Hlavní obsah
Pěkným detailem v kuchyni jsou netradiční úchytky vyráběné na míru. Foto: Šárka Hasara

Dominantou zrekonstruovaného bytu se stalo zařízení v mentolové barvě

Lucie, Sven, Berta a Sam, to je veselé osazenstvo nově zrekonstruovaného bytu, v němž se dokonale snoubí původní duch a vkusné nové zařízení v barvě mentolu a březové překližky.

Pěkným detailem v kuchyni jsou netradiční úchytky vyráběné na míru. Foto: Šárka Hasara
Dominantou zrekonstruovaného bytu se stalo zařízení v mentolové barvě

O tom, jakým směrem se bude formovat styl, bylo rozhodnuto hned při první konzultaci nad referenčními obrázky různých studií. Majitelka Lucie se zeptala: „Nebude to ale jen tak bílý a dřevěný, že?“

Z trefně mířené otázky bylo jasno, že téhle rodině se bude lépe žít v barevném prostoru, který nabídne pohodu, funkci a pěkné místo pro společné setkávání.

Jako základ barevné koncepce posloužila barva březové překližky, kterou doplňuje mentolová a tyrkysová. Větší zastoupení má v bytě i bílá barva a zpestření nabízí žlutá koupelna.

Hlavním zadáním pro architekty bylo co nejbližší propojení vstupní haly s obývacím pokojem a kuchyní. Druhým důležitým požadavkem bylo, aby rodina mohla během dne trávit co nejvíce času pohromadě.

S úctou k historii

Byt se nachází v téměř sto let starém domě, kde jsou zachované původní prvky v podobě schodů, mozaikové dlažby, podest, oken v bílé a zelené barvě, ale i schránek a informační tabule. To majitelé ctili a chtěli, aby po rekonstrukci ani jejich byt nepřišel o historické kouzlo.

Na podlahách tedy zůstaly původní repasované parkety, které podlahář dokázal dokonale napojit na nově dokoupené. Původní zůstaly i dveře, okna, kliky a světla. U vchodu uvítá majitele chodba, do níž se musel vejít kočár a kolo.

V chodbě nechybí barevně laděný věšák a botník.

Foto: Šárka Hasara

Vesměs bíle laděnou chodbu oživuje tyrkysová věšáková stěna s botníkem. Uprostřed chodby stojí bílý obezděný modul, který ukrývá koupelnu, do níž se vchází posuvnými dveřmi. Tato koupelna v samém středu dispozice je bílá. Nejsou v ní okna, a tak byla za hlavní barvu zvolená bílá.

V bytě se nachází ještě jedna koupelna, která má okno, a tak si architekti mohli dovolit pokrýt její stěny a podlahu žlutými obklady a dlažbou. Tuhle koupelnu milují obě děti, protože je v ní vana a vyhřívaná podlaha.

Kde se žije

Oním požadovaným prostorem, kde bude rodina pohromadě, je velká obytná místnost, sloužící jako kuchyň, jídelna i obývák v jednom.

Mentolovou barvu a nábytek do všech místností vybrala architektka Iva Křikavová ze studia IAK společně s Lucií. Barva lahodí oku a krásně funguje v kombinaci s březovou překližkou.

Celou jednu stěnu zabírá mentolová kuchyň, která má pro zpestření pracovní desku a stěnu za deskou z překližky. Stěnu ještě kryje z bezpečnostních důvodů sklo. Kuchyň dotváří ostrůvek s navazujícím jídelním stolem, jež jsou také z překližky.

Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků