nevyužívané pozemky proměňuje v louky

Plowdenová se kromě urbanismu věnuje rovněž zahradní architektuře a je velmi horlivou zastánkyní využívání venkovních ploch ve městech. Spolupracuje proto i s organizací Pictorial Meadows, jež přeměňuje prázdné, opuštěné pozemky v obcích na celoročně kvetoucí louky.

Není třeba dvakrát vysvětlovat, že z těchto změn mají radost nejenom místní obyvatelé, ale také divoká zvěř, která si na tato místa ráda nachází cestu.

„Dává to navíc i ekonomický smysl. Na takové místo vyrazíte kvůli sekání jen jednou ročně, namísto toho, abyste pozemek sekali třeba patnáctkrát za rok,” vysvětluje Plowdenová.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovém domě?
Ano, moc!
24,9 %
Asi ano.
52,7 %
Nevím, neumím si to moc představit.
9,2 %
Asi spíš ne...
4,1 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
9,1 %
Celkem hlasovalo 1167 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám